• Kategorier för din sökning

• Inget resultat

Formateringsverktyget

Används för att formatera text och innehåll i blocken du drar in.

Så fungerar formateringsverktyget...

Att skapa länkar och knappar

Det är enkelt att länka något och att skapa länkar genom formateringsverktyget.
    När du klickar på ikonen för länk (kedjan) får du upp ett modalt fönster för att göra inställningar i din länkning.

Olika sätt att lägga in bilder och text.

I systemet finns det två olika sätt att lägga in bilder i block. Antingen skrivs text och läggs bilder samt länkas genom formateringsverktyget som är beskrivet ovan. Eller så ändras bilderna genom inställningarna på blocket. Inställningar för blocken hittar du under pennan uppe till höger vid varje block.  I texten nedan beskrivs samtliga block och hur dessa redigeras. I texten refereras antingen formatering verktyget eller inställningar för att ändra i respektive block.

Lägga in bilder via formateringsverktyget

När du använder block som kolumner, text, eller liknande där du får upp formateringsverktyget har du möjlighet att där lägga in bilder. Du gör detta genom den lilla ikonen för bilder (se bild nedan) efter det kan du öppna bildhanteraren för att antingen ladda upp nya bilder eller välja en bild du redan lagt i systemet.

Följande block lämpar sig till att använda formatteringsverktyget för att lägga in bilder.

• Kolumner
    • Text

Att tänka på

När du använder block för kolumner eller text behåller bilderna alltid sin storlek oavsett skärmstorlek. Det innebär att en herobild blir mycket smal i t.ex. mobilt. Detta kan dock vara positivt när du ska lägga in bilder i ett blogginlägg där du vill ha med hela bilden utan att den zoomar in eller croppas mobilt.

Du kan inte heller i dessa block skriva text på bilderna vill du göra detta rekommenderar vi att du använder blocken som heter "bild med text ovanpå" där bild redigeras genom pennan (mer info nedan)

Det är också viktigt att tänka på att om du t.ex. har tre kolumner på rad är det viktigt att alla bilder har exakt samma proportioner då blocket inte själv fyller ut en yta för bilden utan lägger in originalbilden med endast en begränsning i bredd.

Länka bilden!

Länka dessa bilder genom symbolen för länk i textredigeringsverktyget

4 punkter att ta med dig kring det du just läst...
    • Du kan blanda texter och bilder som du vill i blocken kolumner och text
    • Bilden behåller alltid samma proportioner oavsett skärmstorlek
    • Det går ej att skriva text på dessa bilder
    • Bilder går även att länka via formatteringsverktyget genom att markera dem

Lägga in bilder genom "Pennan" på block

När du använder block som t.ex. Flex och bild med text ovanpå lägger du in bilder genom att klicka på pennan och redigera blocket.

Att tänka på

Bilder som läggs in i dessa block anpassar sig till olika skärmar. Det innebär att bilden kommer att ha samma höjd mobilt som desktop och endast minskas i bredd till respektive skärmstorlek. Det innebär att den höjd du ställer in i desktop även kommer gälla mobilt samt att bilden "zoomas" in på mitten i mobilen för att kunna fylla hela höjden mobilt.

Är det viktigt att få med hela bilden bör du därför inte använda detta block.

Länka bilden

Dessa bilder länkas genom fältet "länk" som du hittar när du redigerar blocket, du kan också genom förmatteringsverktyget lägga till en knapp på bildern istället för att göra hela bilden till en länk.