Priser & Kampanjer

Priser i Vendres e-handelssystem är flexibla, vilket gör att många möjligheter = många användningsområden

Hur kan ett pris påverkas?

Ett pris kan påverkas av många olika saker i e-handelssystemet. Denna sida syftar till att visa på och förklara hur olika priser förhåller sig till varandra och vad som avgör att ett visst pris visas till kund. Detta gäller såklart om du använder alla dessa olika funktioner. Gör du inte det så kan du bortse från denna sida.

Vilka prispåvekrande funktioner finns det?

För att börja förstå priser så måste vi titta på vad som är en produkt i Vendre och vad som påverkar själva priset.

Den vanligaste uppfattningen är att man har en variant (ex. Storlek eller Färg) som har ett eget artikelnummer ska ha ett annat pris. Detta är då en egen produkt som har ett eget pris och det är så inte ett prispåverkande val. Samma gäller konfigurationsprodukter när kunden själv bygger ihop sin produkt utifrån andra produkter. Då utgår priset från de produkterna som konfigurationsprodukten är byggd av.

Så hur kan vi påverka priset?

Specialpris

Den vanligaste funktionen är då Specialpris eller rabatterat pris. Det visas oftast på sidan genom att ge det ordinarie priset en gråare färg och ev en linje över. Det nya rabatterade priset blir då ofta rött och mer framhävt.

Ett specialpris skriver inte över en prislistas pris. Så om du har prislistor för kunder så måste du skapa ett rabatterat pris för dem eller sätta så att deras pris inte gäller under den perioden. Om du sätter att deras pris inte gäller under perioden så kommer det överstrukna priset att vara det som det ordinarie priset är.

Prislista kopplad till en inloggad kund

En inloggad kund kan få ett eget pris satt genom en prislista. Denna prislista kan vara volymbaserad eller datumavgränsad så att kunden får ett rabatterat pris en viss period.

Om priset under prioden ska visas som rabatterat måste det programmeras in i din designmall och kan dra extra laddningstid.

Det lägsta aktuella priset visas i produktlistningen och på produktsidan (och övriga ställen där produkten listas).

Orderrabatt

En generell orderrabatt kan läggas på en specifik kund eller kundgrupp. Denna orderrabatt syns bara i kassan och blir då på hela ordern. Orderrabatten aktiveras av en ordersumma så ex. Order över 2 000 kr får kunden 5% rabatt på.

Orderrabatten beräknas baserat på ett ev. rabatterat belopp. Så om du använder produktrabatter, medskickskampanjer och specialpris går orderrabatten ovanpå detta.

Produktrabatt

Man kan också lägga in en produktrabatt som appliceras i varukorgen. Denna syns vanligen också på produktsidan lite beroende på vilka val som har gjorts. Med en produktrabatt kan du per produkt eller en produktgrupp du plockar ihop sätta en procentrabatt på produkten. Observera att denna procentrabatt inte syns som ett specialpris.

Du kan då koppla ihop en eller flera produkter till en grupp där du sen applicerar en procentrabatt på den / de utvalda produkterna. Rabatten kopplas till kund eller kundgrupp samt vara datum eller valutabegränsad. Det går även att applicera att ett minsta antal måste köpas för att den ska gälla.

Medskickskampanjer

Avser kampanjer som ex: Köp tre betala för 2, billigaste varan på köpet, köp produkt X och få produkt Y, köp 3 produkter i kategori X och få en valfri produkt från kategori Y på köpet etc.

• En medskickskampanj används för att rabattera produkter eller skicka med gratis produkter i vissa kampanjer.
  • En medskickskampanj rabatterar ett specialpris ytterligare. (ex. i det fall man vill ha köp 3 betala för 2)
  • En medskickskampanj gäller ovanpå en kunds egna pris.