• Kategorier för din sökning

• Inget resultat

Marknader

Marknader (ibland kallat multishop) används för att sälja till andra länder och du vill göra det hela vägen. När du vill att en kund inte bara väljer engelska utan får hela upplevelsen med marknadsunika priser, betalsätt, moms & frakt.

Vendres marknadsstöd

Vendres marknadsstöd finns för att erbjuda hela den komplexitet som krävs när du säljer till andra länder. En marknad är en separat del av din butik som du kan sätta under ett annat domännamn eller språkkatalog (exempelvis /en/) och anpassa med bland annat:

• En designmall
    • En valuta
    • En prislista
    • Ett språk
    • Ett land

Dela kundregister mellan marknader

Du bestämmer om kundregistret ska delas mellan marknader eller om du vill att den nya marknaden har ett nytt, separat kundregister. Att dela kundregister rekommenderas om den nya marknaden exempelvis är ett nytt land eller region. Vendre rekommenderar inte att kundregistret delas om den nya marknaden ska vara en separat butik eller en underbutik.

Obs! Du väljer om kundregistret ska delas eller inte när du skapar marknaden. Den här inställningen går inte att ändra på i efterhand. Vendre Support kan heller inte ändra det här på en befintlig marknad.

Installera en ny marknad

Gå till Inställningar > Marknader. Längst ner på denna sida kan du se ett formulär där du fyller i för att skapa din nya marknad.

Klicka på Spara när du är klar.

1
    2
    3
    4
    5
    Skärmdump
    • Exempel på nordisk konfiguration

4 valutor, 2 språk

Här följer ett exempel på hur du kan konfigurera en nordisk uppsättning där det finns 4 valutor (SEK, EUR, NOK, DKK) och två språk (Svenska, Engelska).

1. Börja med att skapa upp alla valutor
        Valutorna ska ha växlingskurs 1 om du har egna prislistor för varje valuta (exakta priser från affärssystemet*) eller en en riktig växlingskurs om du önskar att systemet själv växlar priserna till kunden utifrån ditt pris i din standardvaluta.
      2. Skapa prislistor / kundgrupper
        Skapa upp en prislista till varje valuta som ska ha exakta priser från affärssystemet*. Om alla produkter säljs på alla marknader: Välj standardinställning Visa allt. Om bara vissa produkter säljs på vissa marknader / vissa valutor / vissa språk så väljer du Dölj allt när du skapar prislistorna. Observera att du då måste lägga in priser på varje valuta för att produkten ska visas.
      3. Aktivera språken
        Språken bör redan vara aktiva i din butik, men om så inte är fallet så går du in och installerar språken. Om ditt språk inte finns med så kontaktar du support@vendre.se
      4. Sätt upp marknader
        Du skapar 4 marknader där du sätter valutan och sen väljer ett av språken till varje valuta och sätter rätt land till rätt valuta. Du väljer också prislistan du tidigare skapade.
        Ladda upp en logo på landets flagga på varje marknad. Döp marknaden till landet på lokalt språk alt. engelska.

* Priserna behöver inte komma från affärssystemet, de går att sätta i Vendre manuellt också.

Specifika betalninsinställingar

Om du använder exempelvis Svea ekonomi så kan du behöva lägga in andra betalningsnycklar för varje land. Gå då in på marknaden efter att du har skapat den och sök fram inställningen längst ner under inställningarna och klicka lägg till. Fyll i landets uppgifter och spara därefter. Namnet som du söker fram är detsamma som finns inne på betalsättet om du går in via Order > Betalsätt

• Skillnad mellan marknad och språk

Fördjupning

Vendres system har stöd för att låta kunden byta språk och valuta utan markandsstödet. Detta gör så att kunden fortfarande surfar på samma marknad med samma priser och spårk men att en av dessa inställningarna ändras utan att flera inställningar följer efter.

Ett extra språk

Om du har ett extra språk utan markandsstödet så kan din kund byta till ex. engelska. Du kan också översätta butiken till engelska. Dock kommer Google ha svårt att förstå vilken sida som är den engelska och Svenska eftersom det enda som skiljer sig är urlen till produkten, kategorin, informationssidan.

Exempel utan marknad:

Svenska: https://dinbutik.se/produktens-namn/
      Engelska: https://dinbutik.se/productname/

Exempel med marknad:

Språkmappar:

Svenska: https://dinbutik.se/sv/produktens-namn/
      Engelska: https://dinbutik.se/en/productname/

alternativt egna domännamn:

Svenska: https://dinbutik.se/produktens-namn/
      Engelska: https://dinbutik.com/productname/

När man går in på en av dessa sidor med marknadsstödet så sker enligt Vendres standard (butiker skapade efter maj 2020):

1. En popup visas som omber kunden välja land / marknad
      2. Om marknaden innehåller flera länder (ex. Marknad EU) får kunden välja land
      3. Utifrån marknaden sätts prislista, valuta, domännamn / språkkatalog & utifrån landet sätts momsen

Därefter skickas kunden vidare till rätt butik och får alla inställningar satta efter sig. Utifrån prislistan styrs sen frakt och betalning baserat på landet.