• Kategorier för din sökning

• Inget resultat

Spårningskoder

Hos Vendre kan du lägga in egna spårningskoder för till exempel Google Analytics.

Denna funktion ingår för dig som beställer din butik efter den 16 augusti 2021. Om du vill lägga in detta innan så tar det 2 h för Vendres support att lägga in

Hur fungerar det?

Efter att möjligheten för spårningskoder har aktiverats i era designmallar kan du själv via Inställningar > Spårningskoder lägga till de spårningskoder du har fått från din leverantör.

Generella spårningskoder

Här lägger du in de spårningskoder som ska finnas med på alla sidor i din butik, där du via fälten HEAD och BODY väljer att lägga in respektive kod. Koder i HEAD behöver vara av typen <meta> eller <script> för att fungera och kommer att laddas in först på sidan. Koder som du lägger i BODY kommer hamna längst ner i din body och är mer fri i hur den ser ut, denna kod kommer laddas in sist.

Spårningskoder övriga sidor

Om du vill kunna spåra dina kund när den handlar i kassan använder du dig av dessa spårningskoder som kommer hamna längst ner i din BODY på sidorna kassan respektive tack för din order.

• Google Site Verification

Du ska alltid ha din sida verifierad av Google. Detta gör du genom att gå in till https://search.google.com/search-console/about och sen logga in och ser till att din butik är verifierad.

Om så inte är fallet hämtar du ut din verifieringskod (HTML) och går till Inställningar > Spårningskoder och lägger in denna under HEAD för generella sidor. Spara och verifiera igen hos Google.

• Affiliatenätverk

Om du använder ett Affiliatenätverk så ska du spåra in alla transaktioner som sker. Du kan antingen göra detta via GTM eller via Vendres system. Läs mer om alternativen under Använda GTM eller lägga in spårningskoder i Vendres admin? nedan.

Om du använder Vendres admin för detta så är det viktigt att veta att det ingår i supporten att få information om hur du lägger in detta men för hjälp med specifika koder så kan vi hjälpa till mot löpande konsultation.

För att lägga in spårningskoden så gör du följande steg:

1. Ta fram koden från din leverantör
      2. Gå in under Inställningar > Spårningskoder
      3. Lägg in den spårningskod som finns för kassan under Spårningskod i slutet på BODY på tack för order. Läs mer under Andra spårningskoder i kassan för vad du ska ersätta för fält för att det ska bli rätt rapportering.
      4. Spara
      5. Testköp och kontrollera summor med er partner
    • Google analytics utan GTM

Detta bör göras i samband med att butiken går live.

För att installera Google analytics utan GTM

1. Logga in i Google analytics och hämta din spårningskod
      2. Gå till Inställningar > Spårningskoder
      3. Lägg in spårningskoden i BODY eller HEAD-fältet beroende på instruktionerna från Google
      4. Klicka Spara
      5. Gå in i Google analytics och klicka på Realtid
      6. Gå i en ny flik till butiken och klicka runt
      7. Säkerställ i Google analytics att du ser en besökare i Google Analytics. Om du ser att någon är inne på din sida där så vet du att det fungerar.

Ställ in E-handelsspårning

För att spåra transaktioner till Google Analytics:

1. Logga in i Google analytics och hämta ditt Spårnings-id (obs ej spårningskod)
      2. Gå till Inställningar > Spårningskoder
      3. Fyll i ditt spårnings-id i fältet för Google Analytics spårningskod
      4. Klicka i så att Google Analytics: Skicka order med Google Analytics Measurement Protocol är grön
      5. Klicka på Spara
      6. Genomför ett testköp och vänta 24 h innan du tittar i Google analytics där transaktionen nu ska synas
    • Google analytics med GTM

Detta bör göras i samband med att butiken går live.

För att installera Google analytics utan GTM

1. Logga in i GTM och ta fram din spårningskod
      2. Gå till Inställningar > Spårningskoder
      3. Lägg in spårningskoden i BODY eller HEAD-fältet beroende på instruktionerna från Google. Förmodligen ska du lägga en kod i båda.
      4. Klicka Spara
      5. Ställ in GTM att spåra besökare till Google Analytics (Detta hänvisar vi till Googles supportsidor eller din GTM-konsult)
      6. Säkerställ i Google analytics att du ser en besökare i Google Analytics. Om du ser att någon är inne på din sida där så vet du att det fungerar.

Ställ in E-handelsspårning

Observera att all spårning av e-handelstransaktioner ska ske backend och inte via GTM för att säkerställa att alla transaktioner kommer in även när kunden använder checkout-lösningar och liknande.

För att spåra transaktioner till Google Analytics:

1. Logga in i Google analytics och hämta din Spårnings-id (obs ej spårningskod)
      2. Gå till Inställningar > Spårningskoder
      3. Fyll i ditt spårnings-id i fältet för Google Analytics spårningskod
      4. Klicka i så att Google Analytics: Skicka order med Google Analytics Measurement Protocol är grön
      5. Klicka på Spara
      6. Genomför ett testköp och vänta 24 h innan du tittar i Google analytics där transaktionen nu ska synas
    • Google Analytics: Enhanced E-commerce

Om du vill spåra in mer data via Enhanced E-commerce är det möjligt. Detta är en tilläggstjänst som du kan läsa mer om här

När denna är beställd från Vendre konfigurerar du den genom följande steg:

Lägg in GTM-kod i Vendre

1. Logga in i GTM och ta fram din spårningskod
      2. Gå till Kampanjer > Externa tjänster
      3. Lägg in din GTM-kod i fältet ID-nummer för Google Tag Manager (GTM)
      4. Klicka Spara
      5. Ställ in GTM att spåra besökare till Google Analytics (Detta hänvisar vi till Googles supportsidor eller din GTM-konsult)
      6. All konfigurationsinformation du behöver finns här
      7. Säkerställ i Google analytics att du ser en besökare i Google Analytics. Om du ser att någon är inne på din sida där så vet du att det fungerar.

Ställ in E-handelsspårning

Observera att all spårning av e-handelstransaktioner ska ske backend och inte via GTM för att säkerställa att alla transaktioner kommer in även när kunden använder checkout-lösningar och liknande. Du kan använda checkout success-eventen för att spåra ex. transaktioner till Facebook / Affiliatenäterk och liknande.

För att spåra transaktioner till Google Analytics:

1. Logga in i Google analytics och hämta din Spårnings-id (obs ej spårningskod)
      2. Gå till Inställningar > Spårningskoder
      3. Fyll i ditt spårnings-id i fältet för Google Analytics spårningskod
      4. Klicka i så att Google Analytics: Skicka order med Google Analytics Measurement Protocol är grön
      5. Klicka på Spara
      6. Genomför ett testköp och vänta 24 h innan du tittar i Google analytics där transaktionen nu ska synas
    • Variabler för spårning av köp

Variabler för spårning av köp

Följande variabler kan användas i kassan för att ersättas i fältet för Spårningskod i slutet på BODY på tack för order

#order_id Vendres ordernummer (det som syns i admin på orderkortet)
      #order_sum_incl Ordersumma inkl. moms i köpt valuta (Obs! Oftast ska exkl. moms användas)
      #order_sum_excl Ordersumma exkl. moms i köpt valuta
      #currency_code Valutakod (3 bokstäver, ex. SEK)
      #coupon_code Rabattkodens kod
      #customer_email_address Kundens e-postadress

Detta gör att en kod kan då se ut på följande sätt:

<script type="text/javascript" src="https://track.trackingpartner.com/t/t?order_total=#order_sum_excl&currency=#currency_code&id=#order_id" charset="ISO­8859­1"></script>

När koden körs på tack för din order-sidan så ersätts variablerna ovan med det som står i beskrivningen.

• Använda GTM eller lägga in spårningskoder i Vendres admin?

Det finns olika sätt att genomföra spårningar av sidvisningar och köp, ofta genom att olika pixlar läggs på sidan eller på tack för din order-sida.

Vendre har som beskrivits på denna sida en lösning för att lägga in spårningskoder direkt på e-handelssidan. Ett annat sätt är att sköta detta via Google Tag Mager (GTM). Det är en klart mer komplex uppsättning men som ger dig ökad flexibilitet.

Konfiguration av GTM ligger utanför Vendres område men vi tipsar dig gärna om en partner som jobbar med detta.

Vi rekommenderar ingen lösning mer än någon annan men det är ofta enklare att sköta detta via Vendre om du inte är van vid GTM.

• Egna mål eller datalager

När Vendre sätter upp din butik så finns det i Enhanced Ecommerce med datalager som du kan använda i GTM.

Om du vill lägga in egen data i datalagret eller sätta egna mål på sidan så är det fullt möjligt att koda in. Prata med din projektledare / kontaktperson för att se vad det innebär för er. Mål som kan programmeras in och estimeras för er är exempelvis:

• Kontaktformulär
      • Klick på specifika knappar
      • Mål för kassa
      • Mål för nyhetsbrev

I systemet ingår att alla köp spåras in till Google analytics.

Testa själv

Genomför ett testköp efter att du lagt in dina spårningskoder. Gör detta tillsammans med din partner eller den tjänst som ska användas och gör ett testköp efter att du uppdaterat koden. Visa källkoden på tacksidan för att validera att scriptet skrivs ut rätt.

Vendres ansvar

När du lägger in koder från externa leverantörer så kan de påverka sidans källkod. Vendre har ingen möjlighet att erbjuda felsökning inom ramen för vår support om det är externa scripts om påverkar sidans funktionalitet. Vi rekommenderar att om saker visas fel i kassa eller tack för din order och du har spårningskoder inlagda så ta bort dessa först och testa igen. Om felet kvarstår kan vi påbörja felsökning från vår sida. Annars ber vi dig ta kontakt med den leverantör som har scriptet.

Hur kommer jag igång?

Är du i ett aktivt projekt och vill installera spårningskoder?  Vänd dig då till din projektledare så hjälper denne dig vidare.

Är du en befintlig kund och vill installera spårningskoder? Vänd dig till support@vendre.se