• Kategorier för din sökning

• Inget resultat

Importera prislistor (Beta)

Genom administrationen kan du enkelt ladda in en Excel, CSV eller TXT fil för att uppdatera dina prislistor för alla produkter.

Rätt pris till rätt kund

När olika kunder ska ha olika priser så delas kunderna in i olika prislistor / kundgrupper. Kunderna kopplas sen till olika prislistor för att få deras rätta pris.

I Vendres plattform benämner vi prislistor som kundgrupper. Vi menar då samma sak som många andra gör med Prislistor. Varför uttrycken skiljer sig åt är för att i Vendre så kan olika rättigheter styras per prislista / kundgrupp vilket gör att det inte enbart är en prislista.

Importera prislistor

För att importera prislistor via systemet så går du till Kunder > Prislistor > Importera prislistor. Här kan du högst upp på sidan ladda ner en formatmall i excel för att ladda ner och sen fylla i.

Uppdatera dina existerande priser

Om du önskar uppdatera dina existerande priser så är det lättaste sättet att hämta ut priserna via Produkter > Kategorier & Produkter > Import & Export > Exportera. Välj här att exportera prislistor. Byt sen namn på kolumnerna för att passa med denna importfil.

Importera priser från ditt affärssystem

Om du kan exportera ut priserna från ditt affärssystem så gör det genom den exportfunktion eller konsult som du använder för det. Därefter kopierar du över till detta format och gör importen.

• Vilka fält kan jag använda mig av?

Fält Beskrivning
      Obligatorisk customers_group Namnet på kundgruppen (viktigt med exakt stavning)
      Obligatorisk model Artikelnummer på produkten
      Obligatorisk status 1, om gamla priser ska behållas.
      0, om gamla priser ska raderas. Påverkar även statusen på den prislistan under produkten.
      Obligatorisk** price_X Pris på produkten exkl. moms
      Valfri date_from_X När gäller priset från ÅÅÅÅ-MM-DD
      Valfri date_to_X När gäller priset till ÅÅÅÅ-MM-DD
      Valfri currency_X Valutakod ISO 3 tecken (ex. SEK, EUR, USD)
      Valfri price_recommended_X Rekommenderat pris, inkl . moms.
      Valfri allow_order_discount_X
      Valfri allow_product_discount_X

* X byts ut mot valfri siffra (1,2,3,...,n). Alla med samma siffra tillhör samma prisrad.
      ** Om status är satt till 1, behöver minst fältet price_1 finnas med

• Skillnader mot andra importer

Produktimport & filimport

Till Vendres system kan du importera priser på tre sätt.

Via import & export för produkter

Denna import klarar av att importera en prisrad per prislista. Så om du bara har ett pris för ex. en återförsäljare eller en EURO-marknad går denna fint att använda. Om du däremot ska ha ex. ett ordinarie och ett specialpris på en prislista så kommer denna inte att räcka till. Då ska du använda den funktion som beskrivs på denna sida.

Via Fil på FTP

Om du importerar filer via FTP till Vendre så skiljer sig formatet. Tänk på att du inte kan ladda upp den filen direkt via administrationen utan de filerna måste köras via FTP.

API

Du kan också läsa in priser via API. Vanligast i dessa fall är dock att använda Vendres filmotor för dessa importer.

• Hur skapas prislistor?

Om en kundgrupp inte existerar vid importen kommer den via denna import ge ett felmeddelande, den kommer inte skapa en ny kundgrupp. Så se till att skapa dina kundgrupper färdigt innan importen sker för att de prislistorna ska följa med.

Om en prislista däremot inte finns vid importen så kommer den att skapas och aktiveras på produkten.

• Hur tar jag bort ett importerat pris?

För att ta bort ett importerat pris så genomför du samma import igen och lämnar fältet tomt. Tomma fält kommer automatiskt att tas bort.

Om du exempelvis vill ta bort prisrad nummer två på en prislista men behålla nummer ett och tre så flyttar du helt enkelt prisrad tre till prisrad två och genomför importen.  Alla överskjutande priser som finns på produkten, men inte i importfilen kommer att tas bort.

• När slår importen igenom?

Så fort priserna är inlagda kommer butiken att uppdateras med de nya priserna. De går även att se i administrationen när inläsningen är klar
    • Finns det några begränsningar?

Antalet rader som kan importeras i en fil beror mycket på hur många kolumner du har i filen samt hur många produkter du importerar samtidigt. Om du får ett felmeddelande så rekommenderar vi att du provar med en mindre fil med färre rader och provar igen.

Tänk på att alla kolumner för en produkts prislista måste vara med, men du kan dela upp så att du bara importerar för en prislista åt gången exempelvis.

Tomma rader kommer ignoreras i importen, men de kommer fortfarande visas som ett felmeddelande efter att importen har körts. Alla övriga rader kommer däremot ha importerats som vanligt.

• Datum i Excel

Viktigt att notera är att Excel är att deras datumfält görs om till en siffra vid import. För att du inte ska råka mata in ett pris i datumfältet och därmed råka få in ett väldigt lågt datum ligger en spärr mot datum som ligger tidigare än 2010-01-01 för importer från Excelfiler.

• Hur genomförs importen?

Denna information är enbart för att du som mer avancerad användare ska förstå vad systemet gör vid importen för att bilda dig en uppfattning om hur filen fungerar och vad som händer i bakgrunden.

För varje rad som importeras görs följande:

1. Om en rad är tom, ignoreras denna och nästa hanteras
      2. Kontroll genomförs om alla obligatoriska fält finns med
      3. Hämtar matchande produkt
      4. Hämtar matchande kundgrupp
      5. Hämtar in antalet existerande prisrader på produkten som redan finns i Vendre
      6. Hantera statusflaggan (0 = priser raderas, 1 = priser behålls)
      7. Raderar samtliga tidigare prisrader
      8. Lägger till prislistor enligt importerad data (med kontroller av datan)