• Kategorier för din sökning

• Inget resultat

Typsnittsformat

En artikel om hur vi jobbar med typsnitt på Vendre.

En av de första sakerna vi gör när du skapar en butik på Vendres plattform är att välja typsnitt. Kanske har du något i åtanke eller så tar du hjälp av en av våra designers; hur du än går tillväga så finns det en del saker som kan vara bra att ha koll på när det gäller format och hur vi på Vendre jobbar med typsnitt.

Google fonts

Vi brukar rekommendera att ni börjar leta på Google Fonts. Typsnitt från Google kan våra utvecklare snabbt implementera i er butik (och är helt gratis 😉).

Adobe Fonts (f.d. Typekit)

Har ni ett Adobe-konto öppnas dörren till tusentals ytterligare typsnitt som finns samlade på Adobe Fonts. För att vi ska kunna implementera typsnittet ni vill ha krävs det att ni skapar ett webbprojekt. När detta är gjort genereras en inbäddningskod som en utvecklare sedan kan kopiera in i butiken. Läs igenom Adobes egen guide om ni behöver mer utförliga instruktioner.

WOFF/WOFF2

Hittar ni inte drömtypsnittet hos varken Google eller Adobe? Frukta inte! Köp typsnittet (med tillhörande licenser) från t.ex. Monotype eller FontShop. Obs! För att vi ska kunna ladda över typsnittet i butiken måste vi ha det i två format: WOFF och WOFF2. Vi kan alltså inte implementera typsnittet om vi får det i OTF, TTF eller något annat format.

Vad är WOFF?

WOFF är ett fontformat för webben och står för Web Open Font Format. Fontdatan är komprimerad vilket gör att sidan laddar snabbare än med t.ex. OTF/TTF. WOFF2 är nästa generation av WOFF, en uppdatering som kan komprimeras upp till 30% mer än dess föregångare.

Klicka här för att läsa mer om typsnitt och vad som kan vara bra att tänka på när ni väljer typsnitt till er butik.