• Kategorier för din sökning

• Inget resultat

Inloggning med BankID

Låt era kunder logga in med BankID för enklare och säkrare identifiering.

BankID är en elektronisk identifieringsmetod som används i Sverige för att säkert och digitalt identifiera sig och genomföra olika typer av transaktioner och ärenden online.

Fördelarna med BankID inkluderar snabb och smidig inloggning utan lösenord. BankID är dessutom säkert i och med att det kräver en kombination av personliga uppgifter och en unik säkerhetsnyckel.

Olika autentiseringssätt

Även om BankID-inloggning är en generell term för inloggning med hjälp av e-legitimationen finns det rent tekniskt tre olika sätt att verifiera din identitet och autentisera din inloggning:

• Personnummerinloggning ber dig först mata in ditt personnummer i butiken vilket initierar en autentisering i den BankID-app som är kopplat till det aktuella personnumret oavsett enhet.
    • QR-kodsinloggning visar en vid var tillfälle genererad QR-kod som läses av med hjälp av BankID-appen på din enhet vilken identifierar dig mot butiken och ber dig verifiera att du vill logga in.
    • Autostart låter BankID-appen öppnas på den aktiva enheten med ett klick vilket identifierar dig mot butiken och ber dig verifiera att du vill logga in.

Obs! Från och med den 1 maj 2024 tillåts inte längre personnummerinloggning eftersom att det här inte kräver att du fysiskt befinner dig på samma plats där inloggningen sker. Autentiseringen behöver framöver ske med hjälp av någon av de två andra autentiseringssätten. Om din butik tillåter inloggning med personnummer bör du ta kontakt med Vendres support för mer information.

BankID-inloggning hos Vendre

När BankID aktiverats av Vendre blir alternativet synligt i er butik. För att använda BankID vid inloggning behöver kunden ha tillgång till sin BankID-app eller dosa. När man blir ombedd att identifiera sig använder man sitt BankID för att legitimera sig.

När kunden legitimerar sig genereras en unik engångskod som skickas till IDkollen för att autentisera användaren och bekräfta deras identitet. När klartecken skickats åter till Vendre loggas kunden in på sitt konto. Se nedan exempel på hur det kan se ut för en kund som vill logga in.

Obs! Enbart kunder som har ett tolvställigt personnummer enligt formatet ÅÅÅÅMMDDNNNN eller ÅÅÅÅMMDD-NNNN ifyllt i Vendre kan logga in med hjälp av BankID.

Så kommer du igång

För att beställa BankID-inloggning meddelar du Vendres support eller din tilldelade Customer Success Manager att du vill ha funktionen i din butik. Vendre installerar och lägger in funktionen i din butik efter överenskommelse.

För att tjänsten ska fungera krävs ett separat avtal med Vendres partner IDkollen. Ta kontakt med IDkollen genom peter.rb@idkollen.se och meddela att ni är kund till Vendre.

Obs! För att kunderna ska se alternativet att logga in med BankID krävs implementering i din butik. Meddela Vendres support eller er Customer Success Manager som kan återkomma till er med en uppskattad kostnad.

Vanliga frågor

• Vår kund kan inte logga in med BankID. Vad beror det på?

Säkerställ att kunden på sitt kundkort har ett personnummer ifyllt enligt formatet ÅÅÅÅMMDD-NNNN. Om det här saknas kan inte Vendre verifiera att personen som försöker logga in har ett konto. Om formatet stämmer och kunden fortfarande inte kan logga in ber vi dig kontakta Vendres Support.