• Kategorier för din sökning

• Inget resultat

Rabattavtal på prislistor

Procentrabatt som slår på prislistans pris

När används denna funktion?

Ganska ofta inom B2B jobbar man med ett antal grund-prislistor. Dessa kopplas till en kund (en kund kopplas till en prislista) och när kunden loggar in får kunden detta pris. Inte helt ovanligt så görs specifika rabatter baserat på dessa prislistor till olika kunder. Dessa kallas rabattavtal. Rabattavtalet kan gälla även på produktens ordinarie / grundpris men används alltid i kombination med en prislista.

Obs! Om en produkt ska synas eller inte för kunden avgörs på prislistan

Hur visas rabattavtal på prislistor i butiken?

När ett rabattavtal är applicerat så visas priset precis som vanligt. Det syns alltså inte i butiken att ett rabattavtal är applicerat. Det är inte gjort för att användas som en kampanjmotor utan för att kunden ska se sitt förhandlade pris i butiken som ordinarie pris.

Önskar man att kunden ska se sin rabatt som har förhandlats måste detta byggas genom genererade prislistor som läggs upp unikt för kunden där det är två prisrader på varje prislista, ett för det högsta och ett för det förhandlade priset. Mer om detta finns under prislistor.

Skapa ett nytt rabattavtal

För att skapa ett nytt rabattavtal gör du på följande sätt:

1. Gå till Kunder > Gruppering av produkter
    2. Skriv in ett namn som beskriver gruppen av produkter och klicka Spara
      Ange antingen exempelvis Alla produkter eller en grupp av produkter som du ofta rabatterar.
    3. Gå till Kunder > Gruppering av kunder
    4. Skriv in ett namn som beskriver gruppen av kunder och klicka på Spara
      Detta blir rabattavtalet som läggs in på kundkortet sen
    5. Gå till Kunder > Rabatter på produkter
      1. Välj en kund eller grupp av kunder (som du precis skapade)
      2. Välj en produkt eller en grupp av produkter (som du skapade ovan)
      3. Ange en rabatt-procent
      4. Ange ett datum för när rabatten gäller om det är applicerbart
      5. Klicka på Spara
    6. Om du valde en produktgrupp så ska du sen gå in på produkten > gå till fliken Priser och välj produktgruppen i rullningslistan för aktuell produkt. En produkt kan bara tillhöra en produktgrupp.
    7. Om du valde en grupp av kunder så ska du sen gå in på kunden och i rullningslistan Produktrabattgrupp välja den kundgrupp du skapade under Kunder > Gruppering av kunder
    8. Logga in som kunden i butiken och se så att priset blev rätt utifrån kundens prislista minus den rabatt som du angav

Begränsa produktrabatterna

Ibland kan det vara så att du inte vill att denna rabatt ska gälla på vissa produkter där du ex. har kampanj eller låg marginal. Du kan ställa in på varje rad i prislistan att om Produktrabatt är satt till Nej så kommer rabatten inte att appliceras på prislistan.

En produkt måste tillhöra en rabattgrupp

För att en produkt ska kunna få en rabatt måste den ingå i en rabattgrupp. Ofta skapar man en rabattgrupp som heter exempelvis Alla produkter om man inte vill jobba med olika rabattgrupper för olika produkter.

• Felsökning av rabattavtal

Rabattavtalet ska automatiskt fungera i butiken om du ställt in det rätt. Det lättaste sättet att testa ett rabattavtal är att skapa en ny rabatt under Kunder > Rabatt på produkter. Skapa en rabatt på en specifik kund och för en specifik produkt. Ange en hög procentsats ex. 99% på din testkund. Därefter klicka Spara

Gå sen in på kunden och klicka på Logga in som kund. Besök produkten och säkerställ att rätt pris står där.

• Hur kan rabatten visas i butiken?

Rabatten på rabattavtalen visas aldrig i butiken. Priset som visas är priset efter rabatten för att kunden ska se sitt pris som de har fått förhandlat.
    • Hur integreras denna information?

Import av denna information sker via Vendres API.

De endpoints som är aktuella är:

För rabattavtalen: /API/1/products_discounts

För gruppering av kunder: /API/1/products_discounts

För gruppering av produkter: /API/1/products_products_discount_groups

För att koppla en kund till en gruppering av kunder görs genom kundanropet

För att koppla en produkt till en grupp av produkter görs genom produktanropet