Prislistor & Kundgrupper

Olika prislistor till olika kunder

Rätt pris till rätt kund

När olika kunder ska ha olika priser så delas kunderna in i olika prislistor / kundgrupper. Kunderna kopplas sen till olika prislistor för att få deras rätta pris.

I Vendres plattform benämner vi prislistor som kundgrupper. Vi menar då samma sak som många andra gör med Prislistor. Varför uttrycken skiljer sig åt är för att i Vendre så kan olika rättigheter styras per prislista / kundgrupp vilket gör att det inte enbart är en prislista.

• Skapa en kundgrupp

Oftast skapas kundgrupperna via en integration till affärssystemet. Men om du vill göra detta via Vendres administration så kan du göra detta genom att gå in till Kunder > Kundgrupper. Skapa här en ny kundgrupp. Se information längre ner om vad de olika alternativen betyder.

Om kundgruppen skapas genom en integration så kommer den att skapas automatiskt så fort Vendre får in en kund som är taggad till den kundgruppen eller om vi får in en produkt som har ett pris för kundgruppen.

• Ta bort en kundgrupp

Kundgrupper tas sällan bort via integrationer. Därför behöver du göra detta i administrationen. Gå till Kunder > Kundgrupper. I listan högst upp på sidan, klicka på de tre punkterna och sen på Ta bort. Kundgruppen raderas så fort du har bekräftat att du vill ta bort den. Kunderna och produkterna som är taggade till kundgruppen stannar kvar men kunderna får då ingen kundgrupp och priserna och rättigheterna på produkterna som är kopplade till kundgruppen tas bort.

• Lägg till en kund till en kundgrupp

När du har skapat kundgruppen och vill att en specifik kund ska få priserna eller se de inställningar som en kundgrupp kan få (ex. andra frakt eller betalsätt) så går du till Kunder > Kunder i menyn i administrationen. Sök därefter upp kunden och klicka på kundens namn.

Lite längre ner på kundkortet så finns ett val som heter Kundgrupp. Välj den kundgrupp du precis skapade och spara kunden. Nästa gång kunden loggar in kommer denne att få de priser och egenskaper som är förknippade med kundgruppen.

• Lägg till en produkt (med pris & specialpris) till en kundgrupp

För att en produkt ska få ett speciellt pris för en viss kundgrupp så behöver du (om du inte har en integration som skickar detta till Vendre):

- Antingen gå in på varje produkt och lägga in ett pris
    - Eller importera priserna med Excel (rekommenderas starkt!)

För att du ska få en förståelse hur systemet lagrar priserna på varje produkt kan du följa denna guide för en produkt. Därefter kan du göra det via Excel. Vi rekommenderar dock att sätta upp en prisrutin för automatisk synk av priser med affärssystemet om möjlighet finns. Det är annars ganska tidskrävande att uppdatera priser om det finns många kundgrupper. Är det däremot mellan 1-10 kundgrupper går Excel bra om det inte är för många produkter. Värt att nämna är att det inte finns några tekniska begränsningar för att göra det i Excel, bara att det tar tid.

Sök upp en produkt som du önskar sätta ett unikt pris för en viss kundgrupp. Ändra produkten så att du kommer in på produktkortet. Kicka på fliken Prislistor. Därefter, klicka på Använd fler prislistor för kundgrupper

Nu kommer alla kundgrupper att visas. På varje rad kommer du se en knapp för att sätta en status för kundgruppen. Denna avgör om kunder som har denna kundgrupp kommer att se produkten i butiken. Om den är grön så kan kunder i kundgruppen se produkten, är den grå så är produkten dold. Längst ner finns inställning för Övriga kunder. Detta är kunder som inte är inloggade.

Du kan på varje rad också klicka på knappen Lägg till rad i prislistan. Du kan ha flera rader för varje kundgrupp i det fall du önskar olika priser som gäller på olika datum (ex. Kampanj) eller om du har en pristrappa där du har olika priser för om kunden köper ex. 1, 5, 10, 100 st av samma produkt så blir priset lägre.

När du är klar sparar du produkten som vanligt längst ner till höger. Genom att logga in på en kund som tillhör den kundgrupp som du har lagt in ett pris på så kan du se så att det blev rätt. (sök på kunden högst upp i administrationen och klicka därefter på Logga in som kund när du är inne på kundkortet).

• Olika frakt- & betalsätt till kundgrupper

För att ge en specifik kundgrupp ett visst fraktsätt. Ex. Faktura eller Kortbetalning så går du till Inställningar > Fraktsätt (Eller betalsätt). Klicka på (eller skapa ett nytt) frakt / betalsätt och klicka sen på fliken Kundgrupper. Klicka i Använd speciella inställningar för kundgrupper. Markera nu de kundgrupper som ska kunna välja denna och klicka på Spara.

Testa genom att logga in på en kund med denna kundgrupp du har ändrat för och gå till kassan för att se att det blivit rätt.

• Olika förstasidor till olika kundgrupper

Olika förstasidor

Om du vill att olika kunder ska se olika information på förstasidan så finns den möjligheten enkelt i Vendre. Du går då till Min butik > Sidor. Längst ner ser du Övriga systemsidor och i den tabellen under den första kolumnen Funktion så finns det en eller flera rader där det står Förstasida. För att se för vilka kundgrupper denna sida gäller så klickar du på Ändra och klickar på fliken Kundgrupper. Om inte valet Lägg in inställningar per kundgrupp är aktivt så visas den för alla kunder.

För att göra så att en viss kund har en annan startsida så börjar du med att markera Lägg in inställningar per kundgrupp för din vanliga startsida och bockar ur att den kundgruppen du önskar ha en annan startsida så att den raden blir grå. Klicka därefter på Spara.

Scrolla sen ner i listan till där du tidgiare klickade på Ändra på raden för Förstasida och klicka på de tre punkterna längst ut till höger. Klicka sen på Duplicera. Sidan laddas om och du måste nu hitta den nya Förstasidan i listningen som bör heta något med "(Kopia)" efter sig. Klicka på Ändra och sen på Kundgrupper. Därefter avmarkerar du alla kundgrupper förutom den som du önskar ska få den startsidan. Klicka på Spara. Gå sen till butiken, inloggad som en kund på den kundgruppen och redigera startsidan. När du sparar så kommer den kunden se en annan startsidan än övriga kunder.

Tips! Var försiktig med att persionalisera för mycket eftersom det kan vara svårt att hålla reda på alla kunders olika startsidor när det blir många.

• Egenskaper när du skapar en prislista

Standardåtkomst

Denna avgör om nya produkter, kategorier, fraktsätt, betalsätt & sidor som standard visas eller döljs för denna kundgrupp. Generellt kan man säga så att om en kund bara ska se en del av sortimentet eller om kundgruppen används för ex. en annan marknad (så som ett annat land) så bör denna sättas till Dölj allt. Då måste du manuellt aktivera de saker som kunder som har denna kundgrupp ska se. Om det däremot enbart är ett annat pris kunden har på hela sortimentet kan denna sättas till Visa alla eftersom det inte gör något om kunden ser nya saker.

Kopiera inställningar från

Vanligen har man en kundgrupp som heter Standard för nya kundgrupper. När du skapar nya produkter, sidor med mera så kan du fylla i denna om du önskar att man ska se eller inte se den sidan / produkten som du lagt upp om man en ny kundgrupp skapas (ex. från affärssystemet vid integration). Då förbereder du framåt och minskar jobbet framåt.

Namn

Namnet på kundgruppen. Visas aldrig för kunden, enbart för er.

Intern beskrivning

Här kan ni lägga en intern beskrivning som enbart visas på denna sida för kundgrupper.