• Kategorier för din sökning

• Inget resultat

Import av Produkter

Importera & uppdatera produkter via TXT (Tabbseparerat)

Möjligheter

• Import av komplett produktsortiment
    • Import av delar av sortiment från olika datakällor
    • Uppdatera produkter med ny information
    • Uppdatera lagersaldo
    • Import från Affärssystem / PIM eller annan tjänst

Ladda ner exempelfil

Vad kan man göra?

• Skapa nya produkter
    • Uppdatera existerande
    • Ta bort
    • Vilka fält kan skickas med?

model*
      Produktens artikelnummer
      show_in_listing
      Ska produkten bara kunna länkas till (1 = Ja, 0 = Nej)
      manufacturer
      Tillverkare / Fabrikat
      name_sv
      Produktens namn på Svenska
      description_sv
      Beskrivningstext svenska (kan vara med HTML)
      manufacturer_model
      Tillverkarens artikelnummer
      name_en
      Produktens namn på Engelska
      description_en
      Beskrivningstext engelska (kan vara med HTML)
      stock_place
      Lagerplats
      price
      Produktens pris exkl. moms. Punkt som decimal
      description_short_sv
      Kort beskrivningstext svenska (kan vara med HTML)
      weight
      Vikt i KG. Punkt som decimal
      tax_class_id
      Momsklass (2 = 25%, 3 = 6%, 4 = 12%, 5 = 0%)
      description_short_en
      Kort beskrivningstext svenska (kan vara med HTML)
      delivery_time
      Leveranstid i textformat (ex. 3-4 dagars leveranstid)
      external_id
      Affärssystemets artikelnummer / id
      ean_numbers
      Produktens EAN-nummer
      status
      Ska produkten visas i butiken (1 = Ja, 0 = Nej)
      remove
      1 = ta bort, 0 = behåll (0 = standard)
      download_external_image
      Bilder separerade med komma

import_category
      Importkategori där produkten läggs första gången. Ex. “Inkorg” (För Pyramid kan huvudkategori läggas in med | (pipe) efter importkategorins namn exempel; Pyramid | Huvudkategorins namn)
    • Filens uppbyggnad

Filen byggs upp genom att varje produkt listas en gång. Skulle samma produkt finnas med flera gånger är det den sista som blir den information som lagras hos Vendre.

Alla produkter behöver inte skickas med i varje fil men vi rekommenderar en komplett uppdatering mellan 1 gång i veckan till en gång om dagen beroende på era önskemål.

Bara de kolumner som ni önskar uppdatera behöver finnas med. Men om ett värdet i en kolumn lämnas tomt så kommer det att tömmas hos Vendre.

Om ni uppdaterar ett fält med språkkod (ex. namn eller beskrivning som slutar på _sv) så måste alla språk skickas med. Annars nollställs de andra språken vid inläsningen.

• Skapande av prislistor

Om en prislista inte finns sedan tidigare så skapas denna och kopplas till en kund via kundimporten om sådan körs. Annars kan ni välja prislistan för kunden i administrationen.

Alla rättigheter för andra delar av systemet: Informationssidor, fraktsätt, betalsätt & kategorier kopieras från en standardkundgrupp som ni kan hantera under er Administration -> Kunder -> Kundgrupper.
    • FTP-servern

På FTP-servern så skapar ni en mapp för denna import till e-handeln.

Denna skrivs in i konfigurationen för importen och Vendre läser av den med inställda mellanrum. Om flera filer finns så läser Vendre in filerna i bokstavsordning, så tänk på att ha en namngivning som gör att den senast uppladdade filen hamnar sist i bokstavsordning. Att ha datum och klockslag med i filnamnet brukar lösa det.

En import tar olika lång tid beroende på vad som importeras. En lagerimport med bara artikelnummer och lager i filen går betydligt snabbare än om det är en komplett import med många fält.

Viktigt är också att om integrationen byggs så att det är en fil som läggs på FTP:n och ni inte använder datum i filnamnet så måste ni ha stöd för att filen uppdateras om den finns, alt. att den raderas om den finns. Detta för att FTP-bryggan ska fungera från affärssystemet även om integrationen av något skäl skulle pausas från E-handeln.

Tänk på att den rekommenderade lösningen är att alltid skapa en ny fil som är döpt till datumet + tiden där är exporterad. Ex. prices_202011291033.txt (price_ÅÅÅÅMMDDHHMM.txt)

• Tänk på!

• Filen är tabb-separerad så tänk på att inte ha med tabbar i produktnamn eller beskrivningar. Har ni det måste de tas bort innan innehållet läggs i filen
      • Filen ska vara formaterad med UTF-8 eller Latin-1
      • Alla kolumner behöver inte vara med i filen.
      • Artikelnumret måste alltid vara med i filen för att vi ska kunna identifiera produkten
      • En produkt per rad i filen
      • Alla numeriska värden ska ha punkt och inte komma som decimalavskiljare
      • Alla numeriska värden ska vara fria från mellanslag (gäller ej specifikationer som är av typen text)
      • Momsklass måste skickas med om produkten skall visas med moms och att det skall räknas ut automatiskt i Vendre när ett pris skickas in

Kom igång

För att komma igång behöver du sätta upp en FTP-server. Följande behöver din kontaktperson på Vendre för att sätta upp kopplingen:

FTP-host: Vilken IP eller annan adress kan vi nå FTP-servern på?
    FTP-användare: Användarnamn till FTP:n
    FTP-lösenord: Lösenordet
    FTP-port: Om ej angiven använder vi standard

FTP-mapp: Vad är sökvägen till mappen?
    Hur ofta önskar ni läsa in?: Välj hur ofta ni önskar läsa in, därefter kommer vi göra en koll och se hur stora filerna är och om det är ett lämpligt importintervall