• Kategorier för din sökning

• Inget resultat

Domäner och URL:er

Säkerställ att din butik är nåbar och att anslutningen för dina besökare är säker

Alla sidor på internet behöver ett domännamn för att vara lättåtkomlig för besökare till sidan. Utan domännamnet hade man behövt veta exakt vilket IP-nummer som gäller för den server som hemsidan man vill besöka ligger på. Ett domännamn som du skriver in i webbläsarens adressfält översätts av webbläsaren till en servers IP-adress och du skickas då till rätt server och når den önskade hemsidan.

Ett domännamn beställs av en domänleverantör hos vilken du även bestämmer vilken server domännamnet ska skicka vidare besökaren till med hjälp av serverns IP-adress. Allt det här gör att dina besökare aldrig behöver hålla koll på serverns IP-nummer.

Vendres testdomän

När en butik skapas i Vendre får den ett tillfälligt domännamn som kan användas under testfasen och utvecklingsfasen innan butiken lanserats. Det tillfälliga domännamnet kan fortsatt vara aktivt även efter lansering om det önskas men det kan även plockas bort och inte längre vara nåbart efter lansering.

Obs! Det tillfälliga domännamnet pekar alltid mot butikens IP-nummer och om det fortsatt är aktivt efter lansering kommer butiken vara nåbar både på er egen domän och Vendres testdomän för både er och externa besökare.

Separata domäner för marknader

Om man i sin butik har flera marknader eller valbara språk kan man behöva separera dem med olika domäner för att det för besökaren ska vara tydligt att den nått en butik som är anpassad för den egna marknaden exempelvis genom toppdomänen (.se, .no, .dk, osv.).

Om du önskar separata domäner för dina olika marknader eller valbara språk kan du om din butik ännu inte är lanserad meddela din projektledare. Om din butik redan har lanserats och du vill lägga till domäner för ytterligare marknader och/eller språk kan du istället ta kontakt med Vendres support som återkommer till dig med ett IP-nummer att peka den nya domänen mot.

SSL-certifikat

Alla domäner som pekas mot Vendres servrar får automatiskt ett SSL-certifikat för att möjliggöra krypterade anslutningar över HTTPS vilket medför högre säkerhet för all data som skickas mellan besökarens webbläsare och Vendres servrar.

Vendre erbjuder SSL-certifikat utan kostnad genom utgivaren Let's Encrypt. Om du önskar använda en annan leverantör av SSL-certifikat kan du kontakta Vendres support för mer information.

Vanliga frågor

• Hur vet jag att min domän pekar mot rätt server?

Du kan kontrollera vilken IP-adress som gäller för din butiks server under Inställningar > Domäner i din butiks administration. Här visas alla domännamn som Vendre har kopplat till din butik tillsammans med den IP-adress domänen pekar till i nuläget.

Om IP-adressen i kolumen A-record pekar till visas i grönt är den pekad mot rätt IP-adress och om den visas i rött pekar den mot fel IP-adress. Den korrekta IP-adressen hittar du i kolumnen A-record ska pekas till.

På den här sidan kan du även se vilken enskild marknad (om någon) som är kopplad till den aktuella domänen och om det finns poster för SPF inlagt för domänen. SPF-poster är del av e-postsäkerheten som Vendre erbjuder och rekommenderas för alla användare.

Läs mer om E-postsäkerhet

• Kan fler än en domän peka mot en butik hos Vendre?

Du kan koppla ett obegränsat antal domäner till din butik hos Vendre för att ge dina besökare flera alternativa vägar till din butik. För att lägga till flera domäner till butiken behöver du först skapa och/eller köpa domänerna hos din domänleverantör och peka dem mot rätt IP-adress som du hittar under Inställningar > Domäner.

När du har skapat domänerna tar du kontakt med Vendres support som lägger till domänerna i Vendres plattform och säkerställer att SSL-certifikat skapas för alla nya domäner.

Obs! Om domänerna ska peka mot en specifik marknad kan Vendres support hjälpa dig att hitta rätt IP-adress.