Vad roligt att se dig här - Välkommen till Vendre!

Här kommer en guide för hur ni kommer igång och testar Vendre på ett enkelt sätt

Vi är Sveriges snabbast växande e-handelsplattform - Med Sveriges nöjdaste e-handelskunder

Scrolla ner för att testa plattformen!

Utforska Vendre

På denna sida hittar du vår vår guide som hjälper dig komma igång att testa Vendre. 📝 Avsnitten består av 8 st olika delar som tar mellan 2 och 5 minuter att genomföra. Våra övningsuppgifter, filmer och instruktioner guidar dig genom systemet och hjälper dig samtidigt att bygga en första version av er butik på Vendres plattform. Klicka på respektive avsnitt nedan för att komma vidare. Nu börjar vi!

• 1. Navigera i Vendres Admin 🏄‍♀️

Lär dig grunderna och hur du hittar i systemet

Utforska och lär dig använda Vendre

I denna första del visar vi dig hur du gör inställningar i din demobutik. Vi börjar med att visa några av de inställningar som finns och går därefter igenom vilka inställningar som görs var. Avsnittet avslutas med med att du får lära dig hur du kan lägga till en ny kund i butiken via Vendres Administrationsgränssnitt.

Titta på vår instruktionsvideo (3 min)
    Genom att titta på filmen lär du dig mer om Vendres system, de olika gränssnitten samt hur och var du hittar respektive delar i systemet. Vi avslutar med att lägga upp en ny kund.

Kom igång med Vendre from Vendre on Vimeo.

Vendres två gränssnitt

Vendre har 2 st gränssnitt som du arbetar i när du arbetar med butiken. Administrationsgränssnittet (kallas kort och gott för Admin) respektive Butiken (vilket är detsamma som dina kunder ser).

Administrationsgränssnittet
    När du loggar in i Administrationen i Vendre kommer du till denna startsida (kallad Administrationsgränssnittet eller Admin). På nedan bild är det enkelt förklarat hur Administrationen är uppbyggd, så att du så snabbt som möjligt kan komma igång och arbeta med din butik.
    1. Symbolen med pilen (som hittas vid siffran 1) leder direkt till butiken (vilken öppnas upp en ny flik)
    2. Här tömmer du cache, för att vissa uppdateringar på din sida ska synas behövs cachen tömmas
    3. Snabbsöksfunktion, här kan du söka direkt efter en produkt, order, kund eller annat som finns upplagt i systemet

Butiksgränssnittet
    Butiken är densamma som dina kunder eller besökare ser. Det är i denna visning som produkter visas, det är här kunder loggar in för att se sina tidigare order och det är i butiken som köp genomförs. Du kan ändra innehåll på sidor i butiken (så som startsidan & informationssidor) genom Vendres drag och släpp.

När du öppnar din butik i webbläsaren och samtidigt är inloggad i Administrationen i Vendre kommer du till ett redigeringsläge på din sida. På nedan bild är det enkelt förklarat hur hur butiksgränssnittet är uppbyggt, så att du så snabbt som möjligt kan komma igång och arbeta med din butik.

1. Klicka på "Lägg till innehåll" så får du, till vänster, upp menyn med dina tillgängliga drag-och-släpp block
    2. Klickar du på "Genvägar" kommer en meny upp till vänster där du direkt kan komma till administrationsgränssnittet för den aktuella sidan
    3. Redigeringsläget gör att du kan redigera i butiken. Väljer du att inaktivera redigeringsläget visas butiken istället så som en besökare ser den

Övning

Tidsåtgång ca 1:30 min

Testa själv nu att klicka i din admin och att lägga till en ny kund.

1. Gå till Kunder
        Genom att kolla i menyn till vänster i admin klickar ni på Kunder > Kunder.
      2. Klicka på "Ny kund"
        Inne på denna sida så kan ni se alla era befintliga kunder. För att lägga till en ny kund klickar ni på den gröna knappen "Ny kund" längst upp till höger.
      3. Fyll i kundens uppgifter
        Här finner ni alla fält som ni själva kan lägga till om kunden. Dessutom kan ni lägga till olika inställningar för just denna kund. Det ni i denna demo behöver fylla i är e-mail, förnamn, efternamn och telefonnummer. Fyll i de obligatoriska fälten, scrolla längst ner och klicka spara. Sen är du klar! 🏆
  • 2. Bjud in dina kollegor 🕺

Låt dina kollegor testa Vendre precis som du

Arbeta tillsammans

I Vendre kan du på ett enkelt sätt arbeta tillsammans med alla dina kollegor, testa oss gärna genom att bjuda in fler administratörer till din demobutik.

Uppdatera inloggningsuppgifter för admin
    När du är inne i Administrationsgränssnittet så ser du en användar-ikon uppe i högra hörnet. Klicka på den, så snabb-går du till sidan för den administratör du är inloggad som.

Justera inloggningsuppgifterna, eller skapa en helt ny användare
    Du kan nu välja att:

• Antingen uppdatera/justera inloggningsuppgifterna för den användare du är inloggad som
    • Eller så går du till listan för alla administratörer (genom att klicka på Administratörer i brödsmulorna) och där skapa en helt ny användare till dig själv

nvän

Övning

Tidsåtgång ca 2:00 min

Lägg till din första kollega som Administratör i Vendre.

• Gå till sidan för Administratörer
        Detta gör du genom att först klicka användarikonen uppe till höger i Administrationsgränssnittet. Därefter klickar du på Administratörer i brödsmulorna
      • Klicka på "Ny administratör"
        Väl inne i listan med administratörer så klickar du på den gröna knappen "Ny administratör".
      • Fyll i kollegans uppgifter
        Du fyller här i de obligatoriska fälten som är:
        * Användarnamn
        * Förnamn
        * Efternamn
        * E-postadress
        * Lägg in ett lösenord till din kollega och välj "E-posta inloggning"

• Godkänn villkor och spara
        Till sist godkänner du villkoren och scrollar längst ner på sidan för att "Spara".
      • Klar!
        Grattis! - Snyggt jobbat, du är nu klar med din andra aktivitet i Vendre ✨👏🏼

Lägg till så många av dina kollegor du vill så kan ni alla testa Vendre!
  • 3. Skapa kategorier 💼

Dags att bygga din butik och välja dina allra första kategorier

Så fungerar kategorier i Vendre - Börja bygga din butik

Det finns två sätt att lägga upp (eller administrera) produkter i Vendres plattform, dels via Administrationsgränssnittet, dels via Excel Import & Export. Vi kommer att återkomma till att arbeta med Excel för din produkthantering, men som ett första steg vill vi passa på att visa dig hur du smidigt lägger upp kategorier via Administrationsgränssnittet.

Det finns två kategorityper i Vendres plattform:
    * Huvudkategorier
    * Underkategorier

Huvudkategorier i Vendre
    En huvudkategori (eller topp-kategori som det ibland kallas) ligger högst upp i kategoriträdet och är därmed ofta den kageori som kunden först ser, tex högst upp i menyn, headern eller i annan navigation i butiken. En produkt kan ligga i flera kategorier men bara i en huvudkategori.

Bra att tänka på vid namngivning av en kategori 🪁
    Ur SEO-synpunkt är dina produktkategorier några av de viktigaste sidorna i din butik, i och med att det ofta är där dina besökare landar när de sökt och hittat till din e-handel. Det är därför viktigt att du har bra kategorinamn, så att besökare och användare (både inom din bransch och utanför) förstår vilka produkter som hittas i respektive kategori. I Vendre går det jättebra att lägga en och samma produkt i flera kategorier, så att användaren enkelt kan ta olika vägar till produkten.

Underkategorier
    Underkategorier kan, precis som huvudkategorier, skapas upp via Administrationsgränssnittet eller genom Excel Import & Export. Precis som namnet antyder, så har respektive underkategori en "förälder" eller huvudkategori. En huvudkategori kan ha flera nivåer av underkategorier i sitt hierarkiträd och Vendres plattform har stöd för att hantera obegränsat antal underkategorier i butiken, liksom obegränsat antal produkter i en och samma kategori. Tänk dock på att det ska vara användarvänligt för kunden i butiken (och att ett allt för stort kategoriträd kan påverka laddningstiden negativt).  🏄‍♀️

Såhär gör du - Steg för steg

Börja med att logga in i din butiks Administrationsgränssnitt. I vänstermenyn klickar du på "Produkter" och går därefter till "Kategorier & Produkter".

Titta på vår instuktionsvideo (1:20 min)
    (Video där vi visar hur man skapar en kategori och underkategorier)

Ny kategori
    För att skapa en ny kategori klickar du på den gröna knappen "Ny kategori" uppe till höger (se bild).

• För att skapa en huvudkategori väljer du att lägga kategorin under "Topp"
    • Lägg därefter in aktuellt kategorinamn (obilgatoriskt fält)
    • Klart! Smidigt, eller hur?

I denna vy (Ny kategori) lägger du in allt "smink" för din kategori; texter, bilder, filter och mycket mer. Det är också i denna vy (Ny kategori) som du gör inställningar för om kategorin ska vara aktiv eller ej (Inställningen Aktivera)? Och du kan även välja huruvida en aktiv kategori ska vara tillgänglig via menyn eller om den enbart ska gå att nå via länkning (Styrs via inställningen "Visa i meny").

Visa kategori i butiken
    Är du nyfiken på hur din nya kategori ser ut i butiken? Klicka på den orange knappen "Visa kategori i butiken" så snabb-går du till butiksgränssnittet och kategorisidan för innevarande kategori.

Skapa underkategori
    Snabb-gå till den kategori du just skapat genom att klicka på aktuellt kategorinamn i brödsmulorna. Väl inne i kategorin, så klickar du (återigen) på den gröna knappen "Ny kategori" uppe till höger (se bild).

Klicka här för mer info om kategorier

Övning

Tidsåtgång ca 3:00 min

Denna övning innebär att du ska skapa en huvudkategori som du önskar ha i din framtida butik. Därefter ska du lägga till 2st underkategorier.

1. Steg 1
          Börja med att logga in i Administrationsgränssnittet. Gå till "Produkter" och klicka därefter på "Kategorier & Produkter"
        2. Steg 2
          Skapa en ny huvudkategori (behåll alltså valet "Topp" för Underkategori till).
        3. Steg 3
          Döp din kategori och klicka därefter på "Spara" längst ner till vänster. Därmed är första deluppgiften klar, snyggt! 🥳
        4. Steg 4
          Nästa steg är att skapa underkategorier till din nya kategori. Börja med att gå in på din nya kategori --> Det gör du genom att klicka på aktuellt kategorinamn i brödsmulorna. Klicka därefter (återigen) på den gröna knappen "Ny kategori" uppe i högra hörnet.
        5. Steg 5
          I och med att du snabb-gått till kategorin via brödsmulorna, så ligger det redan förslag om att underkategorin ska läggas till din nya kategori. Det räcker alltså i detta steg med att döpa din första underkategori och klicka på "Spara" nere till höger så är en underkategori skapad. 🤟
        6. Steg 6
          Skapa ytterligare en underkategori, så är du klar med övningen. 🕺

• 4. Produkthantering via Excel 🥁

Fyll din butik snabbt, enkelt och smidigt

Fyll din butik med produkter

Genom att samla produktinformation (produktnamn, artikelnummer, beskrivningstexter, kategoristruktur, specifikationsvärden mm) i ett Exceldokument, så kan du fylla din butik på ett strukturerat och smidigt sätt i Vendres plattform. Många av våra kunder använder e-handeln som PIM-system* och älskar att de kan berika produkter, göra prisjusteringar och andra produktuppdateringar i vårt verktyg för Excel Import & Export. Verktyget är också ett av våra egna personliga favoriter, i och med att vi på Vendre lagt mycket arbete, kärlek och otaliga timmar på att skapa funktionaliteten bakom. Vår ambition och förhoppning, med plattformen i allmänhet, men kanske Excel Import & Export i synnerhet är att den ska vara så användarvänlig och enkel att den som är ny och minst inkörd i Vendres system, ska kunna förstå och använda funktionaliteten. Genom att använda vår Excel Import & Export sparar våra kunder otaliga timmar i veckan på en effektiv produkthantering.

* = PIM-system står för Product Information Management

Fyll butiken med produkter genom Excel Import & Export
    När du arbetar med produkter i Vendre kan du välja att antingen göra det i Administrations-gränssnittet eller via Excel. När du arbetar via Excel, så rekommenderar vi alltid att du börjar med att först ta ut en exportfil med aktuella fält du önskar arbeta med. Fördelen med det är bland annat att du får:

• Senaste versionen av information som ligger i butiken (dvs inkl. tidigare uppdateringar)
    • Du kan vid exporten från butiken till Excel, välja ut vilka fält som vi vill arbeta med just idag
    • Kolumnerna får rätt namn redan från start (vilket gör jobbet smidigare!)

Om du börjar helt från början (om du tex ska lägga in i information i butiken för första gången) kan det vara en bra idé att lägga in första produkten via Administrationsgränssnittet och därefter göra en export, så att du ser hur informationen är formaterad i Excelfilen.

I denna guide har vi gjort just det (precis som i valfritt matlagningsprogram), hittar du här en förberedd exempelfil som utgångspunkt i arbetet framåt. 🧑‍🍳

Ladda ner vår exempelfil

Såhär gör du - Steg för steg

Titta på vår instruktionsvideo (2:30 min)

(Video där vi visar hur vi fyller butiken med produkter genom en excelimport)

Hitta till Excel Import & Export
    Logga in i Administrationsgränssnittet, gå därefter till menyvalet Produkter följt av Kategorier & Produkter. Högst uppe i höger hörn ser du en blå knapp med "Import & Export".
    Sidan för Import & Export är uppdelad i två kolumner. Till vänster hanterar du export från butiken och till höger sker importer. Idag kommer vi att fokusera på import och därmed räcker det att du kikar närmare på kolumnen på höger sida.

Gör en import till din butik
    Utgå från exempelfilen du laddat ner, du kan importera filen precis som den är. I filen har vi förberett med information avseende:

• Artikelnummer (model)
    • Produktnamn på svenska (name_sv)
    • Pris exkl. moms (price)
    • momsklass (tax_class_id)
    • Huvudkategori (category_1)
    • Extrakategori/Länkad kategori (category_2)
    • Lagerantal/lagerstatus (quantity)
    • Om produkten ska visas eller ej 1 = visa 0 = visa ej (status)
    • Om produkten ska visas i kategorier och meny 1 = visa 0 = visa ej (show_in_listing)
    • Produktbeskrivning på svenska (description_sv)
    • Kort beskrivning på svenska (description_short_sv)
    • Produktbilder (images)

Se till så att du har sparat ner exempelfilen. Justera inställningen i den högra kolumnen för import, så att den anger "Använd kolumnen för artikelnummer" (se 1).
    Dra in din fil från utforskaren eller klicka på bilden "Släpp en fil här eller klicka för att välja fil" och välj exempelfilen vi förberett. Justera därefter till "Ja" (2) på frågan om du vill spara importen och klicka därefter på den gröna knappen "Importera fil" (3).

Se hur importen gick
    När din import körs (och har körts) så ser du en lista på alla importer. Vid varje import ser du hur många produkter som

• Skapades
    • Uppdaterades (observera att en artikel som inte hade någon ny information inte räknas som uppdaterad)
    • Blev fel

Om du vill se resultatet av importen eller göra eventuell felsökning, så klickar du på "Visa resultat". Om något gått fel, går du tillbaka till excelfilen, justerar det som gått fel, sparar om och laddar därefter in filen igen.

Se din nya produkt i Admin
    Klicka på "Visa resultat" och gå därefter in på aktuell produkt

Och visa därefter i butiken
    Genom att klicka på

Läs mer om Excel Import & Export

Övning

Tidsåtgång ca 6:30 min

Nu ska du få ladda din butik med produkter och information! Vi har gjort färdig en excelfil åt dig du kan använda, eller så får du välja att ändra i den filen för att få in så mycket av din riktiga information som du vill. Tänk på att om ni inte har excel... (vad sker då?)

• Ladda ner excel-mallen
          I denna mall så har vi fyllt på med

🌟Artikelnummer (model)
          🌟Produktnamn på svenska (name_sv)
          🌟Pris exkl. moms (price)
          🌟Momsklass (tax_class_id)
          🌟Huvudkategori (category_1)
          🌟Extrakategori/Länkad kategori (category_2)
          🌟Lagerantal/lagerstatus (quantity)
          🌟Om produkten ska visas eller ej 1 = visa 0 = visa ej (status)
          🌟Om produkten ska visas i kategorier och meny 1 = visa 0 = visa ej (show_in_listing)
          🌟Produktbeskrivning på svenska (description_sv)
          🌟Kort beskrivning på svenska (description_short_sv)
          🌟Produktbilder (images)
        • kategorier, underkategorier, produktnamn, produktbilder, beskrivningar och associerade produkter. Den är klar att användas, eller redo att redigeras för att matcha din butik.
          Använd exempelfilen, eller ladda ner den på nytt
        • Ändra i excelfilen
          Excelfilen är redo att användas som den är. Men du har möjlighet att ändra vad du vill för att den ska matcha er butik ännu mer. Nedan följer några exempel på vad du kan ändra och hur:

1. Ändra kategorinamn
            För att ändra namnet på kategorierna så det motsvarar de kategorer som ni kommer att använda så behöver du endast klicka in i rutan där ett kategorinamn är utskrivet och istället skriva in det du vill att kateogorien ska heta. Samma gäller om du vill byta namn på en underkategori.
          2. Lägg till fler underkategorier
            Om du vill ha fler underkategorier så behöver du bara... (beskriv)
          3. Ändra en produkts namn eller kategori
            Om du vill döpa om produkterna för att motsvara namnen på era produkter så klickar du in i cellen för produktens namn och skriver in det namn ni vill att den ska ha. För att ändra kategori för produkten klickar ni sedan in ... (beskriv)
        • Spara filen
          När ni sparar filen är det viktigt att ...
        • Ladda in filen i Vendre
          Beskriv hur
        • Behöver vi beskriva hur de laddar in på flera punkter?
          Beskriv vad de ska göra
  • 5. Bygg din startsida 📲

Nu kör vi igång med Vendres drag & släpp

Fyll butiken med innehåll som inspirerar och driver försäljning

För oss är det viktigt att du som e-handlare kan bygga och uppdatera din butik på ett enkelt (och självständigt!) sätt. Med användarvänlighet och smidighet som utgångspunkt har vi lagt mycket tid och eftertanke på vår drag & släpp-funktionalitet. Därför gör vi ständigt förbättringar och finjusteringar just utifrån att verktyget ska vara så bra som möjligt. Vendres drag & släpp-funktionalitet är också något våra kunder särskilt nämner som en fördel med Vendre som plattform (jämfört med andra CMS de arbetat i), vilket såklart gör oss extra glada! 🎯

Så fungerar sidor i Vendre

På vilka sidor i butiken används drag & släpp?
    Utgångspunkten är att alla sidor som inte är systemsidor är sidor som drag & släpp används på. Exempel på systemsidor är; Kategorisidor, Produktsidor, Varukorg och Kassa. Resterande sidor i butiken kallas Sidor och dessa är det alltså möjligt att lägga in innehåll via drag & släpp - Möjligheterna att skapa inspirerande innehåll som toppar Google och driver försäljning är (som du märker) oändliga! 🙂

Så fungerar drag & släpp i Vendre - Administrationsgränssnittet
    Alla sidor läggs först upp via Administrationsgränssnittet via Innehåll och Sidor. Via Administrationsgränssnittet kan du på sidnivå göra inställningar för tex publiceringsdatum, om sidan ska visas eller ej, om endast en specifik kundgrupp ska kunna se innehållet, bild och ingress som visas vid delning av sidans URL och mycket mer. När du skapar en helt ny sida kan du välja att antingen börja helt från grunden, eller att kopiera innehållet från en befintlig sida (tips när du tex skapar upp blogginlägg!). Det är också via Administrationsgränssnittet som du mappar sidor till respektive rubrik i butiken. Om du tex vill visa en sida i sidfoten under rubriken "Kundservice" så görs de inställningarna via Administrationsgränssnittet.

Titta på vår instuktionsvideo (1:20 min)
    (Video där vi visar hur man skapar respektive redigerar en sida i Administrationsgränssnittet)

Skapa en ny sida
    Börja med att gå in i Administrationsgränssnittet och Innehåll > Sidor. Här ser du alla sidor som finns i butiken.
    Bra att veta! Du kan klicka på fetmarkerade sidor och fälla ut dem för att se undersidor till dem.

För att skapa en ny sida klickar du på den gröna knappen uppe till höger "Ny sida", så får du två alternativ:

• Skapa en helt tom sida (från start)
    • Eller kopiera en befintlig sida och använd innehållet på den som mall/utgångspunkt (i så fall väljer aktuell sida du vill kopiera efter att du klickat på "Ny sida)

Gör inställningar för en befintlig sida i Administrationsgränssnittet
    Genom att klicka på en sidas namn (tex Om oss vid siffran 1 i skärmdumpen)  eller på knappen "ändra" (intill siffran 2 i bild) så öppnas sidan "Om oss" till höger i samma vy.

• Här gör du inställningar för aktuell sida
    • Här byter du namn på sidor (obs! klokt att läsa på om SEO och vad ett eventuellt namnbyte kan få för konsekvenser innan du byter namn på sidor)
    • Gör inställningar för sidans status, om den ska vara aktiv i butiken eller om sidan ska visas i menyer och listningar i din butik (styrs av toggles)
    • Du mappar sidors tillhörighet (Om oss i exemplet är undersida till "Information")
    • Du lägger sorteringsordning (se siffran 5) - Bra att veta! Lägst siffra ger placering högst upp
    • Lägger in eventuell datumbegränsning för när sidan ska visas i butiken (överst vid siffran 6)
    • Om du vill ha en ingress eller bild som visas vid delning av sidans URL så lägger du in informationen för detta här (se siffran 6 i bild)
    • Du har möjlighet att fylla i information för sökmotorer på varje sida (se siffran 3 i bild), vilket är ett tips och viktigt om du vill att sidorna ska komma upp när dina kunder googlar
    • Det finns även möjlighet att exkludera sidor för en specifik eller vissa av dina kunder. Tex kan du lägga exklusivt innehåll som vara visas för inloggade kunder (eller tvärt om) genom att lägga in begränsningar här (se siffran 4)

Så fungerar drag & släpp i Vendre - Butiksgränssnittet

När du öppnar din butik i webbläsaren och samtidigt är inloggad i Administrationen i Vendre kommer du till ett redigeringsläge på din sida. Det är i denna vy (dvs butiksvyn) som du redigerar och arbetar med innehållet i din butik.

Titta på vår instuktionsvideo (1:20 min)
    Video där vi visar hur du lägger in och redigerar block med innehåll via drag & släpp i Butiksgränssnittet)

(En video på hur vi hittar till Drag & släpp, förklaring av vad det är och sen visar hur man drar in 2 block plus marginal in i butiken och gör inställningar i blocket. Gör exakt det som de sen ska göra i övningen)

Så fungerar drag & släpp i Vendre - Butiksgränssnittet
    Vår drag & släpp-funktionalitet bygger på en uppsättning av ett flertal block i din butik. Samtliga block innehåller olika möjligheter och funktioner och de är kategoriserade utifrån vad de huvudsakligen är tänkta att användas till, exempelvis:

• Kolumner
    • Marginaler & avdelare
    • Texter
    • Produkter
    • Bilder
    • Formulär, etc

Läs mer om blocken som ingår

När du vill fylla din butik med nytt innehåll, drar du in det på aktuell plats i butiken och gör därefter inställningar (via pennan) så att det får de egenskaper du önskar. Önskar du redigera innehållet så gör du det direkt i butiksgränssnittet, antingen i texten eller via pennan (beroende på hur blocket är utfomat).

Så drar du in block på en sida
    När du är inloggad i butiken (och står i butiksgränssnittet) får du upp Admin-baren längst ner i sidan (se bild för exempel). Klicka på + Lägg till innehåll (se siffran 1) för att dra in block.
    Om du inte får upp möjligheten att dra in block, kan det bero på att redigeringsläget (se siffra 3 i bild) är inaktiverat. Slå på redigeringsläget så dyker möjligheten att lägga till innehåll upp igen.

Tips på block att använda på startsidan
    För mer information och tips på block att använda till startsidan - Läs gärna vår guide med tips för att bygga startsidor för olika syften och målgrupper.

Så fungerar formateringsverktyget för text- och kolumnblock
    Vissa drag & släpp-block formateras genom "Pennan" i blocket och andra har sina inställningar direkt intill texten (tex text- och kolumnblock) via formateringsverktyget (se bild nedan).

Läs mer om formateringsverktyget & hur knappar skapas

Vi har nu i första hand visat hur du använder drag & släpp för att på ett smidigt sätt redigera och uppdatera din startsida utifrån er design och era bilder. Precis som vi nämnde inledningsvis är huvuddelen av sidorna i butiken just Sidor, dvs där drag & släpp används. Många av butikerna på vår plattform arbetar aktivt med kampanjsidor och landningssidor med guider för produkter eller specifika kategorier (så som kollektioner eller säsongsbetonade varor). Det går dessutom använda funktionen för att mappa olika landningssidor till ett bloggflöde med tips & artiklar som skapar ökade förutsättningar för att butiken rankar högt på Google och andra sökmotorer.

Övning

Tidsåtgång ca 8:00 min

Nu ska du få testa att bygga din egna startsida! Vi har gjort ett exempel på hur man kan lägga upp sina block för att bygga en snygg startsida, så bara följ instruktionerna nedanför, eller testa själv och bygg en sida precis så som du vill ha den. I demoversionen använder du Vendres standardmall, färger och typsnitt.

1. Gå in till butiken
          Börja med att gå till butiken. Det gör du när du är i Administrationen och klickar på knappen längst upp till vänster vid loggan.
        2. Start redigeringsläge och öppna menyn med block (+ Lägg till innehåll)
          För att börja bygga din butik ska du först se till så du har redigeringsläget på. Längst ner din butik så ser du att det är en mörk kant, där finns olika knappar som hjälper dig att hantera butiken. Längst ner till höger ser du "Redigeringsläge" med en knapp bredvid, den knappen ska vara iklickad så den är grön. Sedan ser du längst till höger "+ Lägg till innehåll", klicka på den så ser du en meny fälls ut, med alla kategorier för block som finns tillgängliga i butiken.
        3. Lägg till ditt första block
          Börja med att klicka på "Bilder och video", då ser ni alla block som finns tillgängliga i den kategorin. Klicka och håll sedan på blocket "1 bild med text", dra sedan blocket rakt ut i butiken och placera det högst upp genom att släppa blocket. När du drar ut blocket i butiken ser du ett tjockt svart streck som visar sig, det visar vart ditt block kommer att placeras.

1. Hantera blocket
            Längst upp på på blocket ser du en svart kant och till höger några olika runda bollad med illustrationer i. Dessa är till för att hantera det block som du arbetar med. Dessa kommer att synas då du håller musen över ett av blocken.
          2. Flytta blocket
            Skulle ditt block hamna på fel plats så kan du flytta det genom att klicka på pilarna för upp och ner (som tidigare punkt visar vart du hittar), eller klicka och hålla på illustrationen med tre streck för att dra och släppa blocket på annan plats istället.
          3. Ändra blocket
            Nu när blocket är på rätt plats är det dags att göra så det ser rätt ut. Klicka på pennan (som du hittar enligt punkt 4), här hittar du alla inställningar för detta block. Justera texten och klicka därefter på "Spara & Publicera"
        4. Lägg till marginal
          För att skapa en snygg sida behöver du lite marginal mellan blocken så de inte hamnar precis bredvid varandra. Detta hittar du i "+ Lägg till innehåll" > Marginaler & avdelare > Marginal mellan block. Dra ut blocket precis under det du precis lagt till.

1. Ställ in marginal
            På inställningar till blocket hittar du en rullista med "Hur många marginaler". Justera till siffran 4 och klicka därefter på förhandsgranska.
        5. Spara
          Det är viktigt att du sparar det du arbetar med. I Vendre så kommer du inte kunna råka klicka bort sidan utan att spara, utan du kommer att få ett meddelande först om du är säker. Men det är bra att du sparar så ofta som möjligt. För att göra detta klickar du på den gröna knappen längst ner "Spara & Publicera".

Tips!
          För att spara tid så kan du välja att kopiera ett block istället för att skapa ett nytt. Det gör du på samma ställe som du flyttar eller ändrar ett block. Genom att klicka på illustrationen med en fyrkant framför en annan, som finns precis till höger om knapparna för att flytta ett block upp eller ned.

Tips!
          Har du egna idéer på hur du vill bygga din startsida? Bara att testa runt så mycket du vill och leka runt med alla de blocken och inställningar du vill för att skapa din drömbutik. Vi har även fantastiska Onboarding Specialists som gärna hjälper dig med tips och inspiration för er startsida eller andra sidor i butiken när ni börjar närma er lansering av den nya butiken.
        6. Dela
          Visa kollegor, vänner eller dina framtida kunder om vad som komma skall, och din första variant av en ny e-handel. Klicka in på en av länkarna här nedanför för att dela via mail till dina kollegor, eller till dina framtida kunder och vänner via Linkedin eller Facebook.

(Mailknapp, facebook-knapp, linkedin-knapp. Kan vi lägga till ett meddelande så skriv typ "Kika in mitt första utkast på en ny webshop med plattformen Vendre!")
  • 8. Lägg en testorder 🎉

Dags att testa vara kund i din egen butik

Testa din egna butik

Vi brukar rekomendera våra kunder att testa sin egna butik, att leka kund. På Vendre har vi över 13 års erfarenhet av e-handel och konverteringsoptimering. Det betyder att vi lagt stoprt fokus på att bygga en plattform som konverterar dina besökare. Så du ska slippa tänka på det, och istället kunna fokusera på exakt hur du vill att er butik ska uppfattas i varje steg för kunden.

Vad som behöver vara förberett

Beskriv vad man behöver i sin butik för att kunna göra en testorder

Hur du lägger en testorder
              Beskriv hurman gör för att lägga en testorder

Övning

Tidsåtgång ca 1:30 min

Dags att leka kund och göra en testorder i din egen butik!

1. Steg 1
          Beskriv
        2. Steg 2
          Beskriv
        3. Steg 3
          Beskri

1. Under ruibrik
            Så här jag gjort underrubriker tidigare
  • 9. Lägg till ditt certifikat 🏆

Grattis! Du är nu certifierad Vendre Ambassadör

Grattis du klarade det!

Inget arbete så ska gå obermärkt, och nu när du gått igenom vår online-onboarding har du verkligen fått lära dig grunderna inom Vendres e-handelsplattform. Genom att ha gjort dessa steg så är du numera certifierad inom Vendre och innehär certifikatet "Vendre e-commerce manager 101".

Lägg till ditt cerifikat på Linkedin

1. Detta certifkat har du möjlighet att lägga till på din Linkedin-sida genom att klicka i knappen nedanför:

1. Klicka här för att lägga till certifikatet på din Linkedin
          2. Fyll i följande uppgifter

1. Namn - Vendre e-commerce manager 101
            2. Utgångsdatum - Inget utgångsdatum
            3. Utfärdande organisation - Vendre
            4. Legitimerings-ID - Lämna tomt (inget Legitimerings-ID behövs)
            5. Referenswebbadress - vendre.se/certifikat-e-commerce-manager-101/

Ladda ner ditt certifikat
              Beskriv hur man gör för att lägga en testorder

• 10. Ta nästa steg 🦄

Här får du tips för hur du kan göra ännu mer

Lär dig mer om Vendre

Med Vendre får du en plattform som är enkel att hantera och uppdatera. En standardiserad plattform som hjälper dig att sälja och gör att du kan fokusera på ditt företag istället för tekniken. Samtidigt är det en plattform med stora möjligheter. Vårt mål är att hjälpa dig att växa och tillgodose de behov som ni har när ni gör det.

Tips på vad ni kan kolla på nu

På vår supportsida kan du söka dig fram till svar på alla dina frågor. Du kan också chatta med vår robot som du hittar nere i högra hörnet och få hjälp direkt, eller bli så blir du hjälpt till att få kontakt med vårt support-team direkt. Här kommer några tips om vad du kan läsa om:

1. Produkter
      2. Order
      3. Kunder
      4. Internationell försäljning
      5. SEO
    Exempel som vi hjälpt våra kunder med

1. Integrera Vendre till ett automatiskt robotlage
      2. Möjliggöra köp genom TV-skärmar i ett köpcentrum
      3. Handla genom QR-kod in i våra kunders butiker

Stora möjligheter finns, men vår utgångspunkt är att börja enkelt och växa tillsammans!