• Kategorier för din sökning

• Inget resultat

Blogg - / nyhetsflöde

Så skapar du och underhåller en blogg till din butik.

Se först instruktionsvideo kring drag & släpp

Vi har utvecklat vår drag & släpp-funktion för att du som inte ska vara låst i vilket innehåll du kan presentera för dina kunder. Det är viktigt för oss att du själv äger makten att skapa en ny startsida, ändra texter i dina köpvillkor eller skapa en kampanjsida inför Black Friday utan att behöva blanda in oss. Innan du börjar med att skapa en blogg till din butik, se till att du kikat på vår video om drag & släpp.

Använd drag & släpp-blocket Blogg/artikel som kort

För att du enkelt ska kunna använda nyhetsflöden och blogg/artiklar på alla sidor i din butik har vi skapat ett drag & släpp-block för detta. Blocket ingår för alla från och med paketet Startup och uppåt (kontakta oss gärna om blocket saknas i din butik). På denna sida går vi igenom hur du skapar strukturen till en blogg samt hur du gör för att dilspaya denna i din butik.

En strukturerad sitemap

Det är viktigt att du har en grundtanke för hur sidstrukturen i din butik ska se ut. Blogg/nyheter brukar bli det största trädet i butiken, tanken för dessa typer av sidor är också att de aldrig ska sluta att växa. Se därför till att du från första början har en tydlig plan för din sidstruktur.

I din butik har du ett gäng olika typer av sidor, vi har valt att samla dessa i tre kategorier: Konverteringskritiska sidor (allt som berör dina produkter och köpet), informationsidor (sidor som behövs för att ge användaren all info som behövs att genomföra ett köp) och inspirationssidor (sidor som är till för att skapa inspiration och merförsäljning).

Exempel på sitemap:
    • Startsidan
      •  Kategorilistan
      • Produktsidan
      • Kassan
    • Kundservice
      • Kontakta oss
      • Köpvillkor
    • Inspiration
      • Blogginlägg 1
      • Blogginlägg 2
      • Blogginlägg 2

Så gör du - Steg för steg

1. Skapa en sida - Inspiration

För att följa den sitemap i exemplet ovan behöver du först skapa en huvudsida för inspiration, på denna sida kommer vi att samla alla våra blogginlägg.

• Logga in i Admin > Gå till Min butik > Sidor > Ny sida
    • Döp sidan till Inspiration (eller om du har ett annat namn på din blogg t.ex. Guider, Story, Trips & Trix, Nyheter eller liknande.)

2. Skapa en undersida till Inspiration

• Gå tillbaka och klicka igen på "Ny sida"
    • Döp sidan till "Mall blogg/artikel", Denna sida ska du i fortsättningen använda som mall, se till att den står inaktiv så att den endast går att nå via Administrationen.
    • Lägg sidan som Undersida till > Inspiration

Tips!
    Lägg sorteringsordning för mallen som -1000 så ser du till att den alltid ligger högst upp under Inspiration för att enkelt kunna kopieras i framtiden (obs! kom ihåg att ändra sorteringsordning på respektive inlägg när du har kopierat mallen för att skapa ett nytt blogginlägg). Generellt om sorteringsordning: Ju lägre siffra, desto högre upp visas sidan/inlägget.

Bild ovan för hur det ska se ut i Administrationen

3. Ta fram en mall för framtida blogginlägg

När du är inne på sidan Mall/blogg artikel klickar du på den orangea knappen uppe till höger för "Visa och ändra i butik", här väljer du först ditt huvudspråk. Kom ihåg att om du har flera språk i din butik behöver du kopiera över sidorna till respektive språk när du skrivit nya inlägg.

Nu skickas du till butiken och kan börja dra in block. Här är målet att skapa en mall som du känner att du kan använda som bas till alla dina framtida inlägg. Titta gärna på hur andra gör och sök runt på olika bloggar för att hitta ett bra format till dig. Tips! Längst ner på denna sida har vi samlat lite inspiration.

4. Skapa ett blogginlägg (med din mall som utgångspunkt)

Nu är det dags att skapa ditt första blogginlägg! 🎉 Klicka på "Ny sida" och välj att kopiera sidan "Mall blogg/artikel", döp om sidan samt ändra sorteringsordningen. Kom ihåg att klicka i sidan som aktiv (dvs att sidan får en grön markering).

På alla blogginlägg har du möjlighet att presentera en bild och en ingress. Detta lägger du in på respektive sida i Administrations-gränssnittet innan du redigerar ditt inlägg.

Bild och ingress (dvs det som visas i ditt bloggflöde)
    Klicka på länkarna för att lägga till bild och ingress - Tänk på att bilden och texten på alla inlägg bör vara samma format och ungefär lika långa för att få det enhetligt, är du ute efter ett mer skiftande flöde, så kan du helt bortse från längd och format.

Välj sedan att redigera din sida i butiks-läget (dvs inne i själva butiken) och lägg in text och bild för ditt blogginlägg.

5. Använd blocket "Blogg/artikel som kort" för att visa blogg-/nyhetsflöde

När du har skapat ett blogginlägg är det dags att gå till huvudsidan för Inspiration (dvs sidan du skapade i steg 1) och dra in blocket "Blogg/artikel som kort". När du dragit in blocket klickar du på pennan och söker upp sidan "Inspiration". Detta block kommer nu att skriva ut samtliga sidor under huvudsidan Inspiration, förutsatt att du valt att sidan är aktiv (dvs vatt sidan får en grön markering) i Administrationen.

Tips!
    Du har möjlighet att göra ett antal inställningar för att personalisera din blogg. Testa dig fram för att se vad som passar dig bäst och inspireras gärna av våra kunder.

Exempel på inställningar du kan göra:

• Lägga till bakgrund (det kommer då att synas en vit ruta som ligger under bild och ingress)
    • Visa kolumner lika höga per rad (gör så att varje inlägg börjar på samma rad - viktigare att bildformat och text är lika på alla blogginlägg)
    • Centrera text (ingressen under bilden blir då centrerad)

Du kan även ställa in hur många inlägg som ska visas per rad för mobil respektive desktop, Testa dig fram för att se vad som passar dig bäst!

Bli inspirerad av våra kunder! 🦄

Eivy Clothing Geggamoja Svets & Tillbehör  Skinroller