Produktvarianter i Excel

När du ska börja med Varianter av produkter (exempelvis färger eller storlekar så är Excel även här ett utmärkt verktyg för dig att jobba med.

Börja med att exportera

Innan du börjar, gå till Produkter > Produkter & Kategorier > Import & export och gör en exportfil. Markera de fält du önskar ha med samt valet för Variantinställningar. Då kommer de kolumner du behöver att exporteras ut enligt nedan. Öppna sedan filen i Excel eller liknande program.

Kolumner för varianter

Följande kolumner krävs för att du ska jobba med Varianter i Excel.

Du lägger till rader för varje språk som är aktiverat för butiken. I exemplet nedan visas språken svenska och engelska. Har du fler språk, exempelvis danska, lägger du till ytterligare en rad med språkkoden som ändelse, exempelvis variant_type_name_1_dk och variant_choice_name_1_dk.

Kolumn Förklaring
 parent_id Id-numret till huvudprodukten. Huvudproduktens parent_id ska vara tomt.
Önskar du använda artikelnummer istället för ID så lägger du till model: framför artikelnumret. Ex. "model:84711A"
variant_type_name_1_sv Ange namnet på det val kunden ska göra. Ex. Storlek eller Färg.
variant_choice_name_1_sv Ange det värde som valet har för respektive produktrad. Ex. XL eller Yellow.
variant_type_name_1_en Samma val men på engelska. Ex. Size eller Color.
variant_choice_name_1_en Samma värde men på engelska. Ex. XL eller Gul.
variant_type_name_2_sv För ytterligare variantval ökar siffran.
variant_choice_name_2_sv Lägg in värden såsom XL eller Röd.
variant_type_name_2_en Fyll i de engelska motsvarande alternativen.
variant_choice_name_2_en

Exempel på produkt med tre varianter i olika storlekar (exemplet visar varianter för en butik med två språk, engelska och svenska)

model parent_id variant_type_name_1_sv variant_choice_name_1_sv variant_type_name_1_en variant_choice_name_1_en övriga kolumner..
5439HK           ...
5439HK-S model:5439HK Storlek S Size S
5439HK-M  model:5439HK Storlek M Size M
5439HK-L model:5439HK Storlek L Size L

Exempel på produkt med sex varianter i olika storlekar och två olika färger
(exemplet visar endast svenska, har butiken andra språk behöver även de inkluderas i importen för varje variant)

model parent_id variant_type_name_1_sv variant_choice_name_1_sv variant_type_name_2_sv variant_choice_name_2_sv övriga kolumner..
5439HK           ...
5439HK-SR model:5439HK Storlek S Färg Röd
5439HK-SS model:5439HK Storlek S Färg Svart
5439HK-MR  model:5439HK Storlek M Färg Röd
5439HK-MS model:5439HK Storlek M Färg Svart
5439HK-L model:5439HK Storlek L Färg Röd
5439HK-LR model:5439HK Storlek L Färg Svart

Se en video på hur detta går till

Nedan förklaras hur man jobbar med varianter i Vendres system.

Obs! Varianterna i videon visar ett gammalt format som saknade stöd för språk och saknar därför språkändelser i fältnamnen på varianter. För korrekta fältnamn, utgå i stället från beskrivningen ovan.

Din uppgift:

Börja med att läsa på mer om varianter under

Varianter i Vendre

Skapa två produkter. En med färger som variantval och en med storlekar. Båda produkterna ska ha minst 4 st underprodukter i form av olika färger eller storlekar.

Exprimentera med att lägga olika bilder på de olika färgerna på produkterna samt lägga ett specialpris på en av varianterna.

De olika varianterna ska också få olika specifikationer på sig så att den storlek som har "Small" ska få ett specifiaktionsvärde som har "Storlek" = "Small" så att man sen kan filtrera på det i produktlistor.

Snyggt jobbat!

Du har nu exporterat ut produkter från Vendre till Excel och kan börja jobba med dokumentet. Alla förändringar du gör kan läsas tillbaka till e-handeln och uppdateras, snabbt och utan att du behöver gå in på varje produkt i administrationen.