• Kategorier för din sökning

• Inget resultat

Offerthantering

Hantera offertförfrågningar från din e-handel direkt i Vendre

Med offerthanteringsstödet i Vendre kan era kunder be om en unik prissättning för sin beställning och ni har möjlighet att erbjuda en offert baserat på era önskade marginaler.

När kunden har skickat in sin offertförfrågan kan den visas och redigeras direkt i er administration eller skickas till en e-postmottagare hos er för hantering utanför Vendre.

Offertförfrågan

I en butik med möjlighet att skicka in en offertförfrågan lägger kunden till de produkter som önskas ingå i offerten i en inköpslista. När inköpslistan är komplett går kunden till sidan för offerförfrågan där de väljer vilken inköpslista offerten ska baseras på. Så snart kunden har skickat in sin offertförfrågan visas en bekräftelse i webbläsaren och kunden får dessutom en bekräftelse per mejl.

Obs! Enbart inloggade kunder kan skicka offertförfrågan då de kopplas till det inloggade kundkontot.

Så snart en kund har skickat in en offertförfrågan kan den visas och hanteras under Order > Offerter. Alla nya offertförfrågningar inkommer med status Offertförfrågan för att administratören ska kunna urskilja vilka offerter som sluthanterats och vilka som fortfarande inte har beviljats eller avslagits.

Varje offert får likt inkomna ordrar ett unikt ID-nummer. I listan över inkomna offertförfrågningar visas ID-numret, den kund som skickat in förfrågan, den säljare (om någon) som är kopplad till kunden/offerten, aktuell status för förfrågan, den aktuella totalsumman för förfrågan och datum för förfrågans skapande och senaste uppdatering. För att visa och redigera en inkommen förfrågan klickar man på knappen "Ändra" längst till höger.

Redigera offerter

Väl inne på en offert finns möjlighet att uppdatera, acceptera och neka kundens förfrågan. En offert kan bara redigeras om den har status Offertförfrågan och inte är publicerad.

I följande bilder förklaras alla fält som går att redigera på en offertförfrågan per flik. Tryck på prickarna för mer information.

Generellt

Kommentarer

Historik

Test

Under fliken Test visas de länkar som från systemet kan skickas till kunden för att kunden ska kunna visa, aktivera och lägga en order baserad på den aktuella offerten. De produkter som ingår i offerten läggs per automatik till i kundens varukorg i butiken eller direkt i kassan beroende på vilken länk som används. Om man vill ta bort offerten ur varukorgen behöver man använda länken för att avaktivera offerten i butiken.

Obs! För att kunna använda länkarna behöver man först vara inloggad som den aktuella kunden. Gå till kundkortet, klicka på knappen "Logga in som kund" och följ därefter länkarna under fliken Test.

Offertstatus och publicering

När en ny offertförfrågan inkommer tilldelas den per automatik status Offertförfrågan. Utöver den här statusen finns också statusarna Accepterad, Nekad och Publicerad. Statusarna Accepterad och Nekad används enbart administrativt för att butikens administratörer och säljare ska få en överblick över det ställningstagande som gjorts.

När en offert godkänts och ska kunna användas av kunden behöver statusen ändras till Publicerad vilket görs genom att spara och publicera offerten med den orangea knappen längst ned på sidan. Statusen justeras per automatik till Publicerad och det är inte längre möjligt att redigera offerten.

Obs! Om en ändring behöver genomföras i en redan publicerad offert behöver den först avpubliceras. Gå till den aktuella offerten och tryck på knappen "Spara och avpublicera" längst ned på sidan. Offerten går nu inte att använda i butiken men får åter statusen Offertförfrågan och kan därför redigeras i administrationen.

Applicera offert i butiken

När offerten publicerats meddelas kunden per mejl med en länk för att aktivera offerten i butiken. Kunden måste klicka på länken i mejlet för att offerten ska laddas. Produkterna läggs per automatik till i kundens varukorg och offertens priser appliceras. Kunden kan nu gå till kassan med den valda offerten och lägga beställningen precis som vanliga ordrar läggs i er butik.

Obs! När en kund har lagt en order baserad på offerten avpubliceras den automatiskt. Om ni vill låta kunden lägga fler ordrar med samma offert kan ni åter publicera offerten vid varje tillfälle kunden vill lägga en beställning.

Offertinställningar

Du hittar generella inställningar för offerthanteringen i Vendre under Order > Offertinställningar. I dagsläget finns tre möjliga inställningar för offerterna.

E-postmottagare för offertförfrågan

För att ni inte ska missa nya offertförfrågningar skickas alltid ett mejl till er vid varje ny förfrågan. Du kan här välja att lägga till specifika mejladresser som ska motta mejl vid offertförfrågan. Om ingen mejladress läggs till här används istället butikens standardmejladress.

Visa offertförfrågningar i administrationen

Om ni enbart vill ta emot offertförfrågningar via mejl och hantera dem utanför Vendre kan ni inaktivera den här inställningen. Med inställningen inaktiverad är det fortfarande möjligt att ta emot offertförfrågningar i er butik men de skickas enbart till er valda mejladresser och menyalternativet Order > Offerter döljs i Vendres administration.

En offertförfrågan med produktlista samt en kommentar från slutkunden, om en sådan finns, skickas direkt till butikens säljare. Även slutkunden får ett mejl där hela offertförfrågan, inklusive alla produkter som finns i offerten, framgår.

Obs! Offertförfrågningar som inkommer när inställningen Visa offertförfrågningar i administrationen är inaktiverad sparas fortfarande i Vendre och kommer visas under Order > Offerter om inställningen aktiveras vid ett senare tillfälle.

Tillåt rabattkoder för offerter

Med den här inställningen kan ni avgöra om ni vill att rabattkoder ska kunna appliceras på kundernas offerter. Med inställningen aktiv kan kunderna sänka sitt genom offerten erbjudna pris ytterligare i kassan med en giltig rabattkod. Om inställningen är inaktiverad kommer inte rabattkoder i kassan att appliceras på produkter som ingår i offerten.

Vanliga frågor

• Varför kan jag inte se offerter i administrationen?

Säkerställ att offerthanteringen ingår i det Vendrepaket din butik har. Om du inte ser inställningarna under Order > Offertinställningar i menyn trots att det ingår i ditt paket; kontakta Vendres Support för att aktivera stödet för offerthantering.