Generera Google maps API-nyckel

För att kunna använda Google tjänst Google Maps hos Vendre så behöver du generera en API-nyckel. Denna kommer att vara unik för dig och din butik och som du kan använda i blocket för kartor samt även lägga till i Admin. För att API-nyckeln ska fungera och aktiveras så är det viktigt att du följer alla steg.

Vad ska jag som kund göra?

1. Generera API-nyckel

Besök Google Cloud Platform

Logga sedan in med ett konto kopplat till Google.

Gå sedan till APIs & Services > Credentials.

Klicka på Create Project och skapa ett projekt om det inte redan finns ett projekt.

Klicka på Create Credentials > API key.

Kopiera genererade API-nyckeln.

Läs mer om detta steg hos Google

2. Aktivera API-nyckeln för Google maps

Klicka på APIs & Services > Library.

Leta upp och klicka på Maps.

Aktivera den Google maps API tjänst som du vill använda. Som standard så kan du aktivera denna för att bara få igång kartor om du inte direkt vet vilken funktion du specifikt behöver:

3. Lägg till betalningsuppgifter

Klicka på Billing > Link a billing account > Create billing account.

Lägg in de önskade uppgifterna som Google efterfrågar:

Efter att du har lagt till betalningsuppgifter Billing > Manage billing accounts > Create billing account > My projects.

Här kan du se vilka projekt som saknar länkade betalningsuppgifter och då lägga till dessa som du skapat genom att klicka på tre prickarna > Change billing.

Nästa steg är att välja betalningsuppgifter som du vill använda för detta projekt. Här kan du t.ex. separera olika betalkonton för olika företag och hemsidor.

Läs mer om dett steg hos Google

4. Lägga till anslutnings begränsningar för Google Maps

Sista steget är att lägga till begränsningar så att bara API-nyckeln används av en viss IP-adress. Denna är inte ett måste men väldigt bra att göra för att någon annan som råkat få tag i din nyckel inte ska kunna påverka statistiken på antal hämtningar samt att du undviker oförutsedda kostnader för tjänster.

Gå in på APIs & Services > Credentials

Klicka på pennan för att ändra begränsningar för enbart det API:et.

Scrolla ner till Application Restrictions och klicka i IP addresses > Add an item.

Skriv in den IP-adress som du önskat att begränsa till och klicka på Done.

Viktigt att tänka på!

Om det ser ut såhär när du använder kartblocket så är det förmodligen för att du inte har lagt till betalningsinformationen för API:et.

När API-nyckeln är redo att användas och ska fungera så visas en liten grön bock bredvid API-nyckelns namn om du går in på APIs & Service > Credentials.

För att partnerblocket ska fungera så är det viktigt att du lägger till Googles geocoding funktion till den API-nyckel som du tänker använda. API-nyckeln behöver läggas in både i Admin under Admin/configuration.php?gID=69.

Använder du en nyckel med IP-begränsning så behöver skapa två API-nycklar en med begränsning och en utan. Nyckeln med IP-begränsningen lägger du in i Admin och den andra utan begränsning läggs in i själva blocket.

Klicka här för att veta mer vart den nya genererade nyckeln ska placeras i Vendre.