Sidor

Skapa vad du vill

Med sidor i Vendre kan du bygga upp det som du vill förmedla, precis på det sätt du önskar. Genom att skapa en sida och sen placera ut Drag & släpp-block fyller du enkelt sidan med innehåll och skapar en känsla som dina kunder kommer att älska.

Hoppa fram till...

Skapa en ny sida

Börja med att gå in i Administrationsgränssnittet och Innehåll > Sidor. Här ser du alla sidor som finns i butiken.
Bra att veta! Du kan klicka på fetmarkerade sidor och fälla ut dem för att se undersidor till dem.

För att skapa en ny sida klickar du på den gröna knappen uppe till höger "Ny sida", så får du två alternativ:

• Skapa en helt tom sida (från start)
  • Eller kopiera en befintlig sida och använd innehållet på den som mall/utgångspunkt (i så fall väljer aktuell sida du vill kopiera efter att du klickat på "Ny sida)
Skärmdump

Gör inställningar för en befintlig sida via Administrationsgränssnittet

1
2
3
4
5
6
Skärmdump

Sidtyper

När du skapar en ny sida kan du välja något vi kallar för sidtyp. I systemet finns det olika typer av sidor som har olika funktionalitet och syfte.

Sida

Detta är en helt vanlig sida. När du döper denna skapas en länk med namnet och en tom sida dit du kan gå och hantera med drag & släpp.

Meny

Denna sidtyp är till för att samla flera sidor under en meny. En meny är ingen sida som går att bygga på utan används för att t.ex. skapa en footer där "kundservice" har sidtypen meny och sidorna under: Köpvillkor, Returer, Kontakt ligger som sidor under denna meny. På detta sätt kan man enkelt front end ange menyns ID för att hämta samtliga sidor under. I drag & släpp kan du t.ex. söka upp en meny när du använder blocket "meny med sidor" för att skriva ut alla sidor under din meny.

Bild

För dig med drag & släpp används inte denna sidtyp.

Länk

En länk används när du har en sida som du på fler ställen vill länka till eller när du ska ange externa länkar i t.ex. din footer. Detta kan vara om du i din footer t.ex. har menyn kundservice som i tidigare exempel och att kontakta oss ska länka till en externt supporthanteringsverktyg. Det kan också vara om du t.ex. har skrivit ett blogginlägg om er support och vill länka till detta så anger du länken till sidan. En bra regel för hur en länk ska öppnas är att interna länkar öppnas i samma fönster och externa länkar ställs in för att öppnas i en ny flik.

Sida med funktion/Systemsida

Systemsidor är sidor som i butiken har en större funktion än att "bara" vara en sida. Det kan t.ex. finnas ett behov av att en sida alltid har samma länk och inte kan döpas om. Exempel på systemsidor är:

• Förstasidan: Visas för dina kunder som kommer in på din sida.
  • Köpvillkor: Sida för köpvillkor gör att den länkas in i kassan om kunderna ska godkänna köpvillkoren
  • Sidan kan inte visas: Om besökaren kommer till en URL som inte finns hos er eller en borttagen sida som inte har länkats om (systemet länkar om produkter & kategorier automatiskt om du tar bort dem) så kommer de till denna sida.

Vissa av systemsidorna ex Varukorg behöver implementeras av en utvecklare i din butik om du önskar använda dem. Det är dock ganska specifika behov som föranleder användning av dem.

Länkar som ligger under "Länkar i sidhuvud" måste sätta till status = röd för att stängas av i menyn. Detta har att göra med hur mobilmenyn genereras ut. Så om du önskar inaktivera en länk i sidhuvudet, gör både Visa i listning och Status till röda.

• Unika sidor för vissa kunder / marknader

Ibland finns behovet att visa en annan sida (ex. startsida) för en viss kundgrupp eller en viss marknad. Marknaderna har oftast en kundgrupp / prislista tilldelad till sig som har samma namn som marknaden. Du kopierar då den sida du önskar skapa unikt för den kundgruppen / marknaden och går till fliken Kundgrupper. Inaktivera för alla kundgrupper förutom den du vill visa sidan för. Därefter är det viktigt att du går tillbaka till den ordinarie sidan och inaktiverar den för kundgruppen du precis skapade en ny sida för.

Observera att den sidan som visas för andra kundgrupper / marknader kan få en annan URL. Så du måste lägga sidan i samma undermeny som orginalsidan är för att den ska visas i menyer och liknande. Det gör att du om du vill länka med en knapp till den sidan som enbart gäller för en viss kundgrupp så måste även sidan du länkar från vara unik eftersom den har en länk som bara blir tillgänglig för en viss kund. Detta gäller inte startsidor som alltid har samma länk.