• Kategorier för din sökning

• Inget resultat

Artikelnummer: 24040000

Vendre & Mailchimp

Mailchimp är en av världens största e-postleverantörer som har ett kraftfullt men lättanvänt verktyg för att skicka ut e-postmeddelanden & nyhetsbrev till dina kunder. Tillsammans med Vendres integration kan du skapa och schemalägga anpassade utskick baserade på den kund & orderdata du samlat in och öka din försäljning.

I artikelnbeskrivs hur kopplingen för nyhetsbrevsmottagarer fungerar till externa mailsystem. Idag är det Mailchimp som är integrerade med API från Vendre.

Typer av contacts

Det finns två olika typer av mottagare som kan registreras i Vendre och skickas till en nyhetsbrevstjänst. I Vendre benämner vi dessa som kunder eller nyhetsbrevsmottagare. Skillnaden på dessa är att en kund har lagt en order och att en mottagare endast har signat upp för ett nyhetsbrev via ett formulär på sidan. För mottagare har vi endast information som deras mailadress. Kunder har vi mer information om.

Nyhetsbrevsmottagare

En nyhetsbrevsmottagare är en användaren som har signat upp för nyhetsbrev via ett formulär på sidan. Den information vi har för denna användaren är den mailadress hen angivit samt vilken marknad, land och vilken källa sign up har kommit ifrån. Vi kan också i listan se om en mottagare är kund eller inte. Användaren hamnar inte automatiskt i denna lista detta sker bara om användaren först signat upp för nyhetsbrev och efter det har lagt en order eller skapat ett konto.

En nyhetsbrevsmottagare är alltid en prenumerant och har automatiskt vid signup godkänt utskick av nyhetsbrev.

Kunder

En användare blir kund när hen lägger en order eller manuellt skapar ett konto i butiken. För att kunden ska bli prenumerant vid en order eller skapande av konto krävs det att kunden godkänner utskick av nyhetsbrev. Godkänner inte kunden denna kommer kontot hos Vendre vara markerat som inaktivt för mottagning av nyhetsbrev

🚨 Anti spam, viktigt!

När adresser som är spam skickas till Mailchimp kan dessa raderas bort genom att skapa segment i Mailchimp, när en kontakt raderas i Mailchimp raderas den inte automatiskt i Vendre utan detta behöver då göras manuellt.

För att undvika spam adresser måste reCaptcha vara aktivt i Vendre på samtliga formulär. Detta aktiveras i din admin via länken /Admin/antispam

Orderdata

Data kring en order kan endast skickas till prenumeranter i externa system om prenumeranten är kund hos Vendre. Vi sparar ingen orderdata på användare som inte har ett konto hos Vendre.

Detta innebär att t.ex. övergivna varukorgar inte skickas om en kund endast signat upp via ett formulär. Detta beror på att vi i butiken inte har ett sätt att spara varukorgen på användare som inte är inloggade på ett konto.

För kunder dvs. användare som skapat ett konto eller lagt en order skickar vi orderdata samt aktiva varukorgar.

Produktdata

Vad händer när information ändras?

När du gör det här i Vendre: Händer följande i Mailchimp:
    Ny kund skapas via order eller Vendres Admin  Kund läggs till som contact i mailchimp. Med subscribe eller unsubscribe beroende på val i kassa vid kör eller toggle på kundkoret.
    En kund signar upp via nyhetsbrevsformulär i storefront och läggs i listan nyhetsbrevsmottagare i Vendre Mailadress skickas över med den info Vendre har till Mailchimp. Dessa adresser är alltid subscribers i mailchimp och Vendre.
    En mailadress tas bort från nyhetsbrevsmottagare i Vendre Ingenting händer i mailchimp, adresserna måste raderas både i Vendre och mailchimp för att försvinna helt.
    Status för om kund vill ta emot nyhetsbrev ändras i Vendres Admin  Toggel på kundkortet ändras via Admin eller om ny order läggs så skickas ny status över till mailchimp.
    Kundens mailadress ändras i Vendre Vid synk skapas en ny contact upp i mailchimp
    Ändrar adress på kundkortet Hela adressen tas bort från mailchimp
    First Name, Last Name, Phone Number, Company, Address Field 2, City, Postal code, Country, Market, Customer Group  Ändras det i mailchimp direkt
    När kunden genomför en order Skickas orderdetaljer och summa över till mailchimp
    Segment av kunder och info ändras i Vendre Så länge info synkar till mailchimp justeras segmenteringen i mailchimp
    Kund som är subscriber lägger ny order  Ordern registreras i mailchimp
    Från mailchimp till Vendre

Vendre har implementerat webhooks från mailchimp vad gäller subscribe och unsubscribe. Om en contact ändras i Mailchimp kommer detta skickas över till Vendre när denna webhook är aktiverad.

Observera att webhook måste vara aktiverad både för kund som gör ändring och för er som gör ändring i mailchimps gränssnitt.  För att ställa in detta loggar du in i mailchimp till Audience > All contacts > Settings > webhooks > Edit och ser till att inställningar för subscribesunsubscribe samt by a subscriber och by an account admin är ikryssade. Först då synkar Vendre arkiverade kontakter och unsubscribers till Vendre enligt tabellen nedan.

Om man inte vill att arkiverade kunder i mailchimp ska synkas upp på nytt från Vendre behöver inställningen "sync only subscribers" vara aktiv. Detta innebär att mailchimp skickar in unsubscribe för akriverade kontakter och att vendre pga denna inställninge aldrig synkar upp dem på nytt.

När du gör det här i Mailchimp:  Händer följande i Vendre:
    Status för om kund vill ta emot nyhetsbrev ändras i mailchimp (Subscribe / Unsubscribe)  Status för nyhetsbrevsmottagare ändras om webhook för detta är aktivt i mailchimp.
    En kund läggs till via formulär som är skapade hos Mailchimp Ingenting händer i Vendre
    En kontakt arkiveras i Mailchimp Om webhook samt inställning för ändringar är aktiv skickas kunden tillbaka som unsubscribed till Vendre och tas därmed bort från nyhetsbrev listan alternativt får värde 0 för nyhetsbrevsprenumerant.
    En kontakt aktiveras efter en arkivering i Mailchimp Ingenting skickas till Vendre. Kunden måste manuellt ändras i Vendre för att börja synka.
    En kontakt tas bort från Mailchimp Ingenting händer i Vendre. Vid nästa synk kommer kunden/mailadressen läggas till på nytt.

Vanliga frågor

• Vilka fält byts ut mellan systemen och när?

Kundfält hos Vendre & Händelser i butiken

Kund & orderfält

Fält hos Vendre

Beskrivning

email_adress

Kundens/Prenumerantens e-postadress

opt_in_status

Opt-in JA/NEJ

first_name

Förnamn

customers_newsletter

Prenumerant på nyhetsbrev JA/NEJ

created_at

När kunden skapades

updated_at

När kunden sist uppdateras

orders_count

Kundens totala antal ordrar

total_spent

Kundens totala ordervärde (samtliga ordrar)

adress.adress1

Adressfält 1 (Huvudadress)

adress.adress2 Adressfält 2 (Om angivet på kund)
      adress.country Kundens land
      adress.city Kundens stad
      adress.postal_code Kundens postnummer
      adress.country_code Kundens landskod
      customergr Kundens kundgrupp (ID)
      market Marknad (ID) som kunden lagt sin order (och är placerad på)
      phone Kundens telefonnummer

Events / Händelser

Event

Beskrivning

Kund skapad

Kund läggs till eller uppdateras

Kund ändrad

Samma logik som för "Kund skapad".

Nyhetsbrevsmottagare tillagd

Nyhetsbrevsmottagare läggs till och en kund skapas/uppdateras och sparas i besökarens session. Detta gör att vi kan spåra t.ex. varukorg och order direkt.

Order skapad

Order läggs till och kundens varukorg tas bort från MailChimp

Order ändrad

Order uppdateras

Produkt skapad

Produkt läggs till

Produkt ändrad

Produkt uppdateras.

Produkt borttagen

Produkt tas bort (dock endast om det görs manuellt i butiken - ej via excelimport eller integration med affärssystem)

Genom att använda dig av events kan du börja skapa automatiska utskick baserat på events som har triggats och öka din försäljning. Mailchimp har jättebra artiklar som förklarar hur du sätter ihop dessa flöden.  Dessa hittar du > På Mailchimps hjälpsida
    • Hur fungerar det med godkännande av nyhetsbrev?

Detta händer om kunden fyller i eller inte fyller i checkbox i kassan
      Vendre har uppdaterat kopplingen mot Mailchimp gällande hur vi flaggar för Mailchimp att en kund ska skickas som subscriber eller inte. Denna uppdatering kommer förutsätta att det finns en checkbox i kassan i butiken som meddelar om kunden accepterar nyutsutskick eller ej (customer_newsletter)

Om en kund inte finns när order läggs
      • Om kryssrutan finns och är iklickad så sparas den nya kunden som prenumerant (customers_newsletter 1)
      • Om kryssrutan inte finns eller inte är iklickad så sparas den nya kunden som icke-prenumerant (customers_newsletter 0)
      Om en kund redan finns när order läggs
      • Om kryssrutan finns och är iklickad så sparas kunden som prenumerant (customers_newsletter 1)
      • Om kryssrutan inte finns eller inte är iklickad så görs ingen ändring av status rörande kundens prenumerantskap