• Kategorier för din sökning

• Inget resultat

Orderstatusar mot betalningstjänster

Gör en automatisk debitering, ändring eller kreditering mot en betalningstjänst

Artikelnummer: 52220000

Hantera order genom orderstatusar

För att läsa denna artikel bör du först ha läst igenom information om hur du hanterar en order med en orderstatus som du kan läsa mer om här

Integrerade betalningstjänster

Vendre har en integration för orderhantering till följande betalningstjänster

• Klarna Checkout V3 / Klarna Global
    • Svea Checkout
    • Handelsbanken Escter (från Q1 2022)
    • Swedbank Pay

Så fungerar integrationen

Som standard är denna funktion aktiverad på alla butiker som är lanserade på Vendre från och med hösten 2021. Om du inte kommer åt sidorna som refereras till nedan, kontakta ps@vendre.se för mer information.

För att se hur din butik är integrerad med betalningslösningen går du till Order > Orderstatusåtgärder

På denna sida ser du tre kategorier av åtgärder som kan genomföras mot betalningsleverantörer som du ser nedan.

Inställningar på varje åtgärd

På varje åtgärd finns inställningar som du måste läsa igenom. Du väljer vilka orderstatusar som denna åtgärd ska slå på. Det innebär att om du har två orderstatusar för att kreditera / annulera en order (ex. retur över disk och retur online) så behöver båda vara inställda på att annullera order.

Det är vanligt att det finns många orderstatusar som ska uppdatera ordern eller leverera ordern så markera dessa för varje åtgärd nedan.

OBS! Kom också ihåg att ange en e-postadress för om något går fel, samt även att order får en egen status om något går fel. Detta så att du ser att ex. en debitering / ändring / kreditering inte gått igenom av något skäl. Förslagsvis skriver ni in er person på ekonomi eller er support beroende på vem som hanterar dessa frågor.

Åtgärder som Vendre genomför

Annullera order

Annullerar eller återbetalar orderns betalning hos betalningsleverantören om det är möjligt. Detta innebär att om ordern inte är levererad / aktiverad hos betalningsleverantören så är det vanligt att den tas bort / ändras och därmed inte kan aktiveras igen.

Om ordern däremot är levererad försöker Vendre göra en kredit. Det är inte alltid det går då det kan vara många olika betalsätt involverade i olika betalningslösningar. Viktigt att du anger en e-post i fältet

Om ni jobbar med kredit-orders i Vendre så är det viktigt att ni anger true på inställningen Annullera även order hos betalningsleverantören när en kreditorder skapas. Detta gör att du kan skapa en kredit på ordern och att den fungerar på samma sätt som du sätter en orderstatus.

OBS! Kreditordern måste få en orderstatus när den skapas som har inställningen för att annullera order påslaget. Så om du skapar en kredit, lägg den i orderstatusen Retur och säkerställ att Retur är grön under sektionen Annullera order.

OBS! För att genomföra en delkreditering så tar du bort en produkt från ordern, sparar om ordern och ser resultatet. Om kreditering går igenom framgår detta under orderkommentarerna längst ner på sidan.

Aktivera betalning

När du utlevererar en order så är det vanligt att det finns en orderstatus för exempelvis "Levererad" samt vid fysisk butik "Utlämnad i butik". Båda dessa ska då vara markerade för att aktivera betalningen eftersom varan lämnas till kund vid båda dessa statusar.

Fråga: Vad händer om en betalning aktiveras flera gånger?

Svar: Det beror på hur betalmetodens implementation av orderstatushändelser ser ut.  För KCOv3 görs en kontroll om ordern redan är aktiverad. Om så är fallet görs inget nytt försök att aktivera betalningen. För andra betalmetoder ges oftast ett fel vid försök att debitera en order flera gånger.

Uppdatera order

Ange de statusar som en order kan ha när den ändras. Oftast är detta flera olika orderstatusar. Om du sparar en order och den ligger i denna orderstatus innan du sparade så kommer ordern att uppdateras mot betalningsleverantören. Om den inte ligger i denna status sker ingen uppdatering så det är viktigt att alla orderstatusar ligger med här.

Fråga: Är det orderstatusen innan eller efter sparandet av ordern som uppdaterar inne på orderkortet?

Svar: Det är den nya orderstatusen som styr vilken orderhändelse som ska genomföras.  För orderuppdateringar behöver man inte byta orderstatus för att en ny uppdatering ska genomföras, här räcker det med att man gör en ändring på ordern.

Fråga: Vad händer om man först ändrar ordern i en orderstatus som inte uppdaterar och sen flyttar in ordern i en status som ska uppdatera mot betalningsleverantören? Uppdateras då ordern eller inte? Sker en synk eller skickar vi bara ändringarna? Om vi bara skickar ändringar, skulle vi kunna få feta diffar då?

Svar: Om man använder en funktion som bara ändrar orderstatus, till exempel uppdatering av orderstatus genom orderlistan, så görs ingen orderuppdatering.  Om man sedan ändrar ordern kommer den nya orderinformationen skickas över.

Fråga: Varför bör man inte ha påslaget uppdatera order på samtliga orderstatusar

Svar: Det finns egentligen inget negativt med det. Så om du inte vet vilka orderstatusar som genomför en ändring kan det vara klokt. Om en orderstatus har både aktivera betalning och ändra transaktion så kommer först ändringen att göras och därefter aktiveringen.

Vilka delar av Vendre triggar denna funktion?

På följande ställen triggar vi denna funktion:

• Admin: Ändring av order inne på orderkortet
    • Admin: Massuppdatering av order från orderlistning
    • Admin: Import av kollinummer från nShift när orderstatus ändras (i samband med utleverans)
    • API: Orderstatushändelser körs när man skapar order och när man ändrar orderstatus genom API:et via ändring av enskild order och vid orderstatusändring via det separata anropet.
    • API: Orderuppdateringar körs för alla ändringar där statusen är inställd på att uppdatera ordern mot betalningsleverantören

På följande ställen fungerar inte ovanstående:

• Plugin: Ongoing
    • Integration: Specter (Här ska ändring / debitering ske i Specter)