Import & Export av produkter

Exportera och importera produkter via Excel för att snabba upp din administration.

(Tabellerna i sidan för Import & Export har flyttats om i en nyare version av plattformen men funktionerna är desamma.)

Vad kan man göra via Excel?

Att göra produkthanteringen superenkel för dig som använder Vendre är högt prioriterat för oss. Därför har vi lagt mycket av vår utvecklingstid för att göra import och export av produkter så snabbt och smidigt som möjligt. Du kan använda Excel och slipper använda CSV eller TXT format och kan spara och ladda upp hela eller delar av ditt sortiment på några minuter.

Alla produktfält kan hanteras genom Excel förutom några undantag (bland annat attribut). Vi bygger löpande ut denna funktion när vi adderar saker i systemet för att upplevelsen ständigt ska bli bättre.

Via importen kan du importera både nya produkter och kategorier. Du kan däremot inte importera en produkt med ett varumärke som du inte skapat i din butik, isåfall måste du först skapa varumärket för att kunna importera produkten. Du kan läsa mer om hur man skapar varumärken här

Var finns funktionen?

För att hitta till importen & exporten så går du till Produkter > Kategorier & Produkter och därefter klickar på den blå knappen Import & Export

Hur fungerar det?

När du är inne i export-vyn så kan du börja med att klicka i några fält som du vill exportera, exempelvis Produktnamn och Pris. Gå sedan längst ner och klickar på Exportera. Sidan kommer laddas om och en produktfil förbereds på servern. När den är klar så kommer du kunna ladda ner filen.

Öppna filen i Excel och gör dina önskade ändringar. Ladda upp filen och klicka på Importera fil och vänta på att filen behandlas. När den är färdigladdad så ser du hur många produkter som skapades, hur många som uppdaterades och om några fel uppkom. Du kan även ladda ner en export på de uppdaterade samt nya produkterna.

1
2
Skärmdump
  • Fält som går att använda

Fält kopplade till ett språk visas nedan i språken svenska och engelska och avslutas vanligtvis med språkkoden, t.ex. _sv. Har butiken fler språk, exempelvis danska, lägger du till ytterligare en rad med språkkoden som ändelse, exempelvis description_dk.

Fält beskrivning
    id  Internt ID-nummer. Ändra inte detta
    model  Artikelnummer på produkten
    url_admin  URL till produkt i admin. Kan ej ändras
    url_product_sv  URL till produkt i butiken svenska. Kan ej ändras här
    url_product_en  URL till produkt i butiken engelska. Kan ej ändras här
    name_sv  Namn Svenska
    name_en  Namn Engelska
    price  Pris exkl. moms
    price_incl  Pris inkl. moms
    tax_class_id  Momsklass
    special_price  Rabatterat pris exkl. moms
    special_start  Rabattens startdatum
    special_expires  Rabattens slutdatum
    tags  Taggar på produkten. Obs! Om flera taggar så separeras med kommatecken fölt av mellanslag (exempel 64, 469)
    tag names  Taggarnas namn på produkten
    category_1  Huvudkategori, hierarki separeras med "|". Ex: Kläder | Kvinna | Tröja
    category_2  Länkad kategori. Hierarki enligt ovan
    category_3  Länkad kategori. Hierarki enligt ovan
    category_4  Länkad kategori. Hierarki enligt ovan
    category_5  Länkad kategori. Hierarki enligt ovan
    category_6  Länkad kategori. Hierarki enligt ovan
    category_7  Länkad kategori. Hierarki enligt ovan
    category_add Lägg till länkad kategori.  Hierarki enligt ovan.
    category_remove Ta bort länkad kategori.  Hierarki enligt ovan.
    category_main_replace Ersätt huvudkategorin med länkad kategori, eller lägg in som huvudkategori.
    quantity  Lagerantal/ lagerstatus
    status Om produkt ska visas eller ej (1 = visa, 0 = visa ej)
    show_in_listing Om produkten ska visas i kategorier (1 = visa, 0 = visas ej)
    price_recommended Rekommenderat pris inkl. moms
    price_in Inköpspris exkl. moms
    customer_groups_enabled  Anger om produkten har olika rättigheter
    show_for_customer_group_X (Namn på kundgrupp)  (1 = Visa, 0 = visa ej)
    customer_group_price_X (Namn på kundgrupp)  Pris exkl. moms för kundgruppen
    show_for_customer_group_0 (Övriga kunder)  (1 = Visa, 0 = visa ej)
    customer_group_price_0 (Övriga kunder) Pris exkl. moms för ej inloggade kunder eller kunder som inte har en kundgrupp
    quantity_discount_template Deprikerad. Bör ej användas. Kommer att tas bort i framtida version av Vendre
    allow_order_discount
    product_discount_group
    description_sv  Produktbeskrivning Svenska
    description_en  Produktbeskrivning Engelska
    description_short_sv  Kort beskrivning Svenska
    description_short_en  Kort beskrivning Engelska
    meta_title_sv  Meta-titel Svenska
    meta_title_en  Meta-titel Engelska
    meta_description_sv  Meta-beskrivning Svenska
    meta_description_en  Meta-beskrivning Engelska
    url_sv URL till ex. leverantör eller sida för mer information. Rekommenderas att användas sparsamt. Användaren ska väl ändå vara kvar hos dig?
    url_en URL till ex. leverantör eller sida för mer information. Rekommenderas att användas sparsamt. Användaren ska väl ändå vara kvar hos dig?
    images Fältet används för att koppla produktbilder från Vendres bildhanterare/bildmapp till aktuell produkt via länkning till aktuell bild. Om flera bilder används kommatecken (,). Se exempel;
    images_download

Ange en kommaseparerad lista med bilder som ska laddas ned och läggas in på produkten, bilderna läggs endast in om produkten inte har några bilder sedan tidigare.  Bilderna får nya namn baserat på filernas innehåll och läggs i katalogen downloaded i bildhanteraren.

images_download_keep_names

Fungerar som images_download med skillnaden att bilderna får namn baserat på filnamnen i URL:erna istället för baserat på filernas innehåll.

ean_numbers Eannummer (separerade med komma)
    manufacturer Varumärket
    manufacturer_model  Varumärkets artikelnummer
    stock_place  Lagerplats
    lead_time  Ledtid från inköp till att produkt mottas av er (används mycket sällan)
    reorder_stock  Lägsta beställningspunkt
    lowest_number  Lägsta köpantal
    quantity_update Inställning: Räkna ner produkter i lager vid beställning
    stock_allow_checkout Inställning: Tillåt köp av produkt vid slut i lager
    inactivate_stock_under_zero Inställning: Inaktivera produkten om den tar slut i lager
    shipping_class  Fraktklass
    weight Vikt i KG
    delivery_time  Leveranstid som visas för kund
    extra_field_1_sv
    extra_field_1_en
    extra_field_2_sv
    extra_field_2_en
    extra_field_3_sv
    extra_field_3_en
    extra_field_4_sv
    extra_field_4_en
    extra_field_5_sv
    extra_field_5_en
    video_url_sv
    video_url_en
    video_embed_code_sv
    video_embed_code_en
    search_engine_text_sv Extra sökord svenska. Skriver du in sökord eller text här så kommer sökmotorn i butiken (och Doofinder om det används) söka även på detta fält.
    search_engine_text_en  Extra sökord engelska
    type
    units_id
    package_content
    sort_order Sorteringsordning på produkten. Produkter sorteras (om sortningsordning är vald som standardsortering att sorteras från lägsta till högsta)
    date_available  Datum tillgänglig för försäljning. Anges i ÅÅÅÅ-MM-DD
    associated_group_0 (Associerade produkter)
    associated_group_1 (Personalens tips)
    note Intern notering om produkten. Syns aldrig för kunden
    external_id Externt id-nummer. Oftast om affärssystemet har en annan referens man vill känna till. Kan användas för att koppla olika produkter i Vendre till en artikel i affärssystemet vid export (beror på hur integrationen till affärssystemet ser ut)
    package
    suppliers_1_name
    suppliers_1_external_id
    suppliers_1_model
    suppliers_1_price
    suppliers_1_currency
    suppliers_2_name
    suppliers_2_external_id
    suppliers_2_model
    suppliers_2_price
    suppliers_2_currency
    parent_id Kan vara ID eller Artikelnummer, ska varianten gå på huvudproduktens artikelnummer måste "model:" skrivas framför artikelnumret, t.ex.: model:12345
    variant_type_name_1_sv Se sida för varianter och Excel
    variant_choice_name_1_sv Se sida för varianter och Excel
    variant_type_name_1_en Se sida för varianter och Excel
    variant_choice_name_1_en Se sida för varianter och Excel
    variant_type_name_2_sv Se sida för varianter och Excel
    variant_choice_name_2_sv Se sida för varianter och Excel
    variant_type_name_2_en Se sida för varianter och Excel
    variant_choice_name_2_en Se sida för varianter och Excel
    configurator En sträng som gör att du kan kopiera produktkonfigurationer mellan produkter. Skapa en produkt med den konfiguration du önskar kopiera. Sen exporterar du ut den produkten och kopierar denna kolumn mellan produkterna och importerar igen. Då kommer de andra produkterna att få samma konfigurationsuppsättning som den första produkten