• Kategorier för din sökning

• Inget resultat

Specifikationer

Ett sätt att klä dina produkter med data för både presentation och filtrering.

Vad är en specifikation?

En produktbeskrivning kan göra ett säljande intryck till din besökare men med hjälp av specifikationer kan du på ett annat sätt specificera egenskaperna i en tabell på produktsidan.

En specifikation tillåter dig att sätta data på en produkt som både visas för kunden som information och kan användas för att filtrera på i en kategori.

Du kan ha ett fritt antal specifikationer och använda olika specifikationer på olika produkter. Detta skapar en stor flexibilitet i ditt arbete i Vendres PIM. Alla specifikationer kan importeras och exporteras via både API och fil samt Excel.

När ska man jobba med specifikationer?

När du vill ange data på en produkt utan att beskriva detta i löpande text. En specifikation innehåller alltid typ följt av produktens data, vilket är viktigt att tänka på om du ska använda specifikationer. T.ex. kan du inte endast ange: Höj/sänkbar på en kontorsstol utan detta blir genom en spec Höj/sänkbar: Ja. Om du vill kunna lägga data på en produkt utan att visa typ av data är det bättre att använda taggar.

Exempel på bra data för specifikationer:

• Batterityp
    • Tvättråd
    • Mått / Höjd / Bredd osv

Anledningen till att dessa passar bra som specifikationer är att typen i detta fall säger mycket för en användare och att ett tabellformat är ett bra sätt att presentera denna information i.

Skillnader från taggar

Till skillnad från taggar så samlas inte produkter med samma specifikationer på något sätt med varandra. Detta är bra att tänka på med t.ex. storlekar och färger då det kan vara önskvärt att t.ex. skriva ut alla produkter av samma färg i ett drag och släpp block. För att kunna göra det måste du arbeta med taggar.

En fördel i att jobba med specifikationer är att produktens data kan skrivas in direkt in i excel import/export. Varje typ får ett eget fält i excel till skillnad från taggar som kräver att en tagg är skapad för att den ska ha ett ID som sedan anges i excel.

Med specifikationer kan du även skapa kategorier som tillåter dig att exportera ut väsentliga specifikationer för de produkter du arbetar med. Läs mer om detta under “excel import/export med specifikationer”.

Olika typer av specifikationer

Text

En textspecifikation ger dig möjlighet att ange unika texter för ett värde på varje språk. I en export och på produktkortet har varje språk i butiken ett eget textfält för att ange värdet.

Enhet

Med en enhetsspecifikation kan du koppla specifikationen till de enheter som finns i butiken. Värdet för specifikationen bör vara siffror eller liknande då det måste samma för alla butikens språk.

Generell

En generell specifikation ger dig möjlighet att ange ett värde i text utan översättning. Denna kan t.ex. användas om värdet ska visa en länk eller en branschstandard som är samma för alla språk.

Kategori

Specifikationskategorier används som en mapp föra att samla flera andra specifikationer. Den används även i en export för att enkelt kunna exportera flera specifikationer samtidigt.

Hur jobbar man med specifikationer?

Under Produkter > Specifikationer hittar du alla butikens specar. Här kan du skapa, ta bort och ändra en specifikation. Var försiktig här så att du inte tar bort eller ändrar en specifikation som används på dina produkter.

1. Skapa en specifikationskategori

Innan du skapar en specifikation ska du skapa en kategori för dina specifikationer. Denna används i excel import/export för att kunna exportera ut flera specifikationer på samma gång. Ett tips är att skapa kategorier i samma kategorier som du arbetar med produktinformation för dina produkter. T.ex. Möbler, Kläder osv där Möbler har information om mått och Kläder har specifikationer kring tvättråd och storlek.

Om du inte arbetar med så många specifikationer kan du också skapa en kategori som bara heter “generell” för att enkelt kunna exportera ut alla specifikationer i din produkt-fil. Du måste använda en kategori för att jobba med specifikationer.

2. Skapa upp en specifikation

Under dina kategorier skapar du sedan upp olika typer av specifikationer. Det kan vara enhet när det gäller Längd, Bredd, Höjd eller Text om det gäller tvättråd som ska vara översatt på alla butikens språk.

Lägg till data på dina produkter
    När du har skapat upp dina specifikationer kan du gå in på en produkt under fliken Taggar & Specar. Där väljer du en kategori och sedan den spec du vill lägga till eller om du vill använda alla specifikationer i den kategorin. Du fyller sedan i datan för den produkten i respektive specifikationsfält.

Excel import/export med specifikationer

Datan för specifikationer kan läggas till och ändras via excel men specifikationen måste vara skapad först för att kunna användas. När du skapade kategorier och olika specifikationer kan du exportera ut dessa. I excel exporten väljer du vilken specifikation kategori du vill exportera i din fil. Varje specifikation exporteras som ett eget fält för dig att fylla i.

Specifikationerna är ibland sökbara (om man använder ex. Doofinder) men visas också på produktsidan för slutkunden. Specifikationerna kan också användas för att filtrera produkter i produktlistningen. Ex. Färg, storlek, material, bredd, längd etc.

Övningsuppgift!

Börja med att skapa Specifikationerna

För att kunna jobba med en specifikation måste vi skapa ett fält dit vi kan importera data från Excel.

1. Gå till Produkter > Specifikationer
        På denna sida listas alla Specifikationer du har i systemet under de kategorier som finns.
      2. Till höger finns en box för Ny specifikation
      3. Välj Textspecifikation
      4. Skriv in vad specifikationen avser, ex. Miljöklass
      5. Klicka på Lägg till
      6. Den nya specifikationen hamnar nu i listan, dra in den under kategorin Generell
        Har du ingen kategori som heter Generell? Skapa en genom att välja alternativet Specifikationskategori i boxen till höger under Ny specifikation
      7. Klicka på Spara
      8. Håll nu musen över de tre prickarna på Miljöklass och välj redigera. I denna vy ser du fältet Namn vid import/export Excel.
      9. Lägg detta fält i en av kolumnera på första raden i ditt excelark och ange värde per produkt

Snyggt jobbat!

Du har nu exporterat ut produkter från Vendre till Excel och kan börja jobba med dokumentet. Alla förändringar du gör kan läsas tillbaka till e-handeln och uppdateras, snabbt och utan att du behöver gå in på varje produkt i administrationen.