Integrera Fortnox med Vendre

Fortnox är ett bokföringsprogram för små och medelstora bolag.

Vendres integration tillhandahålls av Sharespine.se

Vad skickas från Fortnox?

• Lageruppdateringar
  • Nya produkter*
  • Uppdaterade produkter*
  • Prislistor (när prislistan finns i båda systemen och heter samma sak)
  • Orderstatus

Vad skickas från Vendre?

• Produkter*
  • Nya order
  • Nya kunder (i samband med order)
* Var produkter synkas från beror på vilket system du använder som master. Vendre rekommenderar generellt Fortnox som Master

Installera - Din e-handel med Sharespine och Fortnox

1.

Kontakta Sharespine och lägg beställning

Beställ en synk enligt deras paket här:

Läs mer

Kontakta sen Vendres support och meddela att du önskar ansluta till Sharespine.
Vendres kostnad: 4 995 kr start och 405 kr/mån

2.

Vendre skapar inloggningsnycklar

När vendre fått in en beställning så skapar vi en ny användare till Sharespine med API-åtkomst. Du kommer att få:
- Adress till API:et för butiken (ex. https://dinbutik.se/API/1/) - OBS: Viktigt att det är SSL.
- API-nyckel för att använda för synkningen

Detta mailas till er primära adress

3.

Skicka inloggningsnycklar till Sharespine och boka in tid för konfiguration & tester

När Sharespine har fått inloggningsnycklar till Vendres API så kontaktar de dig för att boka in ett möte där de hjälper till med konfiguration av själva integrationen.

4.

Genomför tester

Ändra en produkt i Fortnox och se så att den ändringen slog igenom (på ett av de fälten som synkas)
Skapa en order genom butiken och se så att kunden och ordern gick över

Om Fortnox är master för produkter
Skapa en produkt i Fortnox och se så att den importerades i Vendre

Om Vendre är master för produkter
Skapa en produkt i Vendre och se så att den importeras till Fortnox

Vart vänder jag mig vid frågor?

Har du frågor eller funderingar kring integrationen med Sharespine så kontaktar du Sharespine på 031 - 704 38 00

eller besöker deras supportweb:

https://sharespine.zendesk.com/hc/sv

Frågor och svar

Hur importerar jag kunder?

I och med att kunderna inte importeras från Fortnox per automatik så kan du antingen importera dem med en CSV fil med vår kundimport under Kunder i administrationen. Exportera då ut alla fält från Fortnox och ladda in hos Vendre.

Du kan också skapa kundern var och en för sig om du lägger till en åt gången. Detta gör du genom att gå till Kunder > Ny Kund i Vendres administration.

Prislistor

Börja med att kontakta Sharespine för att aktivera synk av prislistor.

Det du sen behöver göra är att ha rättighet till detta i ditt paket hos Vendre. Annars kontakta oss.

Du går sen till Kunder > Kundgrupper och skapar en kundgrupp med samma namn som prislistan heter i Fortnox. När nästa synkroinsering görs med Fortnox så fylls priserna på.

Gå sedan in på kunden som har denna prislista och koppla kunden till den prislistan genom att välja kundgrupp och Spara. Kunden kan behöva logga ut och sen in igen om de är inloggade sedan tidigare i butiken.

Skärmdump

Hur importeras lager?

Sharespine hämtar det sammanlagda lagersaldot på en produkt från samtliga lager i Fortnox och synkar till Vendre.

Mappning av frakt och betalsätt

Sharespine matchar fraktsätt i Vendre mot Leveranssätt i Fortnox. Även här matchar Sharespine på benämning, så heter fraktsättet Hämtas i butik i Vendre så behöver det finnas ett leveranssätt i Fortnox som heter "Hämtas i butik" för att Sharespine ska kunna matcha det korrekt. Det fungerar på precis samma sätt med betalsätt, och Sharespine matchar då betalsätt i Vendre med betalningsvillkor i Fortnox.

Hur hanteras borttagning av produkter / kunder / prislistor?

Kunder skapas endast upp i Fortnox i samband med order och det finns ingen separat kundsynk. Sharespine tar inte bort produkter eller prislistor genom integrationen, utan det görs manuellt.

Orderreferens på order

Sharespine får med ordernumret från Vendre till Fortnox

Externt kundnummer om det finns

Sharespine har inte möjlighet att få med kundnummer till Fortnox, däremot matchar Sharespine kunder på e-post eller org.nummer.

Betalningsreferens för betalsätt?

Sharespine skickar transaktionsnummer till Fortnox.

Går det att få ordern automatiskt omvandlad till en faktura samt få den markerad som betalad?

Att omvandla order till faktura, Svar Ja
Markera den som betald i Fortnox, Svar Ja

Så att man kan jobba med försäljningen i Vendre och fakturan direkt bokförs i Fortnox?

Det går att bokföra fakturor via vår integration i Fortnox, men för att de ska markeras som slutbetalda och bli bokförda korrekt, så krävs det att vi kan hämta in betalunderlag från resp. betalleverantör. Dessa betalunderlag skickas sedan till Fortnox, matchas mot faktura oh bokförs. Först då blir fakturan slutbetald i Fortnox.