• Kategorier för din sökning

• Inget resultat

SEO Dokumentation

En handbok för nördar och SEO-byråer

Organiskt sök är bland Vendres kunder en av de största trafikdrivande källorna. Tanken med denna dokumentation är att du ska få en inblick i vilka tekniska möjligheter som finns i Vendres plattform för att få en lyckad SEO-satsning.

Texten i denna dokumentation är avsedd att läsas för en användare med en djup teknisk förståelse men är beskrivet på ett pedagogiskt sätt.  Vissa delar av sidan berör även hur du ska hantera din köpta söktrafik (SEM)

Vendre utvecklar ständigt systemet för att göra det enklare för dig att optimera din butik mot sökmotorerna.  När Google sätter nya riktlinjer försöker Vendres så snart som möjligt att uppgradera och förändra systemet mot det Google efterfrågar.

URL-struktur

Vendre använder så kallade taggbaserade URL:er som sätts efter respektive benämning. URL-strukturen genereras av systemet och avslutas alltid med ett snedstreck. Du kan välja mellan att applicera en hierarki eller inte i din URL-struktur.   Se exempel nedan:

Typ av sida Slutar med Exempel URL Exempel URL Hierarki
    Produktsida / www.vendre.se/produktnamn/ www.vendre.se/kategorinamn/produktnamn/
    Kategorisida / www.vendre.se/kategorinamn/ www.vendre.se/huvudkategori/underkategori/
    Information /

www.vendre.se/informationssida/

www.vendre.se/blogg/informationssida/
    Varumärke /

www.vendre.se/varumärkessida/

www.vendre.se/varumärke/produktnamn/

Hierarki eller inte?

Fördelen med att inte använda hierarkier är att samtliga listningar länkar till produktens kanoniska URL vilket underlättar indexeringen av Googlebot. Det hjälper även till att minimera antalet requests vid t.ex. namn- eller kategoribyten vilket snabbt blir väldigt stort om du har många produkter & kategorier som döps om. För många omdirigeringar eller en 404-sida som inte leder någonstans är dålig SEO.

Vi rekommenderar våra kunder att noga diskutera detta med deras SEO-byrå innan de pekar om sidan och att även göra en konsekvensanalys över det val de fattar.   Om behov finns kan Vendre hjälpa er att komma i kontakt med vår partnerbyrå NOOR. Kontakta Vendres support för mer information om NOOR.

Vad händer om en tagg/namn är upptagen?

En tagg kan bara användas en gång.  Har du t.ex. en informationssida som heter gräsklippare och en produkt som heter gräsklippare så innebär det att dessa URL-taggar kolliderar och att den av dessa som skapas senast får en tillägg till sin tagg. I de här fallen kompletteras taggen med ett suffix: "-", en bokstav som identifierar sidtypen (exempelvis "c", "m", "i"...) och sidans id-nummer.

Vill du byta vilken sida som får överta en viss tagg kan du göra detta i inställningen för informationssidan i Administrationen under tabben "Sökmotorer".

Översättning från namn till tagg

Mellanslag och liknande tas bort från början och slutet av namnet och nedan formateringar görs:

• Bokstäverna ä, å, æ, é, ö och ø översätts, i ordning, till a, a, ae, e, o och o
    • Mellanslag byts ut till "-"
    • Tecken som inte är 0-9, a-z, A-Z, -, eller _ översätts till "-" om inte annat anges på den här sidan
    • Flera "-" i rad byts ut till en "-"
    • Versaler byts ut till gemener
    • Taggen kortas till 89 tecken
    Obs! Om taggen inte får användas (om den heter t.ex. javascript, image eller thumb) eller om taggen används av något annat läggs "-", en bokstav som identifierar sidtypen (exempelvis "c", "m", "i"...) och sidans id-nummer på slutet av taggen.

Möjliga inställningar för URL-struktur

• Hierarki (Ska t.ex. kategorin för produkten skrivas ut med en kategoristruktur bakom?)
    • Övertagande av tagg (Om t.ex. en produkt och en sida heter samma sak så innebär det att de får samma tagg)
    • Ska en URL uppdateras när man uppdaterar namn? JA/NEJ
    • Unik tagg (Där URL-uppslaget skiljer sig från benämningen av t.ex. produkten)

Sitemap

Din butik har en sitemap som är placerad på dindomän.se/sitemap.xml. Sitemapen uppdaterar sig automatiskt så fort den begärs. I sitemapen genereras alla sidor som skall indexeras av Google. Dessa är var för sig uppdelade i flera mindre sitemaps där alla indexerbara länkar har segmenterats upp i:

• Kategorisidor  (Kategorier)
    • Informationssidor (Vanliga sidor)
    • Produktsidor (Produkter)
    • Specialsidor (Startsida & Systemsidor)

För dig som sitter i en butik med marknads- eller multibutikstöd så skickas även en hreflang och en alternate länk till dess språkliga motsvarighet.

(Exempel från sitemap för produktsida)

Inställningar för sitemap:
    • Sitemaps för respektive domän (vid marknadsstöd)
      Endast länkar till den kanoniska URL:en (Ja/Nej)
    • Om din butik är uppsatt med marknadsstöd och har unika domäner för respektive marknad finns det möjlighet att generera unika sitemaps för respektive marknad.  För att göra detta måste du kontakta support@vendre.se då det kodas in unikt per butik.

Robots.txt

För avancerade användare

Vendre genererar automatiskt en robots.txt med URL:en: dindomän.se/robots.txt. Innehållet i filen går att styra och ändra. Du kan göra den marknadsunik om din din marknadsuppsättning innehåller fler än en domän. För att redigera den generella robots.txt filen går du in på  Min butik > Sökmotoroptimering i Vendres Administration

Ej indexerade sidor

I Vendres system finns det sidor som medvetet inte indexeras av Google.  Detta styrs i huvudsak av robots.txt-fil vilket du kan reglera i Vendres Administration.  Om du önskar att vissa sidor inte ska indexeras kan Vendre lägga till en meta-tagg med noindex <meta name="robots" content=”noindex"> i de filer du önskar ej ska indexeras.    Det är smart här att själv gruppera sidor i en hierarki som inte ska indexeras - Då kan Vendre koda in att hela den sidhierarkin ej skall indexeras istället för sida till sida.

Exempel sidor som inte indexeras:
    account.php (Inloggning)
    checkout.php (Varukorgen)
    checkout_success.php (Kassan)

Kontakta oss på support@vendre.se så hjälper vi er att lägga in det.

Domäner

Varje domännamn kan indexeras separat. Om en butik lägger upp flera butiker såsom .com och .se är det viktigt att den sekundära domänen indexeras till den primära för att bara en adress ska indexeras.  Vid olika domännamn för olika språk och marknader.

Det vi gör är att sätta upp en huvuddomän i vår serverkonfiguration och där alla andra domäner redirectas till denna.&nbsp

Välj också om du ska använda ditt domännamn med eller utan www. Detta måste du meddela Vendre om du önskar ändra från https://www.dittforetag.se till https://dittforetag.se

Viktigt:

Bestäm er för att antingen köra https eller https://www till er domän.  Vi sätter upp detta efter er önskan i vår serverkonfiguration efter att ni pekat om domänen.   Detta hjälper Googlebot att indexera korrekt utan förvirring.

Omdirigeringar (301, 302)

Om du önskar lägga till olika typer av redirects kan du göra detta under:
    Admin > Tjänster > Omdirigeringar

Här kan du både importera en textfil eller lägga upp dem var för sig. Funktionen fungerar så att när en besökare försöker nå en sida som inte hittas så skickas denne vidare till /404.php.

Här görs en kontroll mot databasen och denna lista om besökaren ska skickas vidare ytterligare en gång till rätt destinationssida.

Tips: Bygg din egen 404-sida mer relevant

Interna länkar

I webbutiken är det enkelt att skapa interna länkar. Om en länk tas bort eller ändras försöker systemet automatiskt länka om till den nya sidan. Dock är det bra att regelbundet kolla så att man inte har internt brutna länkar. Det finns olika externa verktyg för detta.

Värt att veta om du ställer in “Skicka kunden till kategori när produkt inte hittas” under Admin > Produkter > Allmänna Produktinställningar  så skickas kunden automatiskt till närmast liggande kategori för den borttagna produkten.

Ex:  Kläder > Kvinna > Klänningar > Röd Klänning (Produkt)
    Produkten existerar ej - Kunden skickas då till Kläder > Kvinna > Klänningar

OBS:
    Att det finns en risk med att ha för många redirects.    Om du har bytt kategoristruktur eller produktnamn nyligen innebär detta en risk som du behöver vara medveten om.   Kontakta din SEO-byrå och rådgör noga innan du ändrar något själv här.

Språkhantering

När du säljer till flera olika marknader finns det fyra olika sätt att dela upp din butik.

Typ av sida Stöd Exempel URL
    Domän Ja www.vendre.se,  www.vendre.dk osv
    Subdomän Ja dk.vendre.se, se.vendre.se, fi.vendre.dk osv
    Katalog Ja

www.vendre.se/no www.vendre.se/fi  osv

Multilingual (Flerspråk) Ja

www.vendre.se/en-GB/,  www.vendre.se/en-US/

För dig som säljer till olika marknader med samma språk finns möjlighet att rikta in språk till regionskoder.

Exempel:
    Du har en sida på engelska men där du vill ha olika lokala versioner med samma språk.   Utmaningen att samla allting på samma sida är att Google indexerar både för språk och region.  Genom att sätta upp en marknad med ett multilingual tillägg så innebär det att href-länkar i mallkod och sitemap skickar en signal till Googlebot om att indexera språket för två olika regioner.

Inställningar språkhantering
    *  Ställ in marknad som huvudmarknad - Syftet är att domänen minbutik.se kan vara svensk och övriga språk sätts upp som språkkataloger

Google Analytics

Alla Vendres butiker är i sitt standardutförande implementerade med Google Analytics. Du kan ställa in ditt Analytics ID på Kampanjer > Externa tjänster.

Ange den spårningskod som ser ut ungefär så här: UA-XXXXXXX-XX. På varje sida i butiken kommer då en spårningskod att visas före </body>.  På ordersidan inkluderas e-handelsspårning. Vendres system rapporterar då in ordern och produkterna i ordern.

Vilka värden skickas till Analytics?
    Vi skickar dels in generella värden beskrivna i tabellen nedan men också ordervärden. Ordervärden hanteras via Administrationen och skickas direkt till Google Server.  Se Google Measurement Protocol.

Värden som överförs till Google

Generella värden Order
    PageViews Ordernummer
    Sessioner Moms
    Besökta sidor

Källa

Tid per besökt sida

Totalsumma utan moms

Webbläsare

Totalsumma med moms

Operativsystem

Valuta

Enhet

Produktpris

Konverteringsgrad

Produktantal

Artikelnummer

Artikelnamn

Analytics.js eller ga.js
    Vi skickar in data via Google Analytics script analytics.js. Koden som är inlagd i butikerna ser ut som nedan och ligger placerad på varje sida som finns i din butik.

<script>
          (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
          (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
          m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
          })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga');
          try {
            ga('create', '{{ settings.STATISTICS_GOOGLE_ANALYTICS }}', 'auto');
            ga('send', 'pageview');
          } catch(err) { }
        </script>

Google Adwords och Google Tag Manager (GTM)

Har du en spårningskod för Google Adwords eller önskar du lägga in en pixel för Google Tag Manager?  Kontakta Vendres support som kan hjälpa er att lägga in det.

Vendre kan även i vissa fall hjälpa dig att populera datalager i GTM. Kontakta Professional services för en uppskattad kostnad.

Google Dynamic Retargeting (via GTM)

Vendre kan populera ett datalager åt dig så att du kan sätta upp Google Dynamic Retargeting i din butik. Vi skickar in data från produkt/kategori (listning) och när produkt läggs i varukorgen. Vi rapporterar även in respektive sidtyp till GTM. De olika sidtyperna definieras i datalagret som ecomm_pagetype. Här skickar vi in product, cart och purchase. Kontakta Professional services för en uppskattad kostnad för att populera datalaget.

Parametrar

product - Här skickar vi in ID:t för den produkt som har besökts, sidtyp och värdet för produkten

<script>
        window.dataLayer = window.dataLayer || [];
            dataLayer.push({
              'event' : 'addToCart',
              'google_tag_params': {
                'ecomm_prodid': 'prodid',
                'ecomm_pagetype': 'cart',
                'ecomm_totalvalue': 'totvalue'
              }
    </script>

cart - Här skickas ett event kallat addToCart samt ett värde in för den produkt som läggs i varukogen.

Obs! Vendre rekommenderar att eventet cart triggas direkt när något läggs i varukorgen, men man bör tänka på att händelsen sker oftare än om den triggas först när man gått till varukorgssidan. Nackdelen är att man inte kan rikta in sig hårdare i remarketing mot större varukorgar med fler produkter.

purchase  - Här skickar vi ett event kallat checkout samt en array med respektive produkt där ecomm_totalvalue blir summan av alla produkter.

<script>
        window.dataLayer = window.dataLayer || [];
            dataLayer.push({
              'event' : 'checkout',
              'google_tag_params': {
                  'ecomm_prodid': ['prodid1','prodid2','prodid3','prodid4','prodid5','prodid6'],
                  'ecomm_pagetype': 'purchase',
                  'ecomm_totalvalue': 3956.8
                }
              }
            });
    </script>

Google Analytics Enhanced Ecommerce

Professional services kan hjälpa dig att integrera din butik mot Enhanced Ecommerce som är en utökad datainsamling av shopping- och produktbeteenden på din sida. Nedan information blir då tillgänglig via Google Analytics:

• Produktvisningar i listningar ( Kategorier / Sökresultat / Associerade produkter / Favoriter )
    • Klick på produkter i listningar
    • Detaljdata för visningar av specifika produktsidor
    • “Lägg till” / “Ta bort” -produktdata för varukorgen
    • Checkoutprocessen och produkter i varukorgen vid start av checkout
    • Varumärke, kategori och rabattkod
    <urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9" xmlns:xhtml="http://www.w3.org/1999/xhtml"><url><loc>https://www.vendre.se/avfuktare-evodry-pd/</loc><lastmod>2019-05-07T09:00:04+02:00</lastmod><changefreq>weekly</changefreq><xhtml:link rel="alternate" hreflang="sv" href="https://www.vendre.se/produktnamn/"></xhtml:link><xhtml:link rel="alternate" hreflang="no" href="https://www.vendre.se/no/produktnamn/"></xhtml:link><xhtml:link rel="alternate" hreflang="fi" href="https://www.vendre.se/fi/produktnamn/"></xhtml:link><xhtml:link rel="alternate" hreflang="en" href="https://www.vendre.se/en/produktnamn/"></xhtml:link><xhtml:link rel="alternate" hreflang="da" href="https://www.vendre.se/da/produktnamn/"></xhtml:link></url>