• Kategorier för din sökning

• Inget resultat

Klaviyo

Klaviyo är en stor marknadsplattform där du via automatiserade sms och mejl kan interagera med dina kunder som besöker din ehandel, nya som gamla.

Hur fungerar det?

Vendre har tagit fram en integrationslösning där du kan tracka dina kunder baserat på vad dem gör på siten samt när kunderna lägger en order. Tjänsten kan användas för att enklare nå ut till dina kunder.

Uppsättningen består av Klaviyos egna formulär, synkning av orderdata från ny order samt Klavyio tracking för vad en kund gör på siten.

Obs! För att använda Klaviyo kan det krävas anpassningar i butikens kod. Ta kontakt med Professional services för mer information om kostnad och tidsåtgång.

Ny order

När en ny order har lagts i webbshoppen skickas datan från Vendre till Klaviyo via integrationsplattformen Zapier. Vendre har ett eget webhook-system som skickar en signal med data när en ny order är genomförd till Zapier som i sin tur skickar vidare datan till Klaviyo.

Zapier har vi valt att börja jobba med för att på ett enkelt och smidigt kunna integrera till andra plattformar.

Klaviyo tracking

Hur fungerar spårningen?

För att Klaviyo tracking ska fungera så behöver en kund antingen prenumerera via ett Klaviyo formulär eller klicka på en länk i ett mail som skickas ut direkt från Klaviyo.
    I samband med detta så adderas en cookie i kundens webbläsare som sparas i 2 år.

Tänk på att skicka med information om villkor samt cookie informaiton i alla mail som skickas ut för att följa riktlinjerna för GDPR.

Läs mer om Klaviyo Cookie

Vilka event spåras?

Klaviyo tracking är en integrationslösning som tillåter oss att skicka händelse-data till Klavyio när något av dessa händelser sker på siten:

• active on site - när en kund är aktiv på siten
    • viewed product - när en kund tittar på en specifik produkt
    • add to cart - när en ny produkt läggs till i varukorgen
    • started cehckout - när kunden går till kassan

När någon av dessa triggas så kan ett t.ex. ett mail eller sms skickas ut till kunden med tillhörande data som t.ex. varukorgen eller kassan innehåller.

Läs mer om Klaviyo tracking

Dessa händelser registreras via Javascript-event och fungerar inte om kunden har stängt av JavaScript i sin webbläsare.

Formulär

För att kunder ska registrera sig till nyhetsbrev så behöver du i denna integration använda dig av formulären som kan skapas direkt hos Klaviyo. Dessa kan genom en anpassning adderas till blocket för nyhetsbrev eller komma upp som en pop-up första gången kunden kommer till siten.

Att tänka på

Vid en order så kommer inte checkboxen som finns i Vendres kassa kommer inte att styra om kunden skickas över till Klaviyo eller inte utan kunden skickas över till Klaviyo och sen skickas det ut ett mail till kunden som frågar om hen vill signa upp sig för nyhetsbrevet. Detta gäller endast om kunden inte redan finns med i listan för nyhetsbrevsmottagare i Klaviyo.

Detta är pga. av att webhooken skickar en signal till Zapier oavsett om checkboxen är ifylld eller inte.

Komma igång

För att komma igång så krävs att du har tillång till Vendres API och webhooks-system samt att du har skapat ett konto hos Klavyio och hos Zapier.

Obs! För att Zapiers webhooks-hanterare ska kunna användas behöver du som lägst paket "Starter" då det räknas som en premium-lösning.

Zapier

Först så är målet att sätta upp flödet i Zapier för att få in kunddatan som registreras vid en ny order.

1. Skapa "Zap"

Gå in Zapier och skapa en ny "Zap" genom att klicka på "Create Zap".

2. Sätt upp flöde

Nu ska ett flöde skapas där målet är att kundeinformationen från en ny order ska skickas över till Klavyio. Flödet kommer att bestå av en trigger och två stycken actions.

3. Skapa trigger i Zapier

Triggern används för att kunna fånga upp den data som kommer med en ny order från Vendre och webhook-systemet. Det fungerar på så sätt att Zapier tillhandahåller en URL som Vendre skickar datan till när en ny order skapas.

1. Börja med att söka på webhook bland Zapiers alla integrerade appar och klicka på Webhooks by Zapier
    2. Lägg till trigger-eventet "Catch hook" och klicka på Continue.
    3. Kopiera webhook-URL:en och sätt upp en webhook i Vendre för att ta emot orderdata. För att läsa mer om hur du gör kan du klicka här.
    4. I sista steget ska du testa om webhooken fungerar. För att detta fungerar krävs det att det finns ordrar registrerade i webhooks-systemet.

4. Skapa action #1 - formatering av data

I orderresultatet från Vendre så är förnamn och efternamn sammanslagna. Klaviyo i detta fall vill ha dessa separerade vilket vi kan lösa med en formateringsmodul som Zapier tillhandahåller för att separera dessa.

1. Sök på formatter bland alla Zapiers appar och klicka på den som heter Formatter by Zapier
    2. Välj sedan action Text och klicka på Continue
    3. Nu ska du välja vilken typ av formatering som ska gälla, i detta fall är det Split text.
    4. Välj vilket customer_address > name som är det värde som ska formateras.
    5. I fältet för separeringen klistrar du in "[:space:]".
    6. I sista valet väljer du All ( as Separate Fields ) och klickar på test action.

När alla steg är klara så ska resultatet se ut såhär innan du går vidare:

5. Skapa action #2 - lägga till prenumerant i Klaviyo

När Zapier har fått notis om att en ny order har skapats via en webhook samt att datan är formaterad korrekt är det dags att skicka in datan i Klaviyo.

1. Börja med att söka på klaviyo och klicka på samma resultatnamn.
    2. Välj sedan action Add  subscriber och klicka på Continue ( här kan du även välja andra event om du vill )
    3. Koppla det konto som du har skapat hos Klaviyo till eventet.
    4. Välj den lista som du vill att kunden ska hamna i i Klavyio.
    5. Applicera rätt värden från order eventet i fälten som matchar hos Klaviyo. ( Om du inte ser några värden som du kan matcha betyder det att det inte finns någon order registrad i Vendre webhook system)
    6. Testa eventet och stäm av att informationen har kommit in rätt i Klavyio.

Har kunden kommit in rätt så är flödet för att ta emot kundinformationen vid en lagd order klar.

Sätta upp Klaviyo tracking

Klaviyo tracking är en unik implementation som behöver göras i varje unik butik och följer inte med i mallen från start.

För att eventen ska börja registreras så behöver du verifiera siten genom att logga in på ditt konto hos Klaviyo.
    När du väl har loggat in så klickar du på din profil och sen Setup Web Tracking, om du har kommit rätt så ser sidan ut såhär:

Nästa steg är att kopiera det id som genereras som company_id. Gå sedan in i Vendre admin och söka upp språksträngen "C_KLAVIYO_API_KEY" under Inställningar > Språk > Ändra språk. Klistra in det company_id som du har kopierat och glöm inte att lägga till det på alla språk som finns i butiken.

När det är gjort så går du tillbaka till Klaviyo och klistrar in den webbadress som gäller till din ehandel och klickar på Next. Om verifieringen av tracking lyckades så kommer du få ett meddelande på skärmen om att du kan gå vidare.

Test av Klavyio Web Tracking

Nu när siten är verifierad är det dags att testa alla event så att dem fungerar och att rätt data kommer in.
    Detta görs enklast genom att simulera eventen direkt på siten som då innefattar att:

• vara aktiv på siten
    • att kolla på en specifik produkt
    • lägga en eller flera produkter i varukorgen
    • gå till kassan

För att kontrollera att alla event registreras i Klaviyo så kan du klicka på tabben Activity feed och se de allra senaste eventen som triggats eller gå in via Analytics > Metrics där alla registrerade event som någonsin har gjorts visas.

Härligt! Nu är det klart och du kan börja skapa flöden i Klaviyo.

Viktigt att tänka på!
    Vendre kommer inte att ta hänsyn till misslyckade köp i implementationen.

Support

All support för denna lösning debiteras löpande.