Mail med SPF-records

Undvik att dina mail hamnar i spam-korgen hos dina kunder

Vad är ett SPF-record

På varje domännamn som finns så kan man lägga till regler för vem som får skicka e-post från domännamnet. När en e-postleverantör (ex. Telia, Gmail, Outlook) tar emot mailet så gör de ett uppslag mot domännamnets regler (DNS) för att se om den som skickade mailet verkligen skickade från ett IP-nummer som är godkänt.

Detta sköter sig oftast automatiskt när du använder den mailklienten du är van vid. Däremot när ett externt system ska skicka e-post från ditt domännamn, som exempelvis din e-handel, så måste du lägga til våra IP-nummer i denna regel. Det kallas SPF records.

Var gör jag detta?

Du gör denna ändring där du hanterar ditt domännamn. Det kan ofta vara exempelvis företag som Loopia, Binero, Oderland eller något annat webhotell. Ofta kan du få hjälp av ditt webhotells support för att lösa detta. Eventuellt tar de en liten summa för att hjälpa till med det, men det kan vara värt det för att det ska bli rätt om du själv är osäker.

Hur gör jag?

I din DNS så ska du först titta om du har en SPF record. Om du inte har det så skapar du en ny rad / record med följande värden:

• Typ: TXT
  • Adress: @
  • TTL: 3600
  • Värde: "v=spf1 include:_spf.vendre.se ~all"

Detta inkluderar alla Vendres servrars IP så att du inte behöver tänka på om vi flyttar din butik till en annan server så fortsätter det att fungera.

Om du redan har ett SPF-record så lägger du bara till include:_spf.vendre.se någonstans mitt i efter en annan include eller efter ett IP-nummer

Ändringen tar upp till 24 h innan den slår igenom.