• Kategorier för din sökning

• Inget resultat

Konfigurera din integration till Specter

Här hittar du alla inställningar du kan göra och en beskrivning till dem

• Inloggningsuppgifter

SBMID, ApiUserKey, IntegrationKey, API-användare

Dessa uppgifter får du från Specter när du meddelar att du ska integrera med Vendre.

Om du vill inaktivera kopplingen av något skäl så gör du det genom att ta bort SBMID.

Specter har två olika versioner av sitt API. Om du installerar din butik efter augusti 2020 så är det version 2 du kommer att använda och ska då ange följande uppgifter:

1. ApiUserKey läggs i fältet för Nyckel
      2. IntegrationKey läggs i fältet för Nyckel2
      3. I fältet API-version anger du en tvåa (2)
      4. I fältet API-användare anger du din ApiUserId om du fått ett sådant. Annars lämnar du det tomt.
    • API-version

API-versionen får du av Specter när du sätter igång din butik. Om du vill kan du uppgradera från Version 1 till Version 2 när du önskar. Oftast uppgraderar man för att använda sig av Specters stöd för multishop där version 2 av deras API är ett krav.

Kontakta Specter för att få nya uppgifter om du vill uppdatera. Lägg in de nya uppgifterna och testa kopplingen.

• Order från och med datum

Om du sätter igång integrationen till Specter som redan existerande kund till Vendre och har en stor orderhistorik så ska du ange det datum som du önskar börja synka order från i detta fält. Du anger i datumformatet ÅÅÅÅ-MM-DD alltså ex. 2020-01-20 för att börja synka från den 20 januari 2020. Order som kommer in före detta datum kommer ändå att synkas om de kommer via kassan. Denna synk gäller enbart vid manuell synk av historiska order.
    • Importera artiklar från Specter

Här väljer du om du vill importera artiklar från Specter.

Om du inaktiverar denna kommer inga artiklar att importeras från Specter. Om artiklarna saknas i Specter när en order kommer in så kommer Vendre först att skapa upp artiklarna i Specter innan ordern läggs in i Specter. Detta för att artiklarna måste finnas i Specter när ordern skapas.

• Standardkategori för importerade produkter

Om du har inställningen för att importera artiklar från Specter påslagen så rekommenderar vi att du lägger de importerade artiklarna i en kategori där du enkelt hittar dem. Den vanligaste lösningen är att ha en kategori som heter Funktionskategorier och därunder ha en kategori som heter Importerade produkter. Tänk dock på att dessa kategorier ska vara inaktiverade både i meny och inte visas i butik för att de inte ska gå att komma åt av kunder samt inte indexeras på Google.
    • Importera lagersaldo från Specter

Ange om du vill att Vendre importerar lagersaldo för produkter från Specter.

Denna stängs ibland av om man har flera butiker kopplade till samma lagersaldo och inte vill visa lagret på en av butikerna.

• Importera flera lagerställen från Specter

Ange om du vill att Vendre importerar flera lagerställen från Specter.

Denna funktion är till för om du använder flera lager i Specter om du vill sedan vill synkronisera med Vendre.

• Momsklass som sätts som standard

Ange den momsklass som ska sättas automatiskt när en produkt importeras från Specter. Välj en av momsklasserna i listan. Du kan alltid ändra på produkten efter att den är skapad.
    • Artikelnummer är unika

Denna ska alltid vara ibockad. I Vendre är det från en tid tillbaka krav på att artikelnummer ska vara unika.

• Exportera artikelnummerbyten

Denna är rekommenderad att den alltid är ibockad om du inte fått andra instruktioner.

Inställningen gör att om du byter artikelnummer i Vendre eller Specter så förstår systemen detta och byter i det andra systemet

• Exkludera produkter med tagg (ID)

Om du inte vill synka vissa produkter till Specter kan du här ange ett ID-nummer på en tagg. Viktigt att taggen är satt på produkten innan den sparas. Om taggen läggs på i efterhand efter att produkten har synkats till Specter så kommer produkten att finnas hos Specter men inte uppdateras. Du måste alltså manuellt radera den om den ska bort från Specter.
    • Exportera tillverkare

Tillverkare & Varumärken är i Vendre samma sak. Denna inställning exporterar det varumärke du har kopplat till produkten som en tillverkare i Specter.

Det är specifika fall då man önskar detta och generell rekommendation är att denna inte är ibockad.

• Exportera taggar och kategorier

Om du lägger in ett Externt ID på kategorier eller taggar så kommer det att exporteras till Specter om denna inställning är påslagen. Det kan vara värdefullt om du vill att kategoriseringen ska följa med när du skapar nya produkter i Vendre. Det kan vara vilken av produktens kategorier som helst så länge den har ett externt id.

För att få fram ett externt id för en tagg eller kategori så skapar du en artikelgrupp i Specter. Det id som artikelgruppen sen får i Specter lägger du till i fältet "Externt id" i Vendre på antingen en tagg eller en kategori.

Taggar och kategorier kan inte exporteras samtidigt då Specter bara kan lagra ett artikelgrupps id som standard på en produkt.
    • Exportera under kategori

Om du vill att ovanstående inställning Exportera taggar och kategorier bara ska exportera kategorier från ett visst träd eller taggträd så anger du från vilken kategori den ska lyssna på underkategorier ifrån. Om denna inte väljs kommer en av produktens kategorier att taggas till produkten hos Specter så länge kategorin har ett Externt ID angett på sig. Det Externa ID:t anges under fliken Avancerade inställningar när du ändrar en kategori under menyalternativet Produkter > Kategorier & produkter
    • Exportera paketinnehåll

Denna funktion är enbart applicerbar för dig som säljer produkter i m2 eller paketprodukter. Denna funktion inaktiverar import av pris, vikt, inköpspris, lägsta beställningspunkt och lager. Detta eftersom beräkning av antal och priser då blir olika i Vendre och Specter
    • Huvudspråk för export

Språkval är till för att du ska kunna välja vilket språk som produkterna ska visas i vid en lagd order.
      Det finns 3 olika möjligheter:

• Ställa in så att språket alltid är det som står på aktuella kunden som lägger ordern
      • Ställa in butikens standardspråk
      • Ställa in ett specifikt språk

Viktigt att tänka på! Om du väljer att ställa in så att det aktuella språket som kunden har gäller på ordern eller ett specifikt språk så kommer det att skriva över nuvarande produktnamn i Specter och sen föras över till Vendre vid nästa synkning.

• Ytterligare språk att exportera

I fall du har funktionen utländska benämningar på produkter hos Specter kan produkternas översättningar hos Vendre exporteras till Specter.  De språk som kryssas i skickas över till Specter, och om något av de språken finns hos Specter så uppdateras produktnamnen på de språken när exporter av produkter görs.

Språk som inte finns hos Specter ignoreras, så det är alltid okej att kryssa för alla språk om du vill att översättningen ska hanteras hos Vendre.

• Synkronisera priser

Om du önskar stänga av synkroniseringen av priser med Specter så gör du det genom att bocka av denna ruta. Det kan exempelvis vara om man vill ha olika priser i olika multishoppar hos Specter. När ordern läggs för Vendre över det priset som kunden har betalat över på ordern. Artikeln uppdateras dock inte.
    • Antal decimaler vid export av priser

Om du av någon anledning vill kunna styra hur många decimaler som högst ska skickas med vid export av pris till Specter så kan du använda denna inställning. Det enda du behöver göra är att skriva in det antal decimaler som du önskar att varje pris skall ha. T.ex. om bara 2 decimaler ska vara med så skriver du in 2 och sen klickar på spara längst ner.
    • Standardstatus för importerade produkter

När du importerar en produkt från Specter får den denna status. Rekommendation är att ge produkter en inaktiv status och att du manuellt aktiverar dem när de har fått produktbild och annan information som behövs för att sälja dem.
    • Exportera kundfält på order

Om denna aktiveras så kommer alla kundfält att exporteras till Specter som extra orderrader. Det kan ex. vara om du har ett extra kundfält för inköpsordernummer eller önskad leveransdag.
    • Skicka ordermail genom Specter

Ibland vill man skicka alla mail från Specter och då klickar man i denna bock. Det gör att Vendre inte längre skickar något Tack för din order-mail utan detta går istället från Specter.

Detta medför att ordernumret som finns hos Specter läggs in i orderbekräftelsemailet och att kunden bara exponeras för ett ordernummer vilket har sina fördelar.

Nackdelen med detta är att du vid skrivande stund inte kan påverka hur orderbekräftelsemailet ser ut hos Specter vilket medför att kunden inte får samma varumärkesupplevelse genom er kundresa.

Om orderbekräftelse skickas via Vendre så får kunden Vendres ordernummer. Detta skickas också till Specter så att det framgår på ordern.

• Importera orderstatusar från Specter

När ändring sker av en orderstatus i Specter kan detta skickas till Vendre. Om du vill att detta ska ske så bockar du i denna inställning och väljer sen vilken orderstatus som ordern ska få i Vendre för varje möjlig orderstatus som finns i Specter.

Om du vill att kunden ska få mail klickar du även i detta i inställningarna under. Då skickas ett notismail ut till kunden med information om vad som händer med beställningen.

OBS! om du aktiverar detta måste du också genomföra ett köp och ändra till de möjliga statusar som du har konfigurerat för att testa så att det ser ut och fungerar som du önskar.

• Synkronisera endast order med alla produkter i lager

Detta är en inställning som används om du inte vill skicka order med produkter som inte finns i lager till Specter. Det är ett specifikt användningsområde som är anpassat för butiker som säljer produkter som de inte har i lager och därefter vill fråga kunden hur de önskar hantera sin beställning. Kunden får då ett mail där det frågas om kunden vill vänta på sin produkt eller avbeställa den.

Detta är en del av en större funktion. Kontakta gärna oss gärna och fråga mer om denna om du vill effektivisera hur ni hanterar kommunikation med kunder där produkter är slut i lager.