• Kategorier för din sökning

• Inget resultat

Order- & fakturahistorik från Affärssystem
    Hämta faktura- & orderhistorik från affärssystemet via Vendre Pull API

Så funkar det

När kunden loggar in i e-handeln kommer kunden att kunna gå till Mitt konto. Här visas ofta information om adresser, inloggningskonton, inställningar samt faktura- & orderhistorik. Normalt visas enbart orderhistorik som då kommer från de order som har lagts i e-handeln.

Vill man att alla kundens order från affärssystemet ska visas här så görs en integration till affärssystemet där kundens samlade engagemang finns. Affärssystemet svarar med information om alla fakturor, order och annan information som man vill exponera för användaren i butiken.

Vendre tar emot data i formatet JSON enligt det formatet som presenteras nedan, även XML kan tas emot och görs då om till JSON.

Best practice

Baserat på erfarenheter från tidigare integrationer finns det vissa saker att tänka på när dessa integrationer görs. Detta är inte en beskrivning av hur det måste fungera men erfarenheter från de case som har bäst laddningstid och den integration som håller bäst över tid. Tänk på att säkerställa att affärssystemet kan svara med information i JSON samt att de kan ta emot autentisering på det sätt Vendre har stöd för.

Grund

Följande anrop har Vendre en standardiserad hämtning av:

• Lista med orderhistorik
    • Visa enskild order
    • Lista fakturahistorik
    • Visa enskild faktura

Utökade / används ibland

Följande anrop görs som så kallade fria anrop utan en fast struktur. Dvs. så länge svaret är i JSON kan affärssystemet returnera data på det sätt som bäst önskas av utvecklaren som bygger Store-front.

• Restnoterade produkter
    • Separat anrop för kreditfakturor
    • Hämtning av aktuella adresser (Rekommenderas via Fil eller Vendres vanliga API så det ligger på kundkortet hos Vendre)
    • Hämtning av pris och lagersaldo (kräver att Affärssystemet klarar av denna last)
    • Lista order

Lista över order bör minst kunna ta emot följande indata:

• Autentisering via headers
      • Kundnummer
      • Orderdatum från (ÅÅÅÅ-MM-DD)
      • Orderdatum till (ÅÅÅÅ-MM-DD)
      • Sida / offset / antal beroende på hur det lämpligast läggs upp för er

Detta anrop körs i samband med att kunden går in under Mitt konto > Orderhistorik. Det är relativt lite trafik till denna sida.

Följande data är bra om det kommer med i detta anrop. Lägg till mer data om det behövs

Fältnamn* Beskrivning
      id Ordernummer
      customer_no Kundnummer
      sum Ordersumma inkl. moms (om moms är applicerbart)
      date Orderdatum
      reference Orderreferens (om applicerbart)

*Observera att namnen på fälten är förslag. Välj namn som är enkla för er eftersom Vendre inte är beroende av namnen.

• Visa enskild order

Enskild order bör ta emot följande indata:

• Autentisering via headers
      • Kundnummer
      • Ordernummer

Detta anrop körs i samband med att kunden går in under Mitt konto > Orderhistorik > Visa enskild order. Det är lite trafik till denna sida.

Följande data är bra om det kommer med i detta anrop. Lägg till mer data om det behövs

Fältnamn* Beskrivning
      id Ordernummer
      po_number PO-nummer (om applicerbart)
      comment Kommentar (om applicerbart)
      total Ordersumma (valutaformaterad)
      shipping_cost Fraktkostnad (valutaformaterad)
      tax Moms (Skicka som array om ni har flera momssatser som ska presenteras)
      customer
       company Företag
      no Kundnummer
      reference Referens / Namn
      address Adressrad 1
      address2 Adressrad 2
      zipcode Postnummer
      ziparea Postort
      Country Land (i klartext, ej ISO)
      country_iso ISO-3 (ex. SWE)
      products
      model Artikelnummer
      name Namn / Benämning
      quantity Antal
      price Pris (valutaformaterad)
      discount Radrabatt (valutaformaterad)
      row_total Radens totalpris (valutaformaterad)
      delivery
      reference Referens / Namn
      address Adressrad 1
      address2 Adressrad 2
      zipcode Postnummer
      ziparea Postort
      Country Land (i klartext, ej ISO)
      country_iso ISO-3 (ex. SWE)
      reference
      packages
      tracking_id Spårningsnummer
      tracking_link Språningslänk. Börjar med https://
      orders
      order_no Ordernummer
      pdf_link PDF-länk https:// (er URL exponeras ej för kund)

*Observera att namnen på fälten är förslag. Välj namn som är enkla för er eftersom Vendre inte är beroende av namnen.

• Lista fakturor

Lista över fakturor bör minst kunna ta följande indata:

• Autentisering via headers
      • Kundnummer
      • Fakturadatum från (ÅÅÅÅ-MM-DD)
      • Fakturadatum till (ÅÅÅÅ-MM-DD)
      • Sida / offset / antal beroende på hur det lämpligast läggs upp för er

Detta anrop körs i samband med att kunden går in under Mitt konto > Fakturahistorik. Det är relativt lite trafik till denna sida.

Följande data är bra om det kommer med i detta anrop. Lägg till mer data om det behövs

Fältnamn* Beskrivning
      id fakturanummer
      customer_no Kundnummer
      sum Fakturasumma inkl. moms (om moms är applicerbart)
      due_date Förfallodatum
      reference Fakturareferens (om applicerbart)
      payment_status Betalningsstatus. Om fakturan har betalats eller ej.

*Observera att namnen på fälten är förslag. Välj namn som är enkla för er eftersom Vendre inte är beroende av namnen.

• Visa enskild faktura

Enskild faktura bör ta emot följande indata:

• Autentisering via headers
      • Kundnummer
      • Fakturanummer

Detta anrop körs i samband med att kunden går in under Mitt konto > Fakturahistorik > Visa enskild faktura. Det är lite trafik till denna sida.

Följande data är bra om det kommer med i detta anrop. Lägg till mer data om det behövs

Fältnamn* Beskrivning
      id Fakturanummer
      po_number PO-nummer (om applicerbart)
      comment Kommentar (om applicerbart)
      total Ordersumma (valutaformaterad)
      shipping_cost Fraktkostnad (valutaformaterad)
      tax Moms (Skicka som array om ni har flera momssatser som ska presenteras)
      customer
       company Företag
      no Kundnummer
      reference Referens / Namn
      address Adressrad 1
      address2 Adressrad 2
      zipcode Postnummer
      ziparea Postort
      Country Land (i klartext, ej ISO)
      country_iso ISO-3 (ex. SWE)
      products
      model Artikelnummer
      name Namn / Benämning
      quantity Antal
      price Pris (valutaformaterad)
      discount Radrabatt (valutaformaterad)
      row_total Radens totalpris (valutaformaterad)
      delivery
      reference Referens / Namn
      address Adressrad 1
      address2 Adressrad 2
      zipcode Postnummer
      ziparea Postort
      Country Land (i klartext, ej ISO)
      country_iso ISO-3 (ex. SWE)
      references
      packages
      tracing_id Spårningsnummer
      tracking_link Språningslänk. Börjar med https://
      orders
      order_no Ordernummer
      pdf_link PDF-länk https:// (er URL exponeras ej för kund)

*Observera att namnen på fälten är förslag. Välj namn som är enkla för er eftersom Vendre inte är beroende av namnen.

Viktigt med rätt formaterad responsdata

När ni returnerar data till Vendre är det viktigt att ni validerar JSON så att den är korrekt. Om den inte skulle vara korrekt kommer Vendre inte kunna läsa av datan och visa den för slutkunden.

Komma igång?

Kontakta vår support eller din projektledare på Vendre så hjälper vi dig att komma igång.

Exempel på hur det kan se ut

Nedan listas två exempel på hur en lista med order respektive fakturor kan se ut när de hämtas direkt från affärssystemet.

Lista med Fakturor

Skärmdump

Ovan listas fakturor som hämtas direkt från affärssystemet där live-data så som kvarvarande summa visas. Man kan filtrera på datum, ordernummer och bara visa betalade fakturor. Dessa parametrar måste kunna tas emot av affärssystemet för att de ska kunna skickas med. Normal implementation består enbart av filtrering på datum.

Lista med order

Skärmdump
    Ovan listas order som hämtas direkt från affärssystemet där live-data så som kvarvarande summa visas. Man kan filtrera på datum, ordernummer och bara visa öppna, ej levererade orderr. Dessa parametrar måste kunna tas emot av affärssystemet för att de ska kunna skickas med. Normal implementation består enbart av filtrering på datum.