Redirects / omdirigeringar

Vad är en omdirigering?

En omdirigering är en permanent eller tillfällig omdirigering från en URL till en annan. Omdirigeringar skickar besökaren och sökmotorer till en annan URL än den som de ursprungligen skrivit in i webbläsaren. Detta är en mycket viktig aspekt av ditt SEO arbete.

Varför ska jag använda mig av omdirigeringar?
För att besökaren ska komma till rätt sida.  En trasig länk har inget värde för din butik men en gammal länk med rätt omdirigering ger länkkraft till ditt SEO arbete. I samband med ett plattformsbyte är detta en av de viktigaste aspekterna för att säkerställa din placering på Google.

Hur skiljer jag på en permanent & tillfällig omdirigering?

301  = permanent redirect
302 = tillfällig redirect

Hur gör jag?

Under Tjänster > Omdirigeringar hittar du inställningarna för din butiks omdirigeringar.

Här presenteras dina omdirigeringar i en lista.

Här tillåts du manuellt lägga in adresser en och en men även att importera en lista genom att klicka på den blå importknappen.

Manuellt:

ANKOMSTADRESS:  Den gamla URL:en som ska flyttas
SKICKAS TILL: Den nya Adressen som URL:en ska flyttas till

Exempel:
Du har en butik som heter testbutiken.com och en URL som kommer att byta sökväg vid plattformsbyte.

Gammal URL:  (Ankomstadress)
www.testbutiken.com/klader/kvinna/kjol
Ny URL: (Skickas till)
www.testabutiken.com/p/klader/kvinna/kjol-denim-svart.html

Ange ANKOMSTADRESS med de tecken som finns efter domännamnet. Dvs
/klader/kvinna/kjol

Ange SKICKAS TILL med de tecken som finns efter domännamnet.

Klicka sedan på Spara.  Nu kommer besökare som försöker nå www.testbutiken.com/klader/kvinna/kjol

Att dirigeras om till
www.testbutiken.com/p/klader/kvinna/kjol-denim-svart.html

Om inget annat anges så kommer redirecten att vara permanent (301).  Denna kan givetvis ändras i efterhand men det ger en signal till Google om att se den nya URL:en som den primära för den aktuella sida.

Importering

Klickar man på den blå knappen kommer man till vårt importverktyg.  Här är det klokt att sedan tidigare ha utformat en lista i t.ex. Excel som man kopierar in.

Metodiken är den samma men nu är den kommaseparerad.

Nuvarande URL;Kommande URL. Inga inledande snedstreck.

klader/kvinna/kjol; p/klader/kvinna/kjol-denim-svart.html

exempelurl1;nyurl1
exempelurl2;nyurl2

Viktigt att tänka på

• URL:er är exakta
    /klader/kvinna/
    är inte samma sak som
    /klader/kvinna (här utan slash på slutet)
  • Redirectsen gäller bara på den domän som Vendre är kopplat till.
    Har ni ännu inte kopplat er domän till Vendres system så är det fritt fram och lägga in detta (det kommer inte påverka nuvarande miljö)

Har du några frågor kring detta? Kontakta oss gärna på telefon: 08 - 5000 70 55 eller på vår supportmail: support@vendre.se

Jobba kontinuerligt med omdirigeringar

Tillfälliga kampanjer och landnigssidor ska efter ett tag inaktiveras, när dessa inaktiveras kan man vilja att kunder inte ska skickas till 404 sidan. Du kan då skapa omdirigeringar till och från sidor i butiken.

Lite tips på vägen:
  • För att länka till startsidan anger du ankomstadress index.php (inga slash).
  • Den sidan du vill omdirigera ifrån ska vara inaktiverad i Admin
  • Du behöver ofta casha för att det ska fungera.
  • När du är inloggad i Admin kan du nå sidan ändå, testa omdirigeringen inkognito eller i en annan webbläsare.