• Kategorier för din sökning

• Inget resultat

Orderstatus

52050000

En order kan ha olika statusar för att kategorieras. Orderstatusar kan ni lägga till och ta bort själva.

Vad gör en orderstatus

För att kunna dela in order i olika mappar / statusar så används något som heter orderstatusar. En orderstatus hanteras under Order > Orderstatusar.

Här kan du lägga till och ta bort statusar samt ange vilken färg en status ska ha. Statusens namn är synligt för kunden när du skickar ut orderstatusmail eller om du har kundinloggning påslagen och de kan logga in.

Du kan när du ändrar en orderstatus också ange en standardtext som ska skickas ut i samband med att du ändrar orderstatusen på en order.

Standardstatus

En order får alltid en status när den kommer in. Vilken status ordern får hanteras genom olika prioriteringar.

För att välja vilken status som ska gälla när en order först kommer in (om den inte skrivs över av nedan satta parametrar) går du till Order > Orderstatusar. Här kan du klicka ändra på den orderstatus du önskar ska vara standardstatus för alla inkommande order och klicka i valet Välj som standard

Denna inställning kan skrivas över, dels på ett specifikt betalsätt, ex. om du har ett betalsätt som är fakturabetalning så kan du under Order > Betalsätt > Ditt valda betalsätt > Avancerade inställningar > Orderstatus välja om du önskar att order med detta betalsätt ska få en annan status. I exemplet med faktura så skulle du kunna ha en orderstatus som heter Kreditupplysning som alla dessa order hamnar i.

Avancerat! Ibland behöver man kunna styra mer specifikt att en kombination mellan ett betalsätt och ett fraktsätt ska ge en viss orderstatus. Då gör du detta under Order > Koppla fraktsätt till fraktleverantör. Skapa ny koppling och välj en kombination som passar dig.

Byte av orderstatus på en order

När du har en order som du önskar byta status på så kan det ske på lite olika sätt.

• På orderkortet på den enskilda ordern under Order > Order och att du klickar in på ordern. Längst ner vid orderkommentarerna kan du uppdatera statusen. Klicka på Intern eller publik kommentar beroende på om du önskar att kunden får ett mail med den uppdaterade statusen.
    • Du kan även gå till Order > Order och markera en eller flera order med checkboxarna framför ordern. I modal-rutan som kommer upp längst ner på skärmen kan du välja vilken ny status dina markerade order ska få.
    • Det kan också finnas integrationer som påverkar en orderstatus. Dessa kan exempelvis vara Specter eller OnGoing som har integration mot Vendre. Men det kan också vara helt andra integrationer som är byggda utanför Vendres tjänst.

Automatisk aktivering av transaktioner i samband med export till nShift

Om du har ställt in i din butik att ändring av orderstatus hos Vendre ska aktiveras hos betalningsleverantören (ex. levererad = debitering / aktivering) så har detta fungerat när man ändrar en order från orderkortet (inne på ordern) och via listan över samtliga orders.

Nu finns även möjlighet att aktivering görs direkt när en orders status uppdaterats vid en export till n-shift/Unifaun. När ordern nu kommer tillbaka och kolli-nummer importeras till Vendre så aktiveras också transaktionen hos Svea eller Klarna.
    Du kan enkelt ändra vilken orderstatus utlevererade orders ska få under Order > Skriv ut fraktsedlar > Inställningar > Orderstatus för exporterade order.

För att detta ska fungera krävs det att inställningarna för orderstatus och betalsätt är inställda. Säkerställ sen att den orderstatus du väljer är vald under Order > Orderstatusåtgärder > Aktivera betalning.