• Kategorier för din sökning

• Inget resultat

Marknader (Avancerat)

Här kan ni få en djupare förståelse för hur logiken bakom marknader fungerar

Hur fungerar en marknadsväljare i butiken?

Vissa butiker har en så kallad marknadsväljare aktiv i sin butik. Det är en popup/modal där kunden kan välja land eller marknad. Logiken för denna kan skilja sig något från butik till butik, nedan följer vår standardlogik för denna. Marknadsväljaren visas i grunden aldrig automatiskt för inloggade kunder, utan de behöver klicka upp den manuellt. Logiken för oinloggade kunder följer nedan

När visas marknadsväljaren automatiskt för kund i butiken?

• [*]Är kunden inloggad?
      • [Ja] Marknadsväljaren visas inte
      • [*Nej] Befinner sig kunden på standardmarknaden (marknad 0 eller alternativ standardmarknad)?
        • [*Ja] Har kunden tidigare gjort ett val i marknadsväljaren (i samma webbläsare)?
          • [*Ja] Överensstämmer kundens tidigare val med sessionens aktiva marknad?
            • [Ja] Marknadsväljaren visas inte
            • [Nej] Marknadsväljaren visas och kund tvingas att välja land och/eller marknad
          • [Nej] Marknadsväljaren visas och kund tvingas att välja land och/eller marknad
        • [Nej] Marknadsväljaren visas inte
    Skapa flödesschema

Vad händer när kunden gör ett val i marknadsväljaren?

Marknadsväljaren kontrollerar vilken marknad och/eller land som valt, och byter därefter explicit till önskad marknad och land. Ifall marknaden är inställd för att bara tvinga giltiga kombinationer så kommer marknadens språk och valuta sättas (ifall de är inställda på marknaden). Allt detta görs genom att skicka in URL-parametrar till systemet (se flödesschema nedan för hur marknad bestäms i butiken för detaljer) eller genom att använda marknadens sökväg/språkkatalog för att ändra aktiv marknad.

Hur bestäms den aktiva marknaden i butiken?

Nedan följer det detaljerade flödet för hur systemet bestämmer vilken marknad som ska sättas i butiken.

1. Om marknad skickas in via URL-parameter (ex: ?market_id=2, sker bland annat vid val via marknadsväljaren i vissa fall)
      Marknaden sätts till värdet på market_id i URL:en
    2.

Annars om "Nytt system för SEO URL:er" är påslaget (rättighet 162) samtidigt som man besöker förstasidan eller en sida med seo-url
      1. Om det finns en marknad som matchar både domänen och marknadens sökväg
        Marknaden sätts till den marknad som har matchande domän och sökväg
      2. Annars om det finns en marknad som matchar marknadens sökväg och saknar domän
        Marknaden sätts till den marknad som har matchande sökväg och saknar domän
      3. Annars om det finns en marknad som matchar domänen och saknar marknadens sökväg
        Marknaden sätts till den marknad med matchande domän (och saknar sökväg)
      4.

Annars om "Lägg inte in den här sökvägen i URL:er" innehåller ett värde samt om det finns en marknad som saknar både domän och sökväg

Marknaden sätts till den marknad som saknar både domän och sökväg
      5. Annars om det finns en befintlig marknad i sessionen
        Marknaden sätts till sessionens befintliga marknad
      6. Annars om det finns en alternativ standardmarknad angiven (Ange standardmarknad)
        Marknaden sätts till den angivna standardmarknaden
      7. Annars
        Marknad 0 (ingen marknad) sätts
    3.

Annars
      1. Om det finns en befintlig marknad i sessionen
        Marknaden sätts till sessionens befintliga marknad
      2. Annars om det finns en marknad som matchar domänen
        Marknaden sätts till den marknad som har matchande domän
      3. Annars om det finns en alternativ standardmarknad angiven (Ange standardmarknad)
        Marknaden sätts till den angivna standardmarknaden
      4. Annars
        Marknad 0 (ingen marknad) sätts

Flödesschema över hur marknaden bestäms i butiken

Samma information som ovan, men i formen av ett flödesschema

• [*] Är inställningen "Använd inloggad kund för att sätta marknad" påslagen i Admin samtidigt som det finns en inloggad kund med angiven marknad?
      • [Ja] Marknaden sätts till den marknad som kunden har
      • [*Nej] Skickas marknad in genom URL-parameter (ex: ?market_id=2)?
        • [Ja] Marknaden sätts till värdet på market_id i URL:en
        • [*Nej] Är "Nytt system för SEO URL:er" (rättighet 162) påslaget (samtidigt som man besöker förstasidan eller en sida med seo-url)?
          • [*Ja] Finns det en marknad som matchar både domänen och marknadens sökväg?
            • [Ja] Marknaden sätts till den marknad som har matchande domän och sökväg
            • [*Nej] Finns det en marknad som matchar marknadens sökväg och saknar domän?
              • [Ja] Marknaden sätts till den marknad som matchar marknadens sökväg och saknar domän
              • [*Nej] Finns det en marknad som matchar domänen och saknar sökväg?
                • [Ja] Marknaden sätts till den marknad som matchar domänen men som saknar sökväg
                • [*Nej] Innehåller inställningen "Lägg inte in den här sökvägen i URL:er" ett värde samtidigt som det finns en marknad som saknar både domän och sökväg?
                  • [Ja] Marknaden sätts till den marknad som saknar både domän och sökväg
                  • [*Nej] Finns det en befintlig marknad i sessionen?
                    • [Ja] Marknaden sätts till sessionens befintliga marknad
                    • [*Nej] Finns det en alternativ standardmarknad angiven (inställningen "Ange standardmarknad")?
                      • [Ja] Marknaden sätts till den alternativa standardmarknaden
                      • [Nej] Marknad 0 (ingen marknad) sätts
          • [*Nej] Finns det en befintlig marknad i sessionen?
            • [Ja] Marknaden sätts till sessionens befintliga marknad
            • [*Nej] Finns det en marknad som matchar domänen?
              • [Ja] Marknaden sätts till den marknad som har matchande domän
              • [*Nej] Finns det en alternativ standardmarknad angiven (inställningen "Ange standardmarknad")?
                • [Ja] Marknaden sätts till den alternativa standardmarknaden
                • [Nej] Marknad 0 (ingen marknad) sätts
    Skapa flödesschema

Viktigt att känna till och tänka på

1. Om alternativ standardmarknad är angiven (ändras på /Admin/configuration/?gID=65#CUSTOM_STANDARD_MARKET) så används den på alla ställen där annars marknad 0 skulle ha satts.
      2. Vissa kunder har så kallade REWRITE-regler inlagda på servernivå, vilket kan påverkar vilken marknad som sätts explicit utifrån domän/path etc.
      3. En marknad med inställningen "tvinga språk, land och valuta" måste ha standardvärden satta för språk, valuta och land för att den tvingande logiken ska fungera korrekt.
      4. Standardmarknaden 0 är ingen riktig marknad utan är egentligen en avsaknad av marknad
      5. OBS! Om inställningen "Tillåt frikopplade sökvägar för marknader" inte är påslagen så fungerar systemet enligt så kallade språkkataloger. Det innebär att marknaders sökvägar måste matcha språkkoder på aktiva språk i systemet (untantaget ifall inställningen "Lägg inte in den här sökvägen i URL:er" är påslagen).