• Kategorier för din sökning

• Inget resultat

Google Analytics 4 (GA4)

Vendre har stöd för att implementera GA4 och arbetet med att konvertera nuvarande kopplingar till nya GA4 sker under hösten 2022

Hur spårar Vendre data till Google Analytics?

Det krävs två typer av spårning. Den första görs front-end och sker via GTM. I denna spårar du som minst sidvisningar och besökare och en mer utförlig spårning med Measure ecommerce kan ske.  För en komplett överblick över spårningsdatan som skickas på detta sätt, klicka nedan.

Google Analytics: Spårningsdata från Vendre

Den andra delen är av själva transaktionerna / orders. Det sker backend och inte via GTM. Detta eftersom GTM kan missa transaktioner om användaren har en annonsblockerare eller stänger ner sidan för tidigt. Denna funktion ingår i ditt abonnemang hos Vendre.

OBS! För att följa gällande lagstiftning behöver du ha en extern cookiehanterare där kunden kan välja att stänga av datainsamling. Som standard är Vendres Googleimplementation avstängd och Vendre skickar data till Google först när kunden gett ett formellt medgivande. För att lägga till en extern cookiehanterare går du till Inställningar > Spårningskoder och lägger in de koder du fått av din leverantör.

Konfigurera Google Analytics spårning av front-end

För att lägga in din spårningskod i front-end gör du på följande sätt:

1. Säkerställ att butiksmallen är uppdaterad med senaste spårningsstandarden (lanserades i och med version 22.2.7 av BM/standardmallen).
      2. Säkerställ att ett tredje-parts-script för kakor (t.ex. Cookie-bot) finns på plats och är konfigurerat för att hantera Google Consent Mode.
      3. Gå till Inställningar > Spårningskoder
        1. Fyll i Google Analytics spårningskod om du vill spåra via klassiska Analytics
        2. Fyll i Google Analytics 4 (GA4) Measurement ID om du vill spåra via GA4
        3. Klicka på Spara
      4. Gå till Kampanjer > Externa tjänster
        1. Fyll i ID-nummer för Google Tag Manager (GTM)
        2. Klicka på Spara
      5. Gå ut i butiken och validera att koden ser rätt ut och bekräfta med din GTM-konsult

Önskar du använda Measure ecommerce så kommer mer information om detta under hösten 2022. Önskar du använda det redan nu kan du kontakta ps@vendre.se för estimat på genomförande i din butik.

Konfigurera Google Analytics spårning av transaktioner

Alla transaktioner För Google Analytics kan i Vendre spåras backend. Detta är en funktion som ingår i ditt abonnemang och möjliggör mycket högre träffsäkerhet i spårningen än om detta görs via GTM (som då är beroende av att användaren inte har ad-blocks eller stänger ner sidan för tidigt).

För att konfigurera Google Analytics GA4 transaktionsspårning gör du på följande sätt:

1. Gå till Inställningar > Spårningskoder
      2. Fyll i API Secret för Google Analytics 4 (GA4)
        1. Denna hittas inne på ditt GA-konto
      3. Säkerställ att Measurement ID för Google Analytics 4 (GA4) är ifylld
        1. Detta är själva spårningskoden som hittas inne på ditt konto
      4. Säkerställ att inställningen Google Analytics: Skicka order med Google Analytics Measurement Protocol är påslagen
      5. Klicka på Spara

Obs! Säkerställ att du inte även spårar transaktionsdata via GTM. Isåfall kommer dubbla det faktiska värdet att visas i Google Analytics.

Genomför nu ett testköp och vänta 48 h på att transaktionen ska uppdateras i Google Analytics.

[GA4] Realtidsrapport kan användas för att följa inkommen data live.

Om det inte fungerar

Det tar ett tag att samla in data. Tänk på följande innan du kontaktar Vendres support:

Vendres cache kan göra att det tar ett par minuter innan scriptet börjar skicka data till Google. Om du vill påskynda processen kan du tömma cachen i Vendre manuellt.

Google börjar inte hantera användardata förrän besökssessionen har tagit slut. Det är ungefär trettio minuter efter besökaren har lämnat sidan. När datan väl har samlats in av Google tar det mellan 24 till 48 timmar för att få den hanterad beroende på den aktuella belastningen.

Läs Googles hjälpavsnitt för insamling av data

Kan Vendre hjälpa mig att konfigurera GA4?

Nej, vi rekommenderar att du tar kontakt med någon av Vendres partners eller ett bolag som kan hjälpa er med hela implementationen av spårning med GTM och GA4.