Specialpriser

Skapa en tillfällig kampanj eller utförsäljning enkelt med rabatterade priser

Hur fungerar rabatterade priser?

Ett rabatterat pris är ett tillfälligt lägre pris än det som du normalt säljer varan för. Det visas för kunden genom att det ordinarie priset blir överstruket och det nya priset visas (oftast i en annan färg, ex. rött). Du kan på den rabatterade varan ange om priset bara ska vara giltigt en speciell tid och du kan då ange datum från och till. Om du anger detta visas bara det rabatterade priset under denna period.

Hur lägger jag till ett rabatterat pris?

Du kan göra detta på några olika sätt.

Produkt för produkt

Om det bara är en eller några produkter som ska uppdateras så kan du som vanligt söka fram produkten i administrationen. När du är på produktkortet och ändrar produkten går du till fliken Priser > Vill du lägga till ett specialpris? och aktiverar den. Ange det priset du önskar eller rabattera genom en rabattsats. Du kan här också välja om priset ska avrundas (till 5 eller 9 på slutet). Om du väljer detta kommer procentsatsen och priset att justeras något för att passa med den avrundade summan.

Via massuppdatering av rabatterade priser

Du kan också massuppdatera produkter (dock går det ej att avrunda till 5 och 9 på slutet då). Detta gör du under Produkter > Specialpriser. Här listas alla produkter som har ett aktivt eller inaktivt specialpris inlagt. Det listas både aktiva och inaktiva produkter.

För att rabattera varor klickar du på Nytt specialpris. Inne på denna sida kan du ange om du vill rabattera allt från ett varumärke, allt från en kategori eller bara en specifik produkt. Läs instruktionerna på denna sida innan du sparar.

Via Excel

Genom Excel så finns det några kolumner du kan använda för detta. Enklast är om du går till Produkter > Kategorier & Produkter > Import och Export. Välj de produkter du önskar exportera och klicka i fälten för Specialpris och gör en export. Då kommer du få med fälten som du behöver. Uppdatera priserna (exkl. moms) och ladda in filen igen. Alla produkter ska nu vara uppdaterade. För att ta bort specialpriset igen (om du inte anger ett slutdatum) så tömmer du bara fälten och laddar in produkten igen.

Hur gör man om man har flera rabatter efter varandra?

Om du har exempelvis en kampanj som ser ut som följande:

Vecka 1: 20% rabatt
Vecka 2: 25% rabatt
Vecka 3: 30% rabatt

eller:
Black Friday: 25%
Lördag - Söndag: ingen rabatt
Cyber Monday: 20%

Om det ser ut på detta sätt behöver du förbereda en två respektive tre Excelfiler som innehåller rätt kampanjinformation. När den första kampanjen är slut, laddar du upp en Excel med alla produkter som ska vara aktuella för det förändrade priset. När Excelfilen har laddats upp så kommer produkternas pris att uppdateras.

Du kan därmed inte ha mer än en kampanj åt gången i systemet.

Notis: vad säger konsumentverket om rabatterade priser?

Vi har under åren pratat med e-handlare som noterat att de inte helt följder vad konsumentverket säger om rea-priser. Vendre har ingen åsikt eller påverkan om hur ni prissätter men vi rekommenderar att du läser igenom vad konsumentverket skriver för din vetskap.

Läs mer hos Konsumentverket

För dig som jobbar med unika prislistor

Vill du att kunderna ska se sitt ordinariepris och det rabatterade priset i rött kan vi ornda det. Kontakta Vendre så lägger vi till den funktionaliteten i din butik. Alla butiker från och med Juli 2019 har detta som en inställning. Har du en äldre butik kan vi installera detta genom en utvecklare.

Hör av dig så berättar vi mer!