Strukturerad data
Berikad data på produktsidorna för att öka klick i sökresultatet

Hoppa fram till...

Vad är strukturerad data

Strukturerad data används av bland annat Google för att bättre förstå innehållet på en sida. Detta definieras i koden av Vendre eller din utvecklare som programmerar men datan kommer från produktdatabasen / PIM:et i e-handelssystemet. Strukturerad data berättar för ex. Google på ett ordnat sätt om sidan. Information som kan finnas i detta är:

• Om butiken ex.
    • Länk till logo
    • Öppettider
    • E-postadress
    • Länk till sociala medier
  • Sidtyp ex:
    • Produktsida
  • På produktsidan
    • Pris
    • Lagersaldo
    • Recensioner

Detta är ett urval. Längre ner finns mer information om vad Vendre inkluderar i de butiker som skapas hos oss.

Så funkar det

När du uppdaterar en produkt eller informationssida i administrationen så genererar Vendre automatiskt ut dessa koder i din butik för att Google ska förstå och kunna tolka sidan på bästa sätt. Du behöver alltså inte göra något extra.

Generell kod

Beskriver butiken & sökmöjlighet

Den första delen av strukturerad data beskriver din butik och exempelvis relaterat innehåll så som facebooksidor.

De fält vi alltid skickar ut om de är ifyllda i administrationen är:

• Organisation
    • Bolagsnamn
    • Url till butiken
    • Logo
    • E-post
    • Sociala medier

Organisationen brukar användas för innehåll när man söker på bolagsnamnet på Google. Det kan också användas av olika bottar och spindlar som vill få mer information om butiken.

• Beskrivning av sidan
    • SökURL

SökURL avser den URL som behövs för att kunna göra en sökning direkt från Googles resultat. Det är dock helt upp till Google när denna läggs upp och man kan behöva ha en ganska stor sida för att detta ska komma upp. Det ska nämnas att Google allt mer sällan ger denna möjlighet för webbutiker.

<script type="application/ld+json">
{
  "@context": "http://schema.org",
  "@type": "Organization",
  "name": "Bolaget AB",
  "url": "https://www.bolaget.se/",
  "logo": "https://www.bolaget.se/image/1205/bolaget-logo_original.png",
  "email":"mailto:sales@bolaget.se",
  "sameAs": [
    "https://www.facebook.com/bolagetab",
    "https://www.instagram.com/bolagetab/",
    "https://www.linkedin.com/company/bolaget-ab",
    "https://plus.google.com/109458125978168574523",
    "https://twitter.com/bolaget_ab/",
    "https://www.youtube.com/channel/ID",
    "https://www.pinterest.se/bolagetab/"
  ]}
</script>
  <script type="application/ld+json">
{
  "@context": "http://schema.org",
  "@type": "WebSite",
  "url": "https://www.bolaget.se/",
  "potentialAction": {
    "@type": "SearchAction",
    "target": "https://www.bolaget.se/advanced_search_result.php?keywords={search_term_string}",
    "query-input": "required name=search_term_string"
  }
}
</script>

Brödsmulor

För att Google och andra sidor ska förstå hur din sida är uppbyggd och hänger ihop skickar vi strukturerad data i form av de Brödsmulor som visas på butiken (om du har det aktiverat i butiken).

Ju djupare sidan ligger i strukturen så läggs en post till i itemListElement. Förstasidan listas högst upp och ju längre ner man kommer desto högre position får de i fältet position.

<script type="application/ld+json">
{
  "@context": "http://schema.org",
  "@type": "BreadcrumbList",
  "itemListElement": [
  {
    "@type": "ListItem",
    "position": 1,
    "item": {
      "@id": "/index.php",
      "url": "/index.php",
      "name": "Förstasidan"
    }
  },
  {
    "@type": "ListItem",
    "position": 2,
    "item": {
      "@id": "https://www.bolaget.se/proffs/",
      "url": "https://www.bolaget.se/proffs/",
      "name": "PROFFS"
    }
  },
  {
    "@type": "ListItem",
    "position": 3,
    "item": {
      "@id": "https://www.bolaget.se/tillbehor/",
      "url": "https://www.bolaget.se/tillbehor/",
      "name": "Tillbehör"
    }
  },
  {
    "@type": "ListItem",
    "position": 4,
    "item": {
      "@id": "https://www.bolaget.se/vaggmonterad-proffsprodukt/",
      "url": "https://www.bolaget.se/vaggmonterad-proffsprodukt/",
      "name": "Väggmonterad proffsprodukt"
    }
  }
  ]
}
</script>

För specifika sidor

Produktsidan

På produktsidan skickar vi så mycket information som möjligt i det fall är möjligt. Att kunna skicka bra information till Google och andra källor kräver att ni är noga med att fylla i informationen i administrationen.

Det som kan skickas som standard är:

Fält Beskrivning
sku Produktens artikelnummer
Name Produktens namn
Url URL i butiken (genereras automatiskt)
Image Bilden. Så länge ni har laddat upp en bild i admin genereras länken automatiskt.
description Produktens beskrivning inkl. HTML-kod
mpn Står för Manufacturer Part Number (MPN)
Fylls i under Extra information > Varumärkets artikelnummer på produktkortet
Gtin Står för Global Trade Item Numbers (GTINs)
Samma fält som mpn: Fylls i under Extra information > Varumärkets artikelnummer på produktkortet
brand Produktens varumärke
aggregateRating Produktens samlade recensioner och antalet recensioner
offers Pris, Lager och tills när ett specialpris gäller

Observera att din butik går att bygga ut med fler fält mot löpande konsultation.

<script type="application/ld+json">
{
  "@context": "http://schema.org/",
  "@type": "Product",
  "sku": "Artikelnummer",
  "name": "Produktnamn",
  "url": "https://www.bolaget.se/klader/kategori/kategori/produktnamn.html",
  "image": "https://www.bolaget.se/image/151/image-name.webp",
  "description": "<b>Beskrivning</b>",
  "mpn": "Tillvärkarens modell",
  "gtin": "Tillvärkarens modell",
  "brand": {
    "name": "Varumärke"
  },
  "aggregateRating": {
    "@type": "AggregateRating",
    "ratingValue": 4,
    "reviewCount": 4
  },
  "offers": {
    "@type": "Offer",
    "priceCurrency": "SEK",
    "price": 116,
    "url": "https://dev.testavendre.se/p/klader/kvinna/klanningar/roxy-short-dress.html",
    "priceValidUntil": "09/11/2020",
    "availability": "InStock"
</script>